twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

7 Ιουνίου 2010

Βάσεις 2010 : Εκτιμήσεις και προβλέψεις

Μετά σχεδόν την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων 2010 και στα 6 βασικά μαθήματα, άρχισαν να σχηματρίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων.

Η κατάργηση της βάσης του 10 επέτρεψε στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να θέσει δύσκολα θέματα, ίσως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει μείωση του αριθμού των αριστούχων, Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα βαθμολογικά κέντρα αρχικά φέτος θα είναι μειωμένος ο αριθμός των αριστούχων καθώς τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα κσι το άριστα για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητλες.

Η μείωση του αριθμού των αριστούχων θα φέρει μία μικρή μείωση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

Πέρυσι το 12,5% των υποψηφίων είχαν γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18, σημειώνοντας ρεκόρ αρίστων της τελευταίας τετραετίας με το σύστημα των έξι εξεταζόμενων μαθημάτων.
Βάσεις 2010: Πτώση των βάσεων και εισακτέοι

Αποτέλεσμα ήταν περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ να «απαιτήσουν» τουλάχιστον 19.476 μόρια και 19.306 μόρια αντίστοιχα για την εισαγωγή.

Επιπλέον η πτωτική τάση των βαθμολογιών θα επηρεάσει γενικά τις βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις εξαιτίας της αυξημένης ή της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι ζήτησης για κάποιες σχολές. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί υποψήφιοι θα επιλέξουν σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να αποφύγουν το κόστος σπουδών εκτός έδρας.

Οι τάση των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι :

- 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Παιδαγωγικά):Η μεγάλη δυσκολία φέτος ήταν το πλήθος των θεμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ομως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Οι βάσεις λοιπόν του πεδίου δείχνουν να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.

- 2ο & 4ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνεία): Δυσκολότερα από πέρυσι ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, όπως δυσκολότερα ήταν και στη Φυσική κατεύθυνσης (πρόκειται για τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις των σχολών στα δύο επιστημονικά πεδία θα κινηθούν πτωτικά.

- 3ο επ. πεδίο (Σχολές Υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) όπως και στη Χημεία κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων των Ιατρικών Σχολών να είναι ελαφρώς πτωτική.

- 5ο επ. πεδίο (Οικονομικές Σχολές): Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θα εξετασθεί αύριο. Στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Βέβαια, όσοι από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο πεδίο είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους της τεχνολογικής κατεύθυνσης λόγω των ευκολότερων θεμάτων στη θεωρητική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά ότι οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών θα κινηθούν ακόμη και ανοδικά.

Σε μια ομάδα τμημάτων μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για άνοδο των βάσεων. Στα τμήματα Αστυφυλάκων ! Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια παραξενιά. Η αναμενόμενη άνοδος οφείλεται στη μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων. Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, το Μάρτιο, είχε ανακοινώσει ότι φέτος οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1650 (κατά προσέγγιση). Ωστόσο πριν λίγες μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση στις θέσεις των σχολών της αστυνομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι. Με βάση την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων τον Αύγουστο του 2009, πέρυσι στη Σχολή Αστυφυλάκων εισήχθησαν συνολικά 2.100 υποψήφιοι (από τη γενική σειρά και από όλες τις ειδικές κατηγορίες) ενώ στη Σχολή Αξιωματικών εισήχθησαν 150 υποψήφιοι. Τέλος, σε 67 ορίστηκαν οι θέσεις για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών (πέρυσι οι θέσεις ήταν 100).
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick