twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Νοεμβρίου 2009

Έρχονται νέοι φόροι και επώδυνα οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση

Συναίνεση για τα επώδυνα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου, και για το λόγο αυτό εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει να δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τις περισσότερες προσκλήσεις εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, με εξαίρεση αυτή προς τον αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί γνωρίζει καλά πως ο νυν πρόεδρος Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, από τη στιγμή που σε λίγες ημέρες θα παραδώσει τη σκυτάλη σε έναν εκ των Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Ψωμιάδη. Θα περιμένει πρώτα να μάθει το αποτέλεσμα της εκλογής και μετά να απευθύνει την πρόσκληση για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά ότι δύσκολα θα βρεθεί κοινή βάση συζήτησης και με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΛΑΟΣ δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προοπτικές επίλυσης, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού βάσει των εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου, διαφωνούν ριζικά με το πάγωμα μισθών και συντάξεων που εξήγγειλε ήδη προ ημερών, αλλά και με τους τρόπους μείωσης του δημόσιου χρέους κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αυτό που θέλει να πετύχει όμως ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι να δείξει προς τα έξω ότι έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να τα βρουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για το κοινό καλό, αλλά δεν τα κατάφερε. Τουλάχιστον, αυτό θα πει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση. Παράλληλα, θα εμφανιστεί προς τις Βρυξέλλες έτοιμος να λάβει σκληρά μέτρα, τα οποία ζητούνται επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ανάλογο κλίμα συναίνεσης επεδίωξε και ο Κώστας Καραμανλής όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς τότε είχε αρνηθεί να συμμετάσχει ο Γιώργος Παπανδρέου!

Με πρόσθετους φόρους 3,6 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών κατά 2,2 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 3,6% του ΑΕΠ, από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις Βρυξελλών και αγορών για γρήγορη και δραστική προσαρμογή.

Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εμπεριέχει, ωστόσο, πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, καθώς επιχειρεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μεταξύ

άλλων, αυξάνει τις δαπάνες για την Παιδεία κατά 1,020 δισ. ευρώ και τις δαπάνες για την Υγεία κατά 246 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι περικοπές δαπανών που προβλέπει είναι, ώς ένα σημείο, προσωρινού χαρακτήρα, ενώ για άλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθούν, καθώς αφορούν π.χ. ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλες ανάγκες. Τέλος, η είσπραξη επιπλέον εσόδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι, οι Βρυξέλλες- και οι αγορές - είναι πιθανό να εκφράσουν και πάλι επιφυλάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός στη διάρκεια του 2010, ανάλογα με τη συγκυρία και μάλιστα να κατατεθεί, αν χρειασθεί, συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Πολλά θα κριθούν στην επικείμενη κατάθεση του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε σύγκριση με το προσχέδιο, που είχε κατατεθεί μόλις πριν από 2 εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο επικέντρωσε την προσπάθειά του στην περικοπή δαπανών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια. Συγκεκριμένα, προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών κατά 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 166 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών για αμοιβές, που προκάλεσαν τόσο θόρυβο, όταν έγινε γνωστό ότι επιβάλλεται πλαφόν 2.000 ευρώ πάνω από το οποίο δεν δίνονται αυξήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέτεινε χθες τη σύγχυση σχετικά με το πού ακριβώς θα επιβληθεί το πλαφόν, όταν αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις (αν θα αφορά τον βασικό μισθό ή όχι), παρά τις επίμονες ερωτήσεις. Ο ίδιος περιορίσθηκε να πει ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πλαφόν θα ξεκαθαριστούν με την εισοδηματική πολιτική. Πάντως, από το μέγεθος της δαπάνης που περικόπτεται, προκύπτει ότι μάλλον δεν αφορά μεγάλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων. Ο ίδιος μίλησε για 40.000. Η αύξηση των φόρων
Σε ό,τι αφορά τους φόρους, η αύξησή τους θα προέλθει:

●Από την εφαρμογή της νέας κλίμακας, που θα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα

●Από τη φορολόγηση των μερισμάτων

●Από την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών ●Από την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών

●Από την κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων

●Από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%

●Από την επαναφορά του point system, δηλαδή ενός συστήματος ελέγχων με βάση τις πιθανότητες να φοροδιαφεύγει ο ελεγχόμενος

●Από την καθιέρωση καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ενώ είπε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να μπουν ταμειακές μηχανές παντού».

Ο νέος προϋπολογισμός συντάσσεται σε δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ, που φέτος προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 1,2%, θα μειωθεί περαιτέρω το 2010 κατά 0,3%, ενώ η ανεργία από 9% φέτος θα αυξηθεί στο 9,7% το 2009.

Από 400.000 ευρώ το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα

Διευρύνεται η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα που θα πληρώσουν μαζί με το ΕΤΑΚ οι ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Ενώ στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε εισφορά για ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 600.000 ευρώ, στην τελική του μορφή επιβάλλει φόρο και για ακίνητα αξίας από 400.000 ευρώ. Πιάνει, δηλαδή, στην «τσιμπίδα» της έκτακτης εισφοράς περισσότερα ακίνητα.

Με το ίδιο σκεπτικό αλλάζουν και οι άλλες κλίμακες. Ειδικότερα, από 400.000 έως 600.000 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 0,1% από 600.001 μέχρι και 800.000 ευρώ 0,2%, από 800.001 έως 1.000.000 ευρώ 0,3%, από 1.000.001 έως 1.300.000 ευρώ 0,4%, από 1.300.001 έως 1.600.000 ευρώ 0,5%, από 1.600.001 έως 2.000.000 ευρώ 0,6%, από 2.000.001 έως 2.500.000 ευρώ 0,7%, από 2.500.001 έως 3.000.000 0,8% και από 3.000.001 και άνω 0,9%.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται 6μηνη παράταση για την εφαρμογή του φόρου με συντελεστή 10% στις πωλήσεις εισηγμένων μετοχών που θα αποκτηθούν από την 1η Ιουλίου 2010 και μετά. Επίσης αναστέλλεται μέχρι τις 30 Απριλίου 2010 η εφαρμογή της διάταξης νόμου που προέβλεπε φορολόγηση των κερδών από λαχεία και τυχερά παιχνίδια με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2010 η ισχύς της περαίωσης. Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων, στις Εφορίες και τα Τελωνεία, χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick