twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

23 Οκτωβρίου 2009

Ποια θα είναι η λύση για τα STAGE...

Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται τα Stage για την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να δώσει λύση στο θέμα των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα με δεδομένη την απόφαση ότι καταργούνται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Το θέμα τέθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Επίσης για το θέμα υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ. Στην τρίωρη συνάντηση έγινε αναφορά στο νέο ρόλο του ΑΣΕΠ στη στελέχωση των θέσεων στο Δημόσιο. Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι εφεξής οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ και δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη για το σχετικό διαγωνισμό.

Για την κατάργηση του προγράμματος Stage υπήρξαν αντιδράσεις από τους υποψηφίους για την προεδρία της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

«Χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση αναγγέλλει αποφάσεις που έχουν τεράστιο κόστος και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους φορείς» τόνισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η μη ανανέωση των συμβάσεων
12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), δείχνει έλλειμμα ευαισθησίας και καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο». Τέλος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επιτρέψουμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε 300.000 συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Στο κάτω-κάτω κανείς ο πολίτης δεν χρωστά να πληρώνει τις αμαρτίες του κράτους».

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία φορέων του Δημοσίου θα φέρει η απομάκρυνση των απασχολούμενων με stage, καθώς κάλυπταν ουσιαστικά τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Αναστάτωση επικρατεί και στους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι παρά την πολυετή προϋπηρεσία φοβούνται πως θα μείνουν τώρα στον δρόμο.

Σήμα κινδύνου έχει σημάνει σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, όπου υπηρετούσε μεγάλος αριθμός εργαζόμενων μέσω stage. Στο διοικητικό προσωπικό του ΙΚΑ απασχολούνται 9.500 μόνιμοι και 1.500 άτομα με συμβάσεις- ποσοστό δηλαδή 14% του δυναμικού. «Το ΙΚΑ έχει ήδη πρόβλημα υποστελέχωσης και γι΄ αυτό δεν μπορούν να βγουν εγκαίρως οι συντάξεις και τα ένσημα», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης και προβλέπει πως σε περίπτωση που φύγουν και οι stagers και δεν έρθει άλλο προσωπικό «θα ενταθεί το πρόβλημα».

Αλλά και στον ΟΓΑ θα υπάρξουν δυσλειτουργίες, καθώς εδώ και 4 χρόνια απασχολούνται άτομα με προγράμματα stage σε κρίσιμες θέσεις. «Έφτιαξα το αρχείο οικογενειακών επιδομάτων στον Οργανισμό μαζί με μία μόνο μόνιμη υπάλληλο», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων με stage στον ΟΓΑ Παναγιώτης Πελέκης, που τώρα αγωνιά για το μέλλον του. «Το αν είμαι εργαζόμενος που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή μαθητής, το ξέρουν καλά» επισημαίνει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε μεγάλα νοσοκομεία. Από το 2008 στον «Ευαγγελισμό» προσελήφθησαν μόνο 60 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ στο ίδιο διάστημα έγιναν και 50 τοποθετήσεις συμβασιούχων (25 με οκτάμηνες συμβάσεις και 25 μέσω stage). Την εικόνα αυτή περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή παραμένουν κενές 1.410 οργανικές θέσεις.

Νευραλγικές ανάγκες του νοσηλευτικού τμήματος, του ραδιολογικού- ακτινολογικού, καθώς και των ιατρικών εργαστηρίων καλύπτουν οι απασχολούμενοι με stage και στο «Λαϊκό Νοσοκομείο», όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ) Τάσος Αντωνόπουλος. Κατάρρευση των βαρδιών θα σημάνει η απομάκρυνση των stagers, σύμφωνα με τον Απόστολο Χατζάρα, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», αφού- όπως αναφέρει- δεν θα βγαίνουν τα καθημερινά, πρωινά και απογευματινά, προγράμματα. «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στη διοίκηση για μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις, η λύση των stage έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια», τονίζει και προσθέτει πως παρ΄ ότι ήταν ανειδίκευτο προσωπικό, «βρισκόταν στην πρώτη γραμμή παραγωγής».

Θολό είναι το τοπίο και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς ακόμα και οι συν δικαλιστές εργαζόμενοι δεν έχουν εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που απασχολούνται μέσω stage. Σύμφωνα με αδρές εκτιμήσεις, οι «ασκούμενοι» δεν ξεπερνούν τους 200, ωστόσο ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, εάν συνυπολογιστούν αυτοί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και τις υπόλοιπες μονάδες και οργανισμούς στον χώρο της Υγείας.

«Απώλεια»
«Οι άνθρωποι αυτοί αντί να έρθουν για κατάρτιση, συμμετέχουν εκ των πραγμάτων στην παραγωγή. Σίγουρα η απομάκρυνσή τους θα είναι απώλεια, όμως το πρόβλημα στα νοσοκομεία θα λυθεί μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) Ρίζος Ριζόπουλος.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης, ο οποίος εργάστηκε μέσω stage στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» ως νοσηλευτής. «Στη δική μας περίπτωση κάναμε πρακτική μόνο για έντεκα μήνες, ενώ τώρα παρανόμως γίνονται επανειλημμένα ανανεώσεις των συμβάσεων» σημειώνει και υπογραμμίζει: «Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο μπήκαν, οι άνθρωποι που δουλεύουν ειδικά στα νοσοκομεία βγάζουν το ψωμί τους με τον ιδρώτα τους. Σίγουρα εργάζονται με επίβλεψη, αλλά προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κι αν φύγουν αυτά τα “χέρια”, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες διαφόρων υπηρεσιών καλύπτουν στην πλειονότητά τους και οι 46 εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος stage. Οι συμβάσεις των περισσοτέρων ανανεώθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει ο νόμος και πλέον νιώθουν «ξεκρέμαστοι», αφού είναι αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον.

Αγωγές
Με αγωγές απαντούν στο μεταξύ οι εργαζόμενοι με stage στον ΟΑΕΔ και ήδη από τα 700 άτομα, τα 590 έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. «Απασχολούμαστε συνεχώς από το 2004 έως σήμερα και σε ορισμένες υπηρεσίες στην αναλογία είμαστε υπεράριθμοι σε σχέση με τους μόνιμους», τονίζει η Μαρία Λαγκαδινού, πρόεδρος των απασχολουμένων με τέτοια προγράμματα στον ΟΑΕΔ. «Κάνουμε ό,τι και οι μόνιμοι, έχουμε το ίδιο ωράριο και όλες τις υποχρεώσεις των μονίμων, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση», προσθέτει και ζητάει να υπάρξει τουλάχιστον ρύθμιση για όσους διαθέτουν συνεχόμενο 24μηνο χωρίς διακοπές.

Στον «αέρα» είναι ακόμη και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, τρεις μήνες μετά τα εγκαίνια από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Στο διάστημα αυτό επισκέφτηκαν το μουσείο περίπου 50.000 άτομα, αλλά οι περιπέτειες άρχισαν αφού οι συμβάσεις του προσωπικού έληξαν από τις 15 Σεπτεμβρίου και δεν ανανεώθηκαν πριν από τις εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick