twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

12 Αυγούστου 2009

Τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά παρά τη νέα γρίπη

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα είναι έτοιμα και προς εφαρμογή όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της νέας γρίπης, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε χθες «η εξέλιξη της γρίπης είναι απρόβλεπτη ακόμη και για τους επιστήμονες».

O ίδιος ανακοίνωσε τους νέους άξονες δράσης και δήλωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονικά προβλέπεται να αρχίσει και η λειτουργία των σχολείων- και θα υπάρξει πρόβλεψη για «κατά περίπτωση» μέτρα σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Στις 17 Αυγούστου πρόκειται να υποδεχθούν παιδιά οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και την 1η Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι, ενώ οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και μετά τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που θα κατατεθούν σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Από το τέλος Αυγούστου σε ετοιμότητα θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα τα κέντρα εμβολιασμού (περί τα 150 σε Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ θα λειτουργήσουν και ειδικά κέντρα γρίπης, είτε σε ιδιωτικά ιατρεία είτε σε μικρές υγειονομικές μονάδες, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων προβλέπεται να λειτουργήσουν 27 κέντρα εμβολιασμού και επτά κέντρα γρίπης.

Μόνο με συνταγή γιατρού
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα».

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα για την νέα γρίπη με στόχο πάντα την παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και κατά συνέπεια την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την κατάσταση θα εξυπηρετήσουν ιδιώτες γιατροί. «Έχουμε αποφασίσει να στηθεί ένα δίκτυο γιατρών που θα χωρίσει την Αθήνα σε πέντε ζώνες και εκεί θα ενταχθούν οι ειδικότητες του παθολόγου, παιδιάτρου, γενικού γιατρού και καρδιολόγου, οι οποίοι έπειτα από δήλωσή τους στον σύλλογο θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση προκειμένου να καλύπτουν τα περιστατικά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η εφημερία σημαίνει ότι τα τηλέφωνά τους θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλο το 24ωρο και θα επισκέπτονται τους γιατρούς. Οι εφημερεύοντες θα ανακοινώνονται καθημερινά μέσω των εφημερίδων και της ιστοσελίδας των ιατρικών συλλόγων», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Ελευθερίου, Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως ακόμη και ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες μπορεί σε περίπτωση γρίπης να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό, να λάβει απόδειξη, να την καταθέσει στο ΙΚΑ και ακολούθως το Ίδρυμα θα του επιστρέψει τα χρήματά του.

1.002 καταγεγραμμένα κρούσματα
Ενημερώνοντας για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. Επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό 95% έχουν ήδη ιαθεί πλήρως, είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους». Τα σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης αυτήν τη στιγμή είναι δύο, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική του νοσοκομείου της Κρήτης και δεν πρόκειται για κάποια νέα περιστατικά».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick