twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

24 Οκτωβρίου 2009

Κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο και καμία μοριοδότηση αποφάσισε η κυβέρνηση

Κατάργηση των stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καμία ανανέωση σύμβασης και καμία μοριοδότηση αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από διυπουργική σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Στον ιδιωτικό τομέα, τα stage θα θεωρούνται μαθητεία εφόσον υπάρχει ασφάλιση και χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, ενώ όσα έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών θεωρούνται παράνομα.

Από την πλευρά τους, oi εργαζόμενοι στα stage έχουν εξαγγείλει προσφυγές στη Δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις.

Ακόμη, όσοι είχαν προσληφθεί με τα stage στο Δημόσιο προεκλογικά ούτε καν θα πληρωθούν αφού οι σχετικές προσλήψεις θεωρούνται παράνομες.

Σχετικές αποφάσεις έλαβε χθες κυβερνητική σύσκεψη που συνεκλήθη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Α. Λοβέρδου και Χ. Παμπούκη, υπουργού Επικράτειας παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η τελική απόφαση. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Καταργούνται οριστικά τα προγράμματα stage στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

2. Ισχύουν τα stage στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις (ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) και έχουν τη μορφή μαθητείας.

3. Δεν ανανεώνεται καμία σύμβαση.

4. Δεν πρόκειται να πληρωθούν όσοι προσελήφθησαν σε πρόγραμμα stage μετά την προκήρυξη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν οργανικά κενά με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Προβλήματα. Πρέπει να τονιστεί ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων stage και η απομάκρυνση των εργαζομένων αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία πολλών φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναστάτωση επικρατεί και ανάμεσα στους εργαζομένους, οι οποίοι παρά την πολυετή προϋπηρεσία έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μείνουν στον δρόμο. Πολλοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιτέθηκε κατά της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η φαυλότητα της κυβέρνησης της Ν. Δ δημιούργησε το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς με υπευθυνότητα και δικαιοσύνη». Επίσης, ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για εμπόριο ελπίδας σε δεκάδες χιλιάδες νέους και την κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη. Τέλος, ζήτησε να σταματήσουν να βγαίνουν ανερυθρίαστα ακόμη και σήμερα ως υπερασπιστές αυτής της κατάστασης.

Stage μόνο στον ιδιωτικό τομέα και με ένσημα

Τα stage θα ισχύσουν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και εφόσον υπάρχει ασφάλιση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ενώ όσες συμβάσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο θεωρούνται παράνομες (καθότι έγιναν σε προεκλογική περίοδο) και άρα δεν θα πληρώνονται. Όσες συμβάσεις λήγουν, δεν θα ανανεώνονται. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Για τις άμεσες ανάγκες του Δημοσίου θα προκηρυχθούν θέσεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διαδικασίες που θα ορίσει το ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η μοριοδότηση, καθώς το ΑΣΕΠ σε όλες τις παλαιότερες εκθέσεις του έχει χαρακτηρίσει τη μοριοδότηση «αντισυνταγματική». Τέλος, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι ο καθένας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν το επιθυμεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο και θεωρεί ότι δεν θα δικαιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick