Δεν πρόκειται να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία επικεντρώθηκε ως επί το πλείστον στην εσωτερική επικαιρότητα.
Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε επίσης με νόημα «εγώ είμαι αυτός που καταρτίζει τα ψηφοδέλτια του κόμματος και εγώ είμαι αυτός που έχτον τελικό λόγο», αφήνοντας έτσι ακόμη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθούν στη λίστα των υποψηφίων όσοι βουλευτές ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, όπως αυτό της Μονής Βατοπεδίου.
Από την άλλη πλευρά, «άδειασε» τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανώλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής. «Στη Νέα Δημοκρατία δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «εάν κάποιος θέλει να παραιτηθεί ή να μην είναι υποψήφιος, είναι δικαίωμά του. Ο καθένας πάντως παίρνει και πλήρως την ευθύνη των όποιων δεδομένων και πράξεών του, και την ευθύνη των συνεπειών τους». Σε ερώτηση εάν το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει πάρει ακόμη πρωτοβουλίες στο θέμα Μανώλη οφείλεται στην ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε: «Δεν φοβάμαι τίποτα. Ωστόσο λαμβάνω υπόψη μου όλα τα δεδομένα, και φυσικά και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατέδειξε ακόμη μία φορά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. «Με το ΛΑΟΣ έχουμε αγεφύρωτες απόψεις. Εχουμε μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και άρα δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασιών» είπε. Μίλησε επίσης για «ακρότητες σε επίπεδο συμπεριφοράς» και «αήθη πρόκληση» να ζητάει ο ΛΑΟΣ να πάνε προς αυτόν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα» σημείωσε θυμωμένος.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότερη παραγωγή έργου, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ που αναζητεί σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα κομματικά οφέλη
«Θα αντέξουμε μέχρι τον Μάρτιο»
Στον αντίποδα του σεναρίου της ευπρεπούς ήττας, ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «ο πανικός και η βιασύνη είναι κακοί σύμβουλοι για την πολιτική» και εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να κινηθεί θεσμικά και με σοβαρότητα. «Πρέπει να μείνουμε στην εξουσία και να το παλέψουμε. Η εικόνα του Καραμανλή μπορεί να έχει θολώσει αλλά αντέχει. Πρέπει να δώσει τη μάχη και ν΄ αφήσει το ΠΑΣΟΚ να πάρει εκείνο την ευθύνη της πρόωρης κάλπης, με αφορμή την εκλογή Προέδρου τον Μάρτιο του 2010», λέει κορυφαίος υπουργός και υποστηρίζει: «Όσοι λένε ότι η ήττα μας τον Σεπτέμβριο θα είναι μικρότερη από τον Μάρτιο κάνουν λάθος. Εάν στήσουμε κάλπες το φθινόπωρο, οι πολίτες θα μας τιμωρήσουν γιατί θα καταλάβουν ότι πρόκειται για τερτίπι και κίνηση τακτικής.
Το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» τελικά ήταν προφητικό, και βρήκε μετεκλογική εφαρμογή στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη εκπέμπουν σήμα κινδύνου και το καθένα με τον τρόπο του υπαγορεύει στον Πρωθυπουργό τις επόμενες κινήσεις.
Επίσης, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία της Ν.Δ. με τον ΛΑΟΣ μιλώντας για «αγεφύρωτες διαφορές», ενώ χαρακτήρισε «ακρότητα» την κίνηση Καρατζαφέρη να προσκαλέσει βουλευτές της Ν.Δ. να ενταχθούν στο κόμμα του. Ακόμη, έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επειδή χρησιμοποιεί, όπως είπε, τον κορυφαίο θεσμό χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Πολλά κορυφαία στελέχη ζεσταίνουν ξανά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, υπάρχουν όμως αντίθετες απόψεις από ισχυρά πρόσωπα με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στην ηγετική ομάδα. Στο μόνο που δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι να επιστρέψει στο κόμμα ο κ. Β. Μεϊμαράκης. Το σενάριο για αιφνιδιαστικές εκλογές το Σεπτέμβριο επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα. Το νέο χτύπημα της τρομοκρατίας, η προαγγελία της παραίτησης του Γιάννη Μανώλη και η δημόσια διαφοροποίηση για πρώτη φορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε κρίσιμα θέματα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Το Μαξίμου πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική τού βλέποντας και κάνοντας, και να χαράξει από τώρα στρατηγική για το πώς θα κινηθούμε μετά το καλοκαίρι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να συρθούμε ξανά πίσω από το κάρο των εξελίξεων. Πρέπει να τις διαμορφώσουμε εμείς τις εξελίξεις», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που διακινεί το σενάριο της ευπρεπούς ήττας για τη Ν.Δ.
Ο κρυφός στόχος. «Εδώ που έφθασαν τα πράγματα ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος», σημειώνει και προσθέτει: «Η καλύτερη περίπτωση για μας είναι να εμποδίσουμε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και εάν αυτό δεν το πετύχουμε τουλάχιστον να οδηγήσουμε τον Γ. Παπανδρέου σε μια οριακή νίκη με 151 βουλευτές. Πρέπει να ξεχάσουμε το ενδεχόμενο ότι αυτή η Βουλή μπορεί να ανοίξει ξανά με την παρούσα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτό γιατί μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν πολλοί “Μανώληδες” στη Ν.Δ. Όλοι εκείνοι που βλέπουν ότι η επανεκλογή τους είναι από αδύνατη έως δύσκολη θα έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά- θα είναι κινούμενες βόμβες και θα κάνουν ακραίες κινήσεις για συγκινήσουν ή να εντυπωσιάσουν τους χαμένους ψηφοφόρους τους».
ΤΑ ΝΕΑ
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομάδα ειδικών αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο του
θανάτου των 5 θανάτων
Πριν από 27 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου