twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Αυγούστου 2010

Βάσεις 2010 : Πού θα ανέβουν και πού θα πέσουν

Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση και η αγωνία στο κατακόρυφο. Ένα νούμερο και θα κριθεί η φοιτητική ζωή χιλιάδων νέων αλλά και η οικονομική ζωή πολλών οικογενειών για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια!

Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή 27 Αυγούστου και η αγωνία θα λάβει τέλος. Εδώ θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών για το που θα κυμανθούν οι βάσεις με σκοπό να προετοιμαστούμε όλοι ψυχολογικά...

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και το σίγουρο είναι ότι από τα αποτελέσματα αυτά δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση το μέλλον σας...

Ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές θα είναι σκληρός, ενώ οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Δεν θα υπάρχει ενιαία κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία, ούτε ανάμεσα στις σχολές των ίδιων Επιστημονικών Πεδίων.

Εκτιμάται πως η βάση της πρώτης σχολής θα έχει διαφορά 14.000 μορίων από τη βάση της τελευταίας σχολής.Μετά σχεδόν την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων 2010 και στα 6 βασικά μαθήματα, άρχισαν να σχηματρίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων.

Οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις ακόμη και στα πρώτα βήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Οι τάση των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι :

- 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Παιδαγωγικά):Η μεγάλη δυσκολία φέτος ήταν το πλήθος των θεμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ομως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Οι βάσεις λοιπόν του πεδίου δείχνουν να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.

- 2ο & 4ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνεία): Δυσκολότερα από πέρυσι ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, όπως δυσκολότερα ήταν και στη Φυσική κατεύθυνσης (πρόκειται για τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις των σχολών στα δύο επιστημονικά πεδία θα κινηθούν πτωτικά.

- 3ο επ. πεδίο (Σχολές Υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) όπως και στη Χημεία κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων των Ιατρικών Σχολών να είναι ελαφρώς πτωτική.

- 5ο επ. πεδίο (Οικονομικές Σχολές): Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θα εξετασθεί αύριο. Στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Βέβαια, όσοι από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο πεδίο είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους της τεχνολογικής κατεύθυνσης λόγω των ευκολότερων θεμάτων στη θεωρητική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά ότι οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών θα κινηθούν ακόμη και ανοδικά.

Σε μια ομάδα τμημάτων μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για άνοδο των βάσεων. Στα τμήματα Αστυφυλάκων ! Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια παραξενιά. Η αναμενόμενη άνοδος οφείλεται στη μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων. Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, το Μάρτιο, είχε ανακοινώσει ότι φέτος οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1650 (κατά προσέγγιση). Ωστόσο πριν λίγες μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση στις θέσεις των σχολών της αστυνομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι. Με βάση την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων τον Αύγουστο του 2009, πέρυσι στη Σχολή Αστυφυλάκων εισήχθησαν συνολικά 2.100 υποψήφιοι (από τη γενική σειρά και από όλες τις ειδικές κατηγορίες) ενώ στη Σχολή Αξιωματικών εισήχθησαν 150 υποψήφιοι. Τέλος, σε 67 ορίστηκαν οι θέσεις για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών (πέρυσι οι θέσεις ήταν 100).

Αυξημένο διατηρεί τον ανταγωνισμό των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές η μεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων σε συνδυασμό με τον μεγάλο- και φέτος- αριθμό αριστούχων.

Αυτό αποκαλύπτει δείγμα 400 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.000 μόρια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας, τη Φιλολογία, το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου και Νηπιαγωγών Αθήνας.

Με βάση τον μεγάλο- και φέτος - αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι 10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση (έπειτα από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των ανωτέρω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.

Οι τρεις ομάδες
Τα τμήματα που γίνονται κάθε χρόνο στόχος των υποψηφίων και επιλέγονται πρώτα στα Μηχανογραφικά Δελτία χωρίζονται σε τρεις ομάδες: την πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελεύθερο επαγγελματισμό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική), των οποίων βεβαίως τα πτυχία αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει στρωμένη δουλειά από τους γονείς του.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν αδιακρίτως πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μετράει η κρίση
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στον τομέα των σπουδών. Κι αν κάποτε η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν μια επένδυση όπου η οικογένεια δανειζόταν ή πωλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Βάσεις 2010 σε Παιδαγωγικά, Νομικές, Ιατρική

Αποτέλεσμα ήταν περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ να «απαιτήσουν» τουλάχιστον 19.476 μόρια και 19.306 μόρια αντίστοιχα για την εισαγωγή.

Επιπλέον η πτωτική τάση των βαθμολογιών θα επηρεάσει γενικά τις βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις εξαιτίας της αυξημένης ή της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι ζήτησης για κάποιες σχολές. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί υποψήφιοι θα επιλέξουν σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να αποφύγουν το κόστος σπουδών εκτός έδρας.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick