twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

15 Αυγούστου 2010

Σκότωσαν Έλληνα επειδή μιλούσε Ελληνικά στην Αλβανία

Μεγάλη είναι η ένταση που επικρατεί στην ελληνική κοινότητα της Χειμάρας της Αλβανίας από την είδηση της δολοφονίας ενός 35χρονου Έλληνα από τρεις Αλβανούς γιατί μιλούσε ελληνικά!

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι 3 Αλβανοί -κάτοικοι Αυλώνας- πλησίασαν σε ανύποπτη στιγμή τον άτυχο 35χρονο Έλληνα και του ζήτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά.

Ο 35χρονος αρνήθηκε και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν με αποτέλεσμα οι άνδρες να λογομαχήσουν και να πιαστούν στα χέρια. Λίγο μετά, ο 35χρονος έφυγε τρέχοντας από το σημείο προκειμένου να κρυφθεί και να γλιτώσει από τη μανία των 3 δραστών.

Οι 3 Αλβανοί, όμως, αποφάσισαν ότι η «βεντέτα» δεν είχε τελειώσει και άρχισαν να αναζητούν τον 35χρονο Έλληνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τελικά τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.

Οι δράστες, από την άλλη, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αρχές υποστήριξαν ότι δεν τον δολοφόνησαν και πως ο θάνατος του 35χρονου οφείλεται σε ατύχημα.

«Απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη δολοφονία του 35χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, στη Χειμάρρα, από ομάδα τριών Αλβανών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, «σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα, χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή, έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας» και τόνισε πως «πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της».

Ζήτησε τέλος από την αλβανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την δίκαιη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ηγεσίας του υπουργείου στους συγγενείς του θύματος.

Την κατακραυγή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου αλλά και της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η στυγερή δολοφονία του 35χρονου Έλληνα ομογενή στην Χειμάρρα της Αλβανίας.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε: «Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχή του.

Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί.. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».

«Κάποιοι θέλουν να διεγείρουν εθνοτική ένταση»

«Απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα

«Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Πρόσθεσε δε: «Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

ΝΔ: Βίαιος θάνατος με πολλά ερωτηματικά

Την ανησυχία του εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τον θάνατο του Έλληνα ομογενούς, Αριστοτέλη Γκούμα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την κυβέρνηση των Τιράνων, για να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση δικαιοσύνης.

«Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρρα, Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση και η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΚΚΕ: Να ζητήσει εξηγήσεις η ελληνική κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα.

«Ο ελληνικός και αλβανικός λαός πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΛΑΟΣ: Σε κίνδυνο οι ομογενείς μας

«Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο… Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης

«Όταν ο ΛΑΟΣ επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», είπε -μεταξύ άλλων- ο Κ. Αϊβαλιώτης.



Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick