«Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της», είπε το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου, που μας ανακοίνωσε και επίσημα την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, τα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν, είναι αρκετά… επώδυνα με ορίζοντα τριετίας
Προτεραιότητα δίνουν τα στελέχη του Ταμείου στην μείωση του μισθολογικού κόστους του ιδιωτικού τομέα. Κοινώς, μειώσεις μισθών, ενώ ασκείται πίεση για συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως προβλέπουν την διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και «φρένο» στις αυξήσεις.
Επίσης, ανάμεσα στους βασικούς στόχους είναι η ενίσχυση της ημιαπασχόλησης και η διαμόρφωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, δηλαδή «χαλάρωση» του πλαισίου που διέπει τις απολύσεις.
Το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» θα υποστούν οι συντάξεις, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υπολογίζονται από το σύνολο του εργατικού βίου, ενώ θα υπάρξει μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης χωρίς μεταβατικές περιόδους.
Τέλος, αναμένεται να καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, καθώς και οι πρόωρες συντάξεις.
Εν τω μεταξύ, με τα στελέχη του ΔΝΤ πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να συζητήσουν για το ασφαλιστικό. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου