twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

9 Δεκεμβρίου 2010

Ψαλίδισμα μισθών στις ΔΕΚΟ : Αναλυτικά οι αλλαγές

Με «πιλότο» τον ΟΣΕ ετοιμάζεται το μεγάλο ψαλίδισμα μισθών σε περισσότερες από 100 ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα, με θύματα χιλιάδες εργαζομένους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέσα στις επόμενες ημέρες, οι δευτερεύουσες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, δηλαδή προσαυξήσεις και επιδόματα, δεν θα ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού

Επίσης ορίζεται ανώτερο πλαφόν αποδοχών τα 4000 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα προστατευτούν οι μισθοί που είναι κάτω από τα 1700 με 1800 ευρώ το μήνα. Μάλιστα το ψαλίδισμα αναμένεται να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 35 με 40% των σημερινών απολαβών.

Οι ΔΕΚΟ, στις οποίες θα «κουρευτούν» οι μισθοί είναι οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ το όλο σκεπτικό του νομοσχεδίου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Megaγια τη νέα προωθούμενη συλλογική σύμβαση στον ΟΣΕ οι απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους είναι μεγάλες καθώς:

το χρονοεπίδομα ενσωματώνεται στο βασικό μισθό με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση αποδοχών έως και 17%

δεν υπάρχουν αναφορές σε ανθυγιεινό επάγγελμα και επικινδυνότητα στην εργασία

δεν φαίνεται ότι οι δευτερεύουσες απολαβές δεν θα ξεπερνούν το 10% του μισθού

ορίζεται ότι οι νεοεισερχόμενοι προσλαμβάνονται με μισθό τα 740 ευρώ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξομοιώνονται οι εργαζόμενοι σε ότι αφορά τις ειδικότητες και οι μόνες μισθολογικές διαφοροποιήσεις είναι με κριτήριο την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία.

Σε μείωση μισθών χωρίς προϋποθέσεις και όρους θα μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των Βρυξελλών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απειλούμενη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί γενικά από όλες τις επιχειρήσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος και για ελεύθερες απολύσεις, αφού δεν υπάρχει πλέον η ρήτρα της απαγόρευσης των απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μείωση μισθών. Αντίθετα ο όρος έχει τροποποιηθεί και απλώς θα πρέπει να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων.

Πρακτικά ωστόσο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν όλους εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα, και επομένως είναι ακριβοί, με νεώτερους που φυσικά κοστίζουν λιγότερο.

Στα συν του νέου νομοσχεδίου, σε σχέση με όσα προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο, είναι ότι δεν προβλέπεται με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων ο μισθός να πέσει κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Ένα δεύτερο θετικό σημείο είναι και η πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, όπως και για τις επιχειρήσεις που δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων, η διαπραγμάτευση να γίνεται από το συνδικάτο του κλάδου.

Η κατάσταση ωστόσο που δημιουργείται προκαλεί ανασφάλεια στα εκατομμύρια των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και οι συνδικαλιστές προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα 8 βασικά σημεία
Μέχρι αργά το βράδυ τα 8 βασικά σημεία του νομοσχεδίου προέβλεπαν τα εξής:

1Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών (δεν θα υπάρχει ποσοστό μείωσης) θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος και απλώς θα γνωστοποιούνται στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) συνοδευόμενες από αιτιολογική έκθεση.

2Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων (εμμέσως προκύπτει ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη).

3Οταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.

4Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σήμερα κινείται στα 740 ευρώ).

5Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου. 6Δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών να συντρέχουν προϋποθέσεις (special regime) συνυφασμένες με οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει υποστεί επιπτώσεις από την κρίση.

7Παραμένει η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων. Δεν θα μπορεί ωστόσο να τις επεκτείνει όπου εφαρμόζονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

8Επέρχονται αλλαγές στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Ειδικά για τη διαιτησία επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:

Θα παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και στον εργοδότη.

Ορίζεται νέος τρόπος επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών.
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick