twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

4 Νοεμβρίου 2009

Η κραυγή αγωνίας της Σοφίας Ψυχογιού...


«Βοήθεια, με χτύπησαν, πεθαίνω...», ήταν τα μόνα λόγια που κατάφερε να ψελλίσει η ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού στον άνθρωπο που έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες όταν εκείνη χτυπήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής από τις σφαίρες των αδίστακτων τρομοκρατών.
Ο Φάνης Σελιανίτης την ώρα της επίθεσης ήταν μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι του, που βρίσκεται στην οδό Πεντέλης, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα. Οπως μας εξομολογείται, τα λεπτά που έζησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης αλλά και μετά από αυτήν ήταν εφιαλτικά. «Την ώρα των πυροβολισμών τα παιδιά πέσανε κάτω, όχι για να καλυφθούν αλλά γιατί είχαν χτυπηθεί από τις σφαίρες. Ακούγονταν συνεχώς ριπές και βλέπαμε λάμψεις», λέει στην «Espresso» ο Φάνης Σελιανίτης, που παρακολουθούσε από το

παράθυρο του σπιτιού του τις πολεμικές σκηνές που διαδραματίζονταν. Συνεχίζοντας προσθέτει: «Ηταν τυχεροί που ήταν μπροστά τους τα περιπολικά, καθώς οι περισσότερες σφαίρες έπεσαν πάνω στα οχήματα. Ωστόσο, μου έκανε εντύπωση ότι κάποιες από τις σφαίρες χτύπαγαν την πίσω πόρτα του οδηγού κι έβγαιναν από την πίσω πόρτα του συνοδηγού. Ενα από τα παιδιά χτυπήθηκε από σφαίρα που πέρασε κι από τις δύο πλευρές του περιπολικού. Η επίθεση δεν κράτησε πάνω από οκτώ δευτερόλεπτα».
Αμέσως μόλις σταμάτησαν οι ριπές ο Φάνης Σελιανίτης άρπαξε τα κλειδιά του σπιτιού του και κατέβηκε στο δρόμο. Πλησίασε με γρήγορα βήματα το αστυνομικό τμήμα και κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκονταν η άτυχη κοπέλα και οι άλλοι δύο συνάδελφοί της. «Ο ένας αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στην είσοδο του τμήματος κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχε πέσει κάτω αιμόφυρτος. Οι συνάδελφοί του τον πήγαν αμέσως μέσα στο τμήμα για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Ολοι ζήταγαν χαμηλόφωνα βοήθεια», μας λέει συγκλονιισμένος ο Φάνης Σελιανίτης.
Το βλέμμα του αμέσως καρφώθηκε στο παγκάκι που βρίσκεται έξω από το αστυνομικό τμήμα. Από το παράθυρο του σπιτιού του είχε δει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης εκεί κάθονταν τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και η Σοφία Ψυχογιού. «Το ένα αγόρι είχε χτυπηθεί στην κοιλιακή χώρα, ενώ το άλλο στο πόδι. Πιο σοβαρά τραυματισμένη έδειχνε να είναι η κοπέλα. Το παιδί που είχε τραυματιστεί στο πόδι πήγαινε κουτσαίνοντας προς την κοπέλα και τη ρωτούσε αν ήταν καλά. Είχε χάσει το χρώμα του και ήταν φοβισμένος. Δεν ήξερε αν είναι ζωντανός ή αν έχει πεθάνει. Τελικά κάποιοι συνάδελφοί του τον πήραν λέγοντάς του πρώτα ότι θα βοηθήσουν αυτοί τη Σοφία», μας λέει ο Φάνης Σελιανίτης και συνεχίζει να αφηγείται τις δραματικές στιγμές που έζησε: «Η κοπέλα είχε σκύψει πάνω στο παγκάκι. Είχε μείνει ακίνητη από τη στιγμή που χτυπήθηκε. Οταν πλησίασα, μου ζήτησε με πολύ χαμηλή φωνή να τη βοηθήσω. Δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. Βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αίματα είχε μόνο στο λαιμό. Δεν μπορούσα να δω στο υπόλοιπο σώμα της αφού φορούσε ακόμα το αλεξίσφαιρό γιλέκο. Τα λέω όλα αυτά και ανατριχιάζω».

Ο δημόσιος υπάλληλος και πατέρας δύο παιδιών επιχείρησε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη 23χρονη. «Προσπάθησα να τη βοηθήσω να ξαπλώσει και να την κρατήσω για να μην πέσει και χτυπήσει περισσότερο. Κάποιος άλλος της έβαλε στο πρόσωπο ένα βρεγμένο χαρτομάντιλο. Προσπαθήσαμε να τη βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο», λέει ο Φάνης Σελιανίτης.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν φτάσει στο σημείο και μετέφεραν την κοπέλα και τους υπόλοιπους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Συνεχής η βελτίωση της υγείας της
Αισιόδοξοι ως προς την πορεία της υγείας της 23χρονης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού είναι οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» όπου και νοσηλεύεται.
Η υγεία της νεαρής αστυνομικού βαίνει από το καλό στο καλύτερο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών, αν η βελτίωση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, σύντομα θα βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν και δέχτηκε τα πυρά των τρομοκρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η άτυχη κοπέλα αποσωληνώθηκε και ξύπνησε, ενώ κάποια στιγμή άνοιξε τα μάτια της και είχε επαφή με το περιβάλλον, γεγονός που κάνει τους γιατρούς αλλά και τους δικούς της ανθρώπους να αισιοδοξούν και να πιστεύουν πως σύντομα η περιπέτεια τους θα τελειώσει.

Το βίντεο με τις εικόνες που σοκάρουν
Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τραβήχτηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση των τρομοκρατών στο Αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, οι εικόνες του οποίου σοκάρουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους.
Πρωί της περασμένης Τετάρτης και η οδό Πεντέλης μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Σε ακτίνα πολλών μέτρων είναι διασκορπισμένοι δεκάδες αστυνομικοί, οι οποίοι απαγορεύουν την κίνηση ακόμα και των μόνιμων κατοίκων. Ανδρες της Σήμανσης, με άσπρες στολές, ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή το δρόμο που διέρχεται έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ τοποθετούν ειδικά καρτελάκια στα σημεία όπου εντοπίζουν τους κάλυκες. Ο χώρος στάθμευσης του αστυνομικού τμήματος, η σκοπιά, αλλά και αρκετά ακόμα σημεία του κτιρίου έχουν «χτυπηθεί» από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Τα περιπολικά, όπως απεικονίζονται και στο βίντεο, είναι αυτά που έχουν γαζωθεί από τα πολυβόλα. Οι λαμαρίνες των οχημάτων μοιάζουν με σουρωτήρια, ενώ τα περισσότερα από τα τζάμια τους έχουν γίνει θρύψαλα. Από τις σφαίρες όμως δεν γλίτωσε και η σκοπιά του κτιρίου, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό βλημάτων. Τα τζάμια των γραφείων που βρίσκονται στο ισόγειο του αστυνομικού τμήματος έχουν τα «αποτυπώματα» των σφαιρών, ενώ ακόμα και συμβατικά οχήματα «φιλοξενούν» σημάδια από το έργο των τρομοκρατών. Τρυπημένες είναι ακόμα και οι τέντες που προφυλάσσουν τα παράθυρα του αστυνομικού τμήματος από τον ήλιο. Στη συνέχεια του βίντεο απεικονίζονται οι άνδρες της Σήμανσης, οι οποίοι αφού συνέλεξαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σκέπασαν τα περιπολικά με ειδικά νάιλον προκειμένου να προστατεύσουν τα ευρήματά τους. Ολα αυτά που απεικονίζονται στο συγκεκριμένο βίντεο συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την επίθεση, όταν οι κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών και οι φωτογράφοι των εφημερίδων βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από το «χτυπημένο» τμήμα.

Φοιτητές δύο από τους πέντε των «Πυρήνων»
Αίσθηση αλλά και προβληματισμό αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση των ονομάτων και κυρίως των ιδιοτήτων των πέντε νεαρών που κατά την Αντιτρομοκρατική επίκειται να κατηγορηθούν ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αμέσως μόλις ανατεθεί στις 12 Νοεμβρίου η περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή και του παραδοθεί η συμπληρωματική δικογραφία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso», μεταξύ των υπόπτων συγκαταλέγονται δύο άτομα που είναι φοιτητές.
Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι μετά τη διαβίβαση των προανακριτικών στοιχείων στον εισαγγελέα θα ασκηθεί δίωξη, αν όχι και στους δύο, τουλάχιστον στον ένα.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των άλλων τριών υπόπτων, τα αποτυπώματα των οποίων βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο ισόγειο της διπλοκατοικίας στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι μετά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στις 23 Σεπτεμβρίου, συγκαταλέγεται και μία κοπέλα.
Η έρευνα για την ανακάλυψη της κεντρικής γιάφκας της οργάνωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ δε περισσότερο μετά τη διαπίστωση ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» τοποθετεί πλέον αυτοσχέδιους ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, που ναι μεν έχουν ίδιας κατασκευής ηλεκτρικό κύκλωμα με όλες τις προηγούμενες, όχι όμως και ίδια υλικά χρήσης, ενώ διαφέρει και η συνδεσμολογία με το εκρηκτικό τμήμα των βομβών που ανατινάχτηκαν στις δύο τελευταίες επιθέσεις της.
Χθες στο μεταξύ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας ενημέρωση αν η απόφαση για την κατάργηση της εξωτερικής σκοπιάς στα τμήματα έγινε ύστερα από εισήγηση αξιωματικών και με ποιον τρόπο θα προστατεύονται τα περιπολικά που είναι σταθμευμένα σε αφύλαχτους χώρους και συνεπώς εκτεθειμένα.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick