twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

18 Ιουνίου 2009

"Πόρτα" στην απαγόρευση της ανωνυμίαςτων blogs


Την πόρτα στην απαγόρευση της ανωνυμίας στα blogs άνοιξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με απόφασή του που αφορά το «ημερολόγιο» ενός αστυνομικού, ο οποίος διεκδικούσε -αλλά έχασε- το δικαίωμα στην ανωνυμία. Ο Ρίτσαρντ Χόρτον επιδίωκε δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας θα απαγορευόταν σε βρετανική εφημερίδα να δημοσιοποιήσει το όνομά του, αποκαλύπτοντας ότι το blog NightJack ανήκε σε εκείνον. Οπως υποστήριζε στην προσφυγή του, αν αποκαλύπτονταν τα στοιχεία του, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την επαγγελματική του σταδιοδρομία καθώς θα μπορούσαν να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εις βάρος του από την υπηρεσία του αφού στο «ημερολόγιο» έγραφε διάφορα παρασκήνια, αλλά και καλούσε τους πολίτες να μην πειθαρχούν στους αστυνομικούς που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

Το δικαστήριο όμως δεν έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία του αστυνομικού. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως ο Χόρτον δεν θα μπορούσε να έχει «λογική προσμονή» για διατήρηση της ανωνυμίας του καθώς το blogging είναι περισσότερο μια δημόσια, παρά μια ιδιωτική δραστηριότητα. «Θα ήταν απολύτως λογικό το κοινό να περιμένει να πληροφορηθεί την ταυτότητα του blogger που σε ορισμένες περιπτώσεις έγραφε ακραία πράγματα για τη δράση της αστυνομίας και συχνά παραβίαζε τους κανόνες αποκαλύπτοντας δραστηριότητες του σώματος, οι οποίες φτάνουν στα όρια της νομιμότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, μόλις δημοσιοποιήθηκε η ταυτότητα του αστυνομικού, οι ανώτεροί του ξεκίνησαν έρευνα και του έδωσαν γραπτή επίπληξη γι’ αυτά που ανέφερε στο blog του, το οποίο δεν υπάρχει πια. Να σημειωθεί εδώ ότι το NightJack ήταν ιδιαίτερα γνωστό στη Βρετανία. Είχε μάλιστα κερδίσει ειδικό βραβείο από το Orwell Prize, σε τελετή που έγινε τον Απρίλιο. Κάποια από τα κείμενα που ανέβαζε ο Χόρτον στο blog διαβάζονταν από σχεδόν μισό εκατομμύριο αναγνώστες κάθε εβδομάδα. Ο 45χρονος αστυνομικός είχε μάλιστα αποκαλύψει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για διάφορες υποθέσεις όπως, για παράδειγμα, το βιασμό ανήλικου κοριτσιού. Τις λεπτομέρειες δεν θα μπορούσε να ξέρει κανείς άλλος, παρά μόνο ο αστυνομικός.

Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick