Μέτρα για τη διευκόλυνση 300.000 υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφληση των δανείων τους προς τις τράπεζες ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.
Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης τόνισε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπολογίσουν τις μηνιαίες απώλειες των πελατών τους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όπως επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έτσι ώστε να μειωθεί η δόση για διάσημα πχ 12 ή 24 μηνών.
Οι τράπεζες υπολογίζουν αυτή τη στιγμή στις 300.000 τους δημόσιους υπαλλήλους που χρωστούν στεγαστικά δάνεια.
τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σπεύδουν να νοικοκυρέψουν τα υπάρχοντα χαρτοφυλάκιά τους, αναχρηματοδοτώντας μαζικά και επιθετικά υπάρχουσες οφειλές.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, σύμφωνα με την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα διαθέσουν άμεσα ειδικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους, τα εισοδήματα των οποίων ψαλιδίστηκαν από τα κυβερνητικά μέτρα. Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης στους πελάτες του. Κοινή συνισταμένη των νέων δανείων είναι η αύξηση της διάρκειας- κατά τουλάχιστον μία πενταετία στα στεγαστικά δάνεια- και η ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, ειδικά σε περίπτωση μεταφοράς οφειλών. Με τον τρόπο αυτό, ο δανειολήπτης μειώνει σημαντικά τη δόση του, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τις πιθανότητες να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν δανείσει.
Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν μια σειρά από επιπλέον διευκολύνσεις σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, αλλά και γενικότερα σε πελάτες τους που βρίσκονται στα όρια της υπερχρέωσης. Ενδεικτική είναι η κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσει περίοδο χάριτος έως 24 μηνών και αύξηση της διάρκειας έως 5 ετών στους άνεργους πελάτες του, ενώ ειδικά προϊόντα για αναχρηματοδότηση οφειλών διαθέτει τους τελευταίους μήνες και η Εθνική Τράπεζα. Σε αντίστοιχη λογική κινούνται και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι- ειδικά στην καταναλωτική πίστη- 7 στις 10 χορηγήσεις αφορούν αναχρηματοδότηση οφειλών.
Ρυθμίσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Μέτρα για την ανακούφιση, όπως είπε, των νοικοκυριών μετά την επιβολή των πρόσφατων μέτρων προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμου Γιακουμάτου ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι υπάλληλοι που θα τους δώσει το δικαίωμα να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν οι ίδιοι να διευκολυνθούν.
Επιπλέον ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι έπειτα από προσωπική του επικοινωνία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών διαπίστωσε πως καθεμία χωριστά προτίθεται να λάβει μέτρα προκειμένου να επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων για εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο.
Οπως τόνισε, στο σκεπτικό τους είναι ο δανειολήπτης αρχικά να πληρώνει μόνο τόκους και όχι τις χρεολυτικές δόσεις ώστε με αυτό τον τρόπο να τον διευκολύνουν.
Και μάχη επιτοκίων στις προθεσμιακές
Εντονος είναι ο ανταγωνισμός και στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά. Ετσι, ανάλογα και με το μέγεθός τους, έχουν ανεβάσει αισθητά τον πήχυ των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας το 4% για διάστημα τριών έως έξι μηνών. Παράλληλα, διαθέτουν στην αγορά λογαριασμούς με κλιμακωτή απόδοση, η οποία αυξάνεται για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο πελάτης διατηρεί τα χρήματά του στην τράπεζα.
Star
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου