twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

9 Ιουνίου 2009

Νικητές ΠΑΣΟΚ και αποχή


H εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος συντίθενται πιο ξεκάθαρα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει ένα προβάδισμα εύρους άνω του 4%. Προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία, αισιοδοξία σε ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, στάση αναμονής τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποίηση στους Οικολόγους. Σε υψηλά ποσοστά κινείται και η αποχή. Με καταμετρημένο περίπου το 99,49% της επικρατείας το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36,66% και η Νέα Δημοκρατία 32,29%.

Ακολουθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 8,35%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 7,15%, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 4,70% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,49%.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες από το Ζάππειο ερμήνευσε την διαφαινόμενη ήττα του κόμματός του ως ψήφο διαμαρτυρίας δια μέσου της αποχής. Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στον δρόμο της υπευθυνότητας. Το μέλλον του τόπου πάνω απ' όλα, τόνισε.

Νωρίτερα,. ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι «είναι ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία», παραδεχόμενος εμμέσως, πλήν σαφώς, τις αρνητικές επιδόσεις του κόμματός του. Η οικονομική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι συμφέρει τον τόπο ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, πρόσθεσε ο υπουργός.

Στη σημασία της αποχής εστίασε τη δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης.

«Υπάρχει μήνυμα για την κυβέρνηση, για τη ΝΔ και για το πολιτικό σύστημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μας προβληματίσει ότι ένας στους δυο πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Στα συμπεράσματα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

«Το ένα μήνυμα είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. «Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το μεγάλο ποσοστό της αποχής και ότι ένας στους δύο δεν ψήφισαν. Μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής άγγιξε τη ΝΔ» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου είχε δηλώσεις ότι δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων και ότι θα γίνει ανάλυση του αποτελέσματος, αφού οριστικοποιηθεί.

Παπανδρέου: Η νίκη είναι αποτέλεσμα ανατροπής

Εμφανώς ικανοποιημένος από το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νίκη, αποτέλεσμα βαθιάς αλλαγής.

«Ειναι μια ημέρα πανηγυρισμού η σημερινή», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός δε διαθέτει ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας», πρόσθεσε ενώ επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται πρώτος απ' όλους τη σημερινή νίκη. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο «ασυνήθιστο ποσοστό αποχής στις εκλογές, το οποίο θίγει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και αφορά στο πολιτικό και όχι κομματικό σύστημα».

« Πολιτική στροφή» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ο κόσμος δήλωσε ότι θέλει αλλαγή πορείας», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης και σχολίασε πως ο ελληνικός λαός ζητά εκλογές και όχι το ΠΑΣΟΚ.

Σαρωτικό το μήνυμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε σύντομα εκλογές.

Αισιοδοξία στο ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί πλήρως στα προβλήματα των εργαζομένων που από σήμερα θα είναι οξύτερα, τόνισε η γγ της ΚΕ του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ εκτιμά ως θετικό το ποσοστό του, πρόσθεσε ότι αυτές οι ευρωεκλογές προσεγγίζουν τις εθνικές, χωρίς φυσικά να ταυτίζονται.

Τσίπρας: «Δεν υπερβήκαμε τις αδυναμίες μας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς, ούτε στις δικές μας. Ο κ. Τσίπρας, τέλος, χαρακτήρισε ως εκρηκτικά τα ποσοστά της αποχής που αποτέλεσαν αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα προσεγγίσει αυτούς που γύρισαν την πλάτη στο σύστημα.

ΛΑΟΣ: Mεγαλύτερεα ποσοστά, μεγαλύτερη ευθύνη

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος λίγα λεπτά μετά τις 21:30 τόνισε για το κόμμα του πως «μεγαλύτερα ποσοστά σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη».

Καλώ τα στελέχη να επιδείξουν την πρέπουσα ευθύνη και σοβαρότητα, τόνισε. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι βεβαίως τα αποτελέσματα μέχρι αυτήν την ώρα αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% και «θα χρειαστεί καλή γνώση της άλγεβρας από όλους».

Επισήμανε ακόμη ότι τα συμπεράσματα από την κάλπη είναι πολύ χρήσιμα και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ο ΛΑΟΣ είναι τρίτο κόμμα στους περισσότερους νομούς της χώρας. Σε 27 νομούς είμαστε τρίτο κόμμα, είπε.

Oικολόγοι: Μικρή πτώση στα ποσοστά

«Στις συκοφαντίες και στην επίθεση χωρίς προηγούμενο οφείλεται η μικρή πτώση των ποσοστών μας από τις δημοσκοπήσεις» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής των οικολόγων πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ήρθαν για να μείνουν.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick