Σαράντα επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες μετέχουν στη διήμερη σύνοδο που φιλοξενεί ο Ομπάμα στην Ουάσινγκτον με ζητούμενο να υφανθεί ένα διεθνές δίχτυ ασφαλείας για να μην πέσουν πυρηνικά όπλα στα χέρια τρομοκρατών.
Δύο αρχηγοί κυβερνήσεων λείπουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, από τη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Η σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάθροιση ξένων ηγετών που φιλοξενεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1945 -όταν είχε διεξαχθεί η διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.
Έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ιστορική υπογραφή της νέας Συνθήκης START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και ακολουθεί επίσης την ανακοίνωση του νέου δόγματος της Αμερικής που περιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα θα κατέφευγε στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η πρώτη σημαντική είδηση από τη σύνοδο αφορά στην Ουκρανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαλείψει όλα τα αποθέματά της σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο έως το 2012 και θα πραγματοποιήσει στις ερευνητικές πυρηνικές της εγκαταστάσεις τις απαραίτητες μετατροπές προκειμένου να λειτουργούν με ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού.
Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν, χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων.
Πρόσκληση δεν επιδόθηκε στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα που βρίσκονται σε διαμάχη με τη Δύση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά τους οπλοστάσια, ενώ μακριά από την Ουάσινγκτον παραμένει και η Συρία για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι έχει πυρηνικές φιλοδοξίες.
Θέμα εβδομάδων η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα ότι η υπομονή έχει και "τα όριά της" υποστηρίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής ηγεσίας είναι "ζήτημα ημερών ή εβδομάδων".
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να είναι πολλών ειδών. "Ίσως να είναι οικονομικές κυρώσεις που θα αφορούν τους λογαριασμούς ορισμένων ηγετικών στελεχών", είπε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η αγορά ιρανικού πετρελαίου.
Εδώ να τονίσουμε ότι στο περιθώριο της συνόδου για τα πυρηνικά, σε συνέντευξη του στο CBS ο πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να "αποκηρύξει" τα πυρηνικά όπλα τα οποία "εγγυώνται την ασφάλεια της Γαλλίας".
Συνεργασία στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν συμφώνησαν Ομπάμα και Χου Ζιντάο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο συμφώνησαν οι χώρες τους να συνεργασθούν αναφορικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε χθες στέλεχος του Λευκού Οίκου.
"Οι δύο πρόεδροι συμφωνούν να συνεργασθούν οι αντιπροσωπείες τους για τις κυρώσεις" κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τόνισε ο Τζεφ Μπέιντερ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για τις Κινεζικές Υποθέσεις, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της η Κινά όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας Μα Ζαοζού, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, "Η Κίνα ευελπιστεί πως οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεχίσουν να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους και να αναζητήσουν ενεργά τα κατάλληλα μέσα για να επιλυθεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις".
News247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου