twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

17 Νοεμβρίου 2010

Εδώ Πολυτεχνείο : 17 Νοέμβρη 1973

Ήταν ξημερώματα Σαββάτου της 17ης Νοέμβρη 1973 όταν η καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου υποχώρησε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ για να πατάξει την αντίσταση εκατοντάδων φοιτητών και εργατών που διαδήλωναν κατά της δικτατορίας. Σήμερα, 37 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά μνήμες ζωντανές και μηνύματα επίκαιρα. Οι εορτασμοί κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες πολίτες πέρασαν από την Δευτέρα τις πύλες του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος επί της λεωφόρου Πατησίων για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Επί ποδός έχουν τεθεί οι αρχές για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, ενώ από τις 06:00 το πρωί ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Στους δρόμους θα βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, καθώς υπάρχουν φόβοι για επεισόδια εξαιτίας και της κοινωνικής αναταραχής που προκαλούν τα οικονομικά μέτρα και το Μνημόνιο. Μάλιστα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκεκριμένοι αντιεξουσιαστικοί κύκλοι να επιχειρήσουν να προκαλέσουν έκτροπα ώστε να δώσουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης εικόνες σοβαρών επεισοδίων στην Αθήνα

Η στάση και η στάθμευση στους δρόμους πέριξ του εκπαιδευτικού ιδρύματος απαγορεύεται, ενώ τροποποιήσεις προβλέπονται από τις 14:00 το μεσημέρι στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας καθώς και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Η 17η Νοέμβρη είναι προπάντων μέρα μνήμης. Μια μέρα για να θυμούνται οι παλαιότεροι όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα και να μαθαίνουν οι νέοι και να παραδειγματίζονται. Προς τιμήν αυτών που τότε αγωνίστηκαν για την δημοκρατία, κάποιοι από τους οποίους θυσιάζοντας και τη ζωή τους, οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στις 14:00 οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν, θα ακολουθήσει η λιτή τελετή μνήμης και στη συνέχεια η πορεία με την αιματοβαμμένη γαλανόλευκη επικεφαλής.

Εκδηλώσεις και πορείες έχουν προγραμματισθεί και στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick