twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

12 Αυγούστου 2009

Καταδίκη Χριστοφοράκου από την Γερμανική δικαιοσύνη


Μία ακόμη εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 750.000 ευρώ στο Μιχάλη Χριστοφοράκο για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007 στο Μόναχο.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης έκανε αποδεκτό το αίτημα για την αποκάλυψη των λογαριασμών τουΧρήστου Καραβέλα και συνδικαιούχων μελών της οικογένειάς του. Πρόκειται για αίτημα που είχε διατυπωθεί στις 19 Μαϊου 2008 από τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, που διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των δωροδοκιών και της διαφθοράς της ελληνικής Siemens σε σχέση με τις κρατικές συμβάσεις. Οι δικηγόροι του Καραβέλα πάντως έχουν εντολή να καταθέσουν προσφυγή, πρώτα στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο και ακολούθως στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Λωζάννης.

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, εκτός από πολύτιμο χρόνο, έχει εξασφαλίσει και το δικαίωμα η υπόθεσή του να οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο, εφόσον ασκήσει ένταση, σε διάστημα 20 ημερών από την ημέρα που του ασκήθηκε δίωξη. Οι συνήγοροι του Χριστοφοράκου θα δώσουν «μάχη» για να υποστηρίξουν ότι η έκδοση του πελάτη τους στην Ελλάδα δεν θα του εξασφαλίσει μία σωστή δίκη, καθώς αυτή θα είναι πολιτικά χρωματισμένη και ο Χριστοφοράκος κινδυνεύει ακόμη και από τρομοκράτες.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγιερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Χριστοφοράκος να παραδοθεί στην Ελλάδα, αμέσως μόλις βγει η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας. Εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens, θα μπορούσε άνετα να εκτελεστεί, χωρίς να είναι απαραίτητο και το βούλευμα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης

Oι ειρωνικές αναφορές του Γερμανού συνηγόρου του Μιχ. Χριστοφοράκου και η... προτροπή του- στο «Βήμα»- να ζητήσει η Ν.Δ., με γραπτό αίτημα, ενημέρωση από τον πελάτη του για τις γαλάζιες μίζες προκάλεσαν πανικό σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, ενώ πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση. Το κυβερνητικό επιτελείο κινήθηκε με στόχο την απαξίωση του κ. Χριστοφοράκου, ενώ σε μια προσπάθεια να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις μέσα από τηδικογραφία της υπόθεσης, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έσπευδαν να διαχωρίσουν «το κόμμα από τα πρόσωπα».

«Δεν θα κάνουμε συνομιλητή μας τον κάθε κατηγορούμενο», έλεγε χθες κορυφαία κομματική πηγή, ακολουθώντας αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό, ενώ έσπευδε να επαναλάβει ότι από την έρευνα που έχει γίνει στη Ρηγίλλης προέκυψε ότι «δεν έφθασε στα ταμεία του κόμματος από τη Ζίμενς ούτε ένα μάρκο, ούτε ένα ευρώ...».

Τη σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο από το χτύπημα Χριστοφοράκου φανερώνει πάντως η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης διά του Ευαγγ. Αντώναρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, συνδέοντας τη Ζίμενς με την οικονομική κρίση και τη νέα γρίπη, για να επιτεθεί τελικώς στο ΠΑΣΟΚ, επειδή ασχολείται με ένα θέμα που θα έπρεπε να αποφύγει, όπως υποστήριξε. «Ούτε το σκάνδαλο της Ζίμενς, που ρίχνει βαριά τη σκιά του στο ΠΑΣΟΚ, ούτε η οικονομική κρίση, για την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προτείνει, ούτε βεβαίως η πανδημία της νέας γρίπης, όπου πλέον η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε κάθε όριο μικροκομματισμού, δεν προσφέρονται για εύκολη και ανέξοδη αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.
Star
γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick