Ρεπορτάζ : Δ. Γαλάνης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή νέου προέδρου στη δημόσια τηλεόραση. Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έκανε δεκτή την παραίτηση που είχε υποβάλει την προηγούμενη ημέρα ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε από τον κ. Παναγόπουλο να παραμείνει στη θέση του ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είχε ως τότε επικοινωνήσει μαζί του επειδή δεν είχαν δημοσιευθεί τα προεδρικά διατάγματα... για τις αρμοδιότητες των υπουργείων. Πάντως, αν κάποιος περίμενε το προεδρικό διάταγμα για να ξεδιαλύνει την ασάφεια που έχει δημιουργήσει η διασπορά σε πέντε υπουργεία των αρμοδιοτήτων σε θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ, μάλλον θα μπερδευόταν πιο πολύ. Στο ΠΔ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες που αφορούν το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) μεταφέρονται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι αρμοδιότητες για τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν περάσει στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γ. Πεταλωτή.
▅ Η κουβέντα και τα μεγάλα θέματα
Τελικά οι κκ. Γερουλάνος και Παναγόπουλος συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη και συζήτησαν τα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης και κυρίως το ζήτημα με τους 1.300 συμβασιούχους της ΕΡΤ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, η συνάντηση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, έγινε σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική. Στην ερώτηση για το ποιος ήταν ο λόγος που τον οδήγησε να υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι αναφέρει τους λόγους στην επιστολή παραιτήσεώς του. «Είχα στείλει δύο επιστολές με τις οποίες επεσήμανα στους αρμόδιους υπουργούς τα μεγάλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στην ΕΡΤ και τα οποία δεν μπορούσαν να παραμένουν έτσι. Επίσης δεν είχε διοριστεί ΔΣ και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είχε κανένα νόημα η παραμονή μου στην ΕΡΤ. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε εναντίον μου ένα κλίμα “ανθρωποφαγίας” με κεντρικό ζήτημα ότι κάνω τα πάντα για να μείνω προκειμένου να πάρω την αποζημίωση, η οποία, εξάλλου, προβλέπεται από το συμβόλαιο του κάθε προέδρου της ΕΡΤ. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι διεκδικώ αποζημίωση. Φυσικά και θα ήθελα να τηρηθούν οι όροι του συμβολαίου μου, όπως είχε γίνει και με τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΡΤ. Αλλά αυτό δεν ήταν το μείζον ζήτημα για μένα. Νομίζω ότι με την παραίτησή μου διευκόλυνα την όλη κατάσταση» υπογράμμισε.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί υπηρεσιακό ΔΣ στην ΕΡΤ προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ως την πλήρη μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων.
Την ανησυχία τους για τη μη τοποθέτηση προσωρινού προέδρου στην ΕΡΤ εκφράζουν τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ όσο και η ΕΣΗΕΑ. Εκτιμούν ότι αυτή η επιλογή ουσιαστικά «καταδικάζει» σε αδράνεια τη δημόσια τηλεόραση, τουλάχιστον για την περίοδο ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης του προέδρου, η οποία είναι χρονοβόρα. Οπως τονίζουν, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο και υπάρχουν στην ΕΡΤ φλέγοντα και πιεστικά προβλήματα που αναζητούν λύση. «Με ποιον θα συνομιλεί η Ενωση για τα προβλήματα των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ ως την τοποθέτηση του νέου προέδρου;» επισημαίνει ο κ. Πάνος Σόμπολος. Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ μάλιστα έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γερουλάνο προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματα στην ΕΡΤ αλλά, όπως τονίζει ο κ. Σόμπολος, δεν έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση στο αίτημάτους.
▅ Η αντικατάσταση και οι συμβάσεις
Η σχετική νομοθεσία για την αντικατάσταση του προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προβλέπει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και την κατάθεση
βιογραφικών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, να είναι γνώστες ξένων γλωσσών και να έχουν προϋπηρεσία. Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών ειδική επιτροπή του υπουργείου θα επιλέξει τον νέο πρόεδρο με βάση τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα του.
Στη συνέχεια ο διορισμός του νέου προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής και κατόπιν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Υπολογίζεται ότι η συνολική διαδικασία για την εγκατάσταση νέου προέδρου- και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα- θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση στην ΕΡΤ, παρατείνεται η αγωνία των συμβασιούχων για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους, οι οποίες εκπνέουν στο τέλος του χρόνου. Ηδη υπάρχουν αρκετοί που απασχολούνται από τον Οκτώβριο χωρίς να αμείβονται, ελπίζοντας ότι τελικά θα καλυφθούν οι αποδοχές τους όταν και εφόσον ανανεωθεί η σύμβασή τους. Το ζήτημα είναι ότι χωρίς τη συμβολή των συμβασιούχων πολλές από τις εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος είναι ουσιαστικά στον αέρα.
Ζητούν εξεταστική επιτροπή
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ χαρακτήρισε τις αμοιβές των golden boys του δημόσιου τομέα και της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη την περασμένη Παρασκευή κατά την «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, ενώ έκανε λόγο για καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου. Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη δημόσια τηλεόραση, «να δούμε τι γίνεται εκεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας με συνεργάτες του το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα και κοινοβουλευτικά και νομικά αλλά, όπως επεσήμανε, οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής στρέφονται κατά παράδοση εναντίον πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης θα συντάξει την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής επειδή θεωρεί ότι ευθύνη φέρουν και οι υπουργοί που ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο της καταγραφής των υπαλλήλων και των μισθών του Δημοσίου είναι τεράστιο επειδή, όπως εξήγησε, δεν έχει καταγραφεί πουθενά. «Δεν ξέρουμε ως κράτος πόσους υπαλλήλους έχουμε. Αυτό είναι δείγμα της αδιαφάνειας και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Αυτό το έργο της καταγραφής το κάνουμε σήμερα» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Απάντηση στο «Βήμα»
ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗτου προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο διευθυντής Ερευνας και Τεχνολογίας της ΕΡΤ δρ Δ. Γαζιδέλλης αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής στη δημόσια τηλεόραση δεν ήταν μονοθεματικές, όπως είχαμε γράψει στις 8 Νοεμβρίου, αλλά σε αυτές γινόταν συζήτηση για περισσότερα από ένα θέματα. «Στις αναφερόμενες συνεδριάσεις υπήρχε πληθώρα θεμάτων τα οποία επιγραμματικά παραθέτω κατά αναφερόμενη ημερομηνία. Πληρέστερα στοιχεία για όλα τα αναφερόμενα θέματα μπορούν αναμφίβολα να τεθούν στη διάθεσή σας οποτεδήποτε τα ζητήσετε» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαζιδέλλης.
fimotro: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου