twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

4 Μαρτίου 2010

Σοκ και δέος από τα σκληρά μέτρα του Γιώργου Παπανδρέου

Σοκ και δέος από τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για υπαλλήλους Δημοσίου, συνταξιούχους και φορολογία.

Προβλέπεται άγριο ψαλίδι 30% στο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, μείωση 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, και περικοπή 7% στις αποδοχές όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ και στους συνταξιούχους ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα παγώνουν όλες οι συντάξεις, χωρίς περικοπή των επιδομάτων και ταυτόχρονα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%.

Από σήμερα επίσης φωτιά θα μπει στις τιμές των καυσίμων, των τσιγάρων και του αλκοόλ.

Με τα χθεσινά μέτρα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάλογες περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου αφήνει το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό, λέγοντας ότι η περικοπή των δώρων στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι… αυτή τη στιγμή στις σκέψεις της κυβέρνησης.

Το γεγονός επίσης, ότι η κυβέρνηση περιέκοψε επιδόματα από υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, που έχουν καθιερωθεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις και κανονισμούς εργασίας, κάνει ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα γίνει στάση εργασίας για να συνεδριάσουν οι επικεφαλής της Συνομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος μίλησε για στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 16 Μαρτίου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι νέες έκτακτες περικοπές σε επιδόματα- δώρα:

-Περικόπτονται 30% το δώρο Πάσχα, το επίδομα Αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων. Οι περικοπές αφορούν μόνο το δημόσιο - εξαιρούνται οι συντάξεις.

– Περικόπτονται 12% τα επιδόματα και αποζημιώσεις των γενικών γραμματέων και όλων των υπαλλήλων σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού και Λιμενικου Σώματος

- Μειώνονται 12% τα έξοδα παράστασης που καταβάλλονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής σε υπουργούς και υφυπουργούς.

Οι νέες έκτακτες φορολογίες:

- Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 19% σε 21%, από 10 σε 11% και από 4,5% σε 5%

- Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλης αξίας, σε αεροπλάνα, πλοία, είδη χρυσοχοίας και άλλα:

Αναλυτικότερα:

Για τα καινούργια αυτοκίνητα: φόρος 10% για εργοστασιακή τιμή από 17.000 έως 22.000 ευρώ, 20% από 22.000 εως 30.000 ευρώ και 30% για πάνω από 30.000 ευρώ. Για τα μεταχειρισμένα πολυτελή: 10% για εργοστασιακή τιμή από 10.000 ευρώ έως 13.000 ευρώ, 20% από 13.000 ευρώ έως 18.000 ευρώ και 30% για μεγαλύτερη των 18.000 ευρώ.

Για όλα τα άλλα πολύτιμα αντικείμενα όπως δέρματαδιαμάντια, κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, μαργαριτάρια, πλοία, σκάφη: φόρος 10%.

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% για όσους το 2009 δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ

Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 45% για εσοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010.

Αυξάνεται λόγω αύξησης φόρου κατά 1,2 ευρώ η τιμή της φιάλης για τα αλκοολούχα ποτά ( ουίσκυ, βότκα κά) ενώ για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά η αύξηση είναι 60 λεπτά και για τη μπύρα από 14 έως 27 λεπτά.

Αυξάνεται από 6 έως 15 λεπτά η τιμή των τσιγάρων λόγω νέας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ( είχαν αυξηθεί πάλι τον Ιανουάριο από 19 λεπτά έως 34 λεπτά)

Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή της αμόλυβδης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, και του πετρελαίου κίνησης κατά 3,6 λεπτά το λίτρο.

Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργειαπου καταναλώνουν τα νοικοκυριά. Η επιβάρυνση θα είναι 9,7 ευρώ το τετράμηνο για μια μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1.770 κιλοβατώρες.

Καταργείται η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πετρελαίου κίνησης που είχε ως τώρα η ΔΕΗ. Αρα έρχονται αυξήσεις τιμολογίων από ΔΕΗ.

Μειώνεται 10% η επιχορήγηση από κρατικό προυπολογισμό για τα ταμεία ΟΑΠ – ΔΕΗ και ΤΑΠ – ΟΤΕ. Καλούνταιοι διοικήσεις των εν λόγω ταμείων να αποφασίσουν εντός 15 ημερών σε αναπροσαρμογή των παροχών των ασφαλισμένων τους.

Μειώνεται κατά 500 εκατ ευρώ η εθνική συμμετοχή στο φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μειώνονται επίσης κατά 200 εκατ δαπάνες του ΠΔΕ για την Παιδεία και άλλα προγράμματα στον τομέα αυτό.

Αλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την εισοδηματική πολιτική και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή:

Παγώνουν οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο για το 2010.

Παγώνουν όλες οι προσλήψεις το 2010 με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τους τομείς υγείας, παιδείας, ασφάλειας.

Προσλήψεις στο δημόσιο με βάση τη σχέση μία αποχώρηση για κάθε 5 αποχωρήσεις από το 2011. Μειώνονται κατά 70% οι υφιστάμενες αποσπάσεις εκπαιδευτικώντο αργότερο μέχρι 31-08-2010. Ανακαλούνται αποσπάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους μέχρι 31-04-2010.

Μειώνεται 20% το επίδομα των δικαστικών για ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων

Μειώνονται 7% οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον Προυπολογισμό ή είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις με εξαίρεση όσες είναι στο χρηματιστήριο και το δημόσιο ελέγχει κάτω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Μειώνονται 50% οι αμοιβές των επικεφαλής και μελών ΔΣ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Τίθεται χαμηλότερο όριο στις 5.981 ( το επίπεδο των αποδοχών του γγ υπουργείου ) στις συνολικές αποδοχές που μπορεί να πάρει κάποιος δημόσιος υπάλληλος ( πλήν των οικογενειακών παροχών και επιδομάτων αδείας και εορτών).

Περιορίζεται κατά 30% το ανώτατο όριο των υπερωριών στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick