twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

3 Δεκεμβρίου 2009

Τι αλλάζει για τις προσλήψεις και τις μετατάξεις στο Δημόσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και την πλήρη υπαγωγή του στον ΑΣΕΠ.

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση της ισχύος του νόμου 2.190 για τις προσλήψεις σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, για τη Βουλή των Ελλήνων και την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εκκλησιαστικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς όπου το Δημόσιο ασκεί ιδιαίτερη επιρροή, καταργουμένης κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50%, της μοριοδότησης των υποψηφίων για διορισμό όσων έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στα προγράμματα stage και ανακαλούνται οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων που εκδόθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, με ματαίωση των σχετικών διαδικασιών.

Νέο τοπίο στις προσλήψεις του Δημοσίου, με οριστική κατάργηση των stage και εξάλειψη των εξαιρέσεων από το ΑΣΕΠ, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και οι ειδικοί φρουροί, θα υπάγονται στο εξής στο ΑΣΕΠ για την εξέταση ενστάσεων, ενώ οι νοσηλευτές θα υποχρεούνται να υπηρετούν για τουλάχιστον 5 χρόνια εκεί όπου προσλαμβάνονται, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσπάσεις.

Δίνει επίσης τη δυνατότητα πρόσληψης νέων συμβασιούχων στους δήμους και τις

νομαρχίες της χώρας έως και το τέλος του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές συμβάσεις θα εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ και θα γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του Νόμου Πεπονή.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, αυτή η αλλαγή συμπεριελήφθη στο τελικό νομοσχέδιο, έπειτα από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φέρει συνολικά έντεκα αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι 5.000 προτάσεις και τα σχόλια πολιτών κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης, όπου η ιστοσελίδα δέχθηκε περίπου 170.000 επισκέψεις.

ΚΑΤΑ 100.000 μέσα σε έναν μόλις μήνα αυξήθηκαν οι άνεργοι! Τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα ήταν 715.000 έναντι 615.831 τον Οκτώβριο (99.169 άνεργοι προστέθηκαν) ενώ εκτιμάται ότι στις αρχές του 2010 θα ξεπεράσουν τους 800.000.

Η κυβέρνηση με εξπρές σχέδιο νόμου προχωρεί στο μέτρο της εφαρμογής τετραετούς προγράμματος πρόσληψης άνεργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των εργοδοτικών εισφορών όσο και των εισφορών του εργαζόμενου που τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο το 50% και τον τέταρτο το 25% των εισφορών. Για την προστασία των ήδη εργαζομένων, εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς την ύπαρξη μείζονος λόγου τόσο στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος όσο και για ένα έτος πριν και μετά. Αλλιώς θα χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.

Να σημειωθεί ότι στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης η οικονομική κρίση επέφερε θραύση. Όπως τονίζεται σε έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για τις μεταβολές της μισθωτής εργασίας 2008-2009, βασικοί αποδέκτες της κρίσης είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους κυρίως των κατασκευών, της μεταποίησης και άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.


Καμία απόσπαση αν πρώτα δεν έχει καλυφθεί η κενή θέση

ΑΛΛΑΖΕΙ το σύστημα των αποσπάσεων και στο εξής κανείς δεν θα αποσπάται εάν δεν πληρώνεται πρώτα η κενή θέση, ενώ στο τραπέζι πέφτει και η πρόταση να μη δίνονται επιπλέον μόρια σε όσους παίρνουν απόσπαση, ενώ υπηρετούν σε ακριτική περιοχή. Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου τον θεσμό του «δόκιμου εκπαιδευτικού», λέγοντας ότι δεν κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί για την τάξη και ο θεσμός εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υπουργός επισήμανε ότι αν και η Ελλάδα είναι πρώτη σε αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών, ωστόσο υπάρχουν 5.500

κενά στις τάξεις! «Υπήρξαν νομοί της χώρας όπου το 45%- 50% όχι μόνο δεν ήταν στην τάξη αλλά δεν ήταν καν στον νομό», υπογράμμισε. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ένας εκπαιδευτικός που δηλώνει ακριτική περιοχή και στη συνέχεια αποσπάται δεν πρέπει να «κουβαλάει μαζί του και τα επιπλέον μόρια εξαιτίας της ακριτικής του τοποθέτησης όπως γίνεται έως σήμερα».

Με 10 κωδικοποιημένες ερωτήσεις που αφορούν το νέο καθεστώς, επιχειρούν τώρα να απαντήσουν σε συγκεκριμένες απορίες οι οποίες συχνά διατυπώνονται από υποψηφίους.

Οι εγκρίσεις προσλήψεων δεν θα γίνονται πλέον από την αρμόδια τριμελή υπουργική επιτροπή;

Οι εγκρίσεις θα γίνονται πρώτα από τον φορέα ανάλογα με τον ετήσιο προγραμματισμό και θα επικυρώνονται από την αρμόδια υπουργική επιτροπή. Ωστόσο, για να προχωρήσουν θα απαιτείται και το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ, είτε πρόκειται για μόνιμο είτε για εποχικό προσωπικό.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο στο ΑΣΕΠ ή και απευθείας στους φορείς;

Δεν θα αλλάξει κάτι στο υφιστάμενο καθεστώς. Δηλαδή για προκηρύξεις που εκδίδει το ίδιο το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις θα κατατίθενται σε αυτό, ενώ σε περίπτωση που η προκήρυξη διενεργείται από κάποιο φορέα και ελέγχεται από το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις θα απευθύνονται απευθείας στον φορέα και στη συνέχεια η ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάζει τους πίνακες αποτελεσμάτων με τα προσόντα των υποψηφίων.

Η συνάφεια της προϋπηρεσίας με την ειδικότητα της θέσης παραμένει ή καταργείται;

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία πρέπει να έχει διανυθεί σε συναφή θέση στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. Εμπειρία σε άλλα καθήκοντα δεν μοριοδοτείται. Η μόνη διαφοροποίηση από το προηγούμενο καθεστώς είναι πως δεν θα ισχύει πλέον η προσαύξηση των μονάδων προϋπηρεσίας αν αυτή είχε αποκτηθεί στον δημόσιο τομέα, γεγονός που κρίθηκε πως δημιουργεί ανισότητες με υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα.

Θα μπορώ να προσληφθώ και χωρίς να έχω καθόλου προϋπηρεσία;

Με εξαίρεση τις θέσεις όπου θα απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν σε μία προκήρυξη να υπερβαίνουν το 50% των συνολικών προκηρυσσόμενων θέσεων, μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα διαγωνισμό και χωρίς καθόλου προϋπηρεσία. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος περιορισμός, αλλά απλώς δεν θα πάρετε μονάδες για το κριτήριο αυτό.

Θα είναι προτιμότερο να κάνω ένα μεταπτυχιακό αντί να αποκτήσω στο ίδιο διάστημα προϋπηρεσία;

Με τα νέα δεδομένα, θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στους τίτλους σπουδών έναντι της εμπειρίας. Για τον λόγο αυτό αν κάνετε ένα μεταπτυχιακό διάρκειας ενός έτους θα λάβετε 200 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη προϋπηρεσία 12 μηνών θα μοριοδοτείται στο εξής με 60 μονάδες. Οπότε είναι συμφερότερη η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου.

Η κατάργηση της μοριοδότησης για δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο αφορά και τις μονάδες για τον δεύτερο βασικό τίτλο σπουδών;

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν, η κατάργηση αφορά μόνο τους δεύτερους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν πλέον μόρια. Αντιθέτως, η ύπαρξη και δεύτερου βασικού τίτλου σπουδών, που αναφερόταν ως προσόν στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ μόνιμου προσωπικού, θα συνεχίσει να μοριοδοτείται με 150 μονάδες, ενώ και η ύπαρξη διπλώματος ΟΕΕΚ για την κατηγορία ΔΕ θα λαμβάνει και με το νέο σύστημα επίσης 150 μονάδες.

Οι γραπτοί διαγωνισμοί θα καταργηθούν;

Δεν καταργούνται με το νέο καθεστώς οι γραπτοί διαγωνισμοί. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως αυτοί αφορούσαν κυρίως θέσεις Διοικητικού προσωπικού και δεν θα μπορούσαν να διενεργούνται για άλλες μεμονωμένες κατηγορίες καθώς δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός αιτημάτων που να δικαιολογεί το κόστος ενός γραπτού διαγωνισμού. Το τεστ δεξιοτήτων θα είναι υποχρεωτικό για τον διορισμό;

Τυπικά όχι. Ωστόσο δεδομένου πως όλες οι προσλήψεις θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ- δηλαδή και αυτές του μόνιμου προσωπικού των δήμων και νομαρχιώνθεωρείται βέβαιο πως θα προβλέπεται πλέον μεταξύ των κριτηρίων πρόσληψης. Σε κάθε περίπτωση, η μοριοδότησή του που αυξάνεται με τις νέες διατάξεις και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 400 μονάδες (αν κάποιος έχει αριστεύσει), εκτιμάται πως θα το καταστήσει ένα από τα κυρίαρχα προσόντα. Θα αλλάξει κάτι στη διαδικασία πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου;

Όσον αφορά τον τρόπο διενέργειας των προκηρύξεων, δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή, και με τον νέο νόμο θα ελέγχονται από το ΑΣΕΠ τόσο οι προκηρύξεις όσο και τα αποτελέσματα, αλλά θα γίνονται από τους ίδιους τους φορείς. Αλλάζουν όμως τα κριτήρια πρόσληψης, με τη μετατροπή των μορίων που προβλέπονται για εμπειρία και ανεργία (αύξηση και μείωση αντιστοίχως) καθώς και την κατάργηση μοριοδότησης της ηλικίας. Ενίσχυση προβλέπεται και για τις μονάδες των τίτλων σπουδών. Με το νέο καθεστώς δεν θα μπορεί κανένας φορέας να συνάψει σύμβαση έργου;

Μόλις ψηφιστεί ο νόμος, δεν θα επιτρέπεται πλέον η σύναψη συμβάσεων έργου για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής υποστήριξης των φορέων. Οι λοιπές συμβάσεις έργου θα συνεχίσουν να γίνονται, αλλά θα ελέγχονται από το ΑΣΕΠ και θα χορηγείται σχετική βεβαίωση ότι είναι πραγματικές και δεν καλύπτονται μέσω αυτών πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα, πλέον θα διενεργούνται με τα κριτήρια του Νόμου Πεπονή για το προσωπικό ορισμένου χρόνου, δηλαδή κάθε υποψήφιος θα μοριοδοτείται με συγκεκριμένα κριτήρια. Σταδιακά και με καταληκτική προθεσμία τα τέλη του 2010 θα καταργηθούν και οι συμβάσεις έργου σε φορείς που έχουν κενές οργανικές θέσεις. Έως τότε κατ΄ εξαίρεση το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα έγκρισης εφόσον κρίνει πως ο εκάστοτε φορέας πληροί τις προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε, εκτός από τις αλλαγές τις οποίες περιλαμβάνει, δεν αγγίζει ορισμένα από τα υφιστάμενα προσόντα διορισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτά μοριοδοτούνται. Έτσι και μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου θα συνεχίσουν να ισχύουν και να λαμβάνονται υπόψη στις προκηρύξεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Ειδικότερα, δεν αλλάζουν:

Στο μόνιμο προσωπικό
1. Γνώση ξένων γλωσσών Στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ η γνώση ξένων γλωσσών μοριοδοτείται και συγκεκριμένα για καλή γνώση προβλέπονται 30 μονάδες, για πολύ καλή γνώση 50 μονάδες και για την άριστη γνώση ξένης γλώσσας 70 μονάδες, ενώ όταν απαιτείται από προκηρύξεις μέτρια γνώση δίνονται 10 μονάδες. Η βαθμολογία είναι αθροιστική για τη γνώση περισσότερων γλωσσών (για παράδειγμα ένας υποψήφιος με καλή γνώση αγγλικών και με πολύ καλή γνώση γαλλικών παίρνει 30 και 50 μονάδες αντιστοίχως, δηλαδή συνολικά 80 μονάδες).

2. Δεύτερο πτυχίο ή δίπλωμα ΟΕΕΚ Στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ ο δεύτερος βασικός τίτλος σπουδών, εκτός από αυτόν που δηλώνεται για τη συμμετοχή στην προκήρυξη, δίνει επιπλέον 150 μονάδες. Αντιστοίχως, η απόκτηση διπλώματος ΟΕΕΚ ή δεύτερου τίτλου στην κατηγορία ΔΕ προσφέρει 150 μονάδες.

3. Ύπαρξη ανήλικων τέκνων Στην κατηγορία ΥΕ η ύπαρξη ανήλικων τέκνων μοριοδοτείται. Υποψήφιος με ένα ανήλικο τέκνο λαμβάνει 100 μονάδες, με δύο ανήλικα τέκνα 200 μονάδες, ενώ η ύπαρξη κάθε τέκνου από τρία και άνω δίνει 200 μονάδες (δηλαδή υποψήφιος με τέσσερα τέκνα παίρνει 200 μονάδες για τα δύο πρώτα τέκνα και από 200 μονάδες για κάθε ένα από τα άλλα δύο, δηλαδή συνολικά 600 μονάδες).

4. Ιδιότητα τέκνου πολύτεκνης οικογένειας Εάν κάποιος υποψήφιος είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας συγκεντρώνει 300 μονάδες.

5. Ηλικία Οι υποψήφιοι παίρνουν διαφορετικά μόρια ανάλογα με την ηλικία τους και συγκεκριμένα 50 μονάδες εάν είναι έως 24 ετών και 75 μονάδες εάν είναι από 24 έως 30 ετών. Αντιθέτως, δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για υποψηφίους άνω των 30 ετών.

Στο εποχικό προσωπικό
1. Ύπαρξη ανήλικων τέκνων Σε όλες τις κατηγορίες οι υποψήφιοι λαμβάνουν 30 μονάδες εάν διαθέτουν ένα ανήλικο τέκνο, 60 μονάδες για δύο ανήλικα τέκνα και 110 μονάδες για τρία ανήλικα τέκνα και άνω.

2. Ιδιότητα πολυτέκνου ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας Η ιδιότητα αυτή μοριοδοτείται σε περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει τουλάχιστον τρία τέκνα ή είναι τέκνο οικογένειας με τουλάχιστον τρία παιδιά, οπότε και λαμβάνει 150 μονάδες. Για κάθε παιδί άνω των τριών και ανεξαρτήτως αριθμού δίνονται 50 μονάδες επιπλέον.

Στον αστερισμό υπολογισμού των μορίων που μπορούν να συγκεντρώσουν βρίσκονται οι υποψήφιοι, μετά την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου για διορισμό σε δημόσιες υπηρεσίες και τις αλλαγές τις οποίες επιφέρει.

Οι «Προσλήψεις στο Δημόσιο» παρουσιάζουν τα διάφορα σενάρια για το top της μοριοδότησης που θα προβλέπεται βάσει των νέων ρυθμίσεων, σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος υποψήφιος διαθέτει τα ανώτατα δυνατά μόρια ανά κριτήριο πρόσληψης (π.χ. ανώτατο βαθμό πτυχίου, ανώτατο χρόνο εμπειρίας ή ανεργίας κ.ά.).

Εξαίρεση αποτελούν το κριτήριο γνώσης ξένων γλωσσών για τις κατηγορίες ΠΕ- ΤΕ- ΔΕ, η ύπαρξη ανήλικων τέκνων στην κατηγορία ΥΕ για μόνιμο προσωπικό και o αριθμός τέκνων για πολύτεκνους ή τέκνα πολύτεκνης οικογένειας στις προσλήψεις με συμβάσεις, για τα οποία ο υπολογισμός γίνεται με τον μικρότερο αριθμό μονάδων που μπορεί να δοθεί σε υποψηφίους, καθώς στα συγκεκριμένα κριτήρια δεν υπάρχει «οροφή» στις μονάδες.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick