twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

22 Ιουνίου 2009

Κλείνει ο Ελεύθερος Τύπος και ο City 99,5


Οριστικό "λουκέτο" για το συγκρότημα του "Ελεύθερου Τύπου" καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στο site του αποχωρούν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ένα μεγάλο και κατά τεκμήριο ισχυρό οικονομικά Συγκρότημα Τύπου, ιδιοκτησίας του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου κλείνει υπό το βάρος των εκδοτικών αδιεξόδων και των οικονομικών ανοιγμάτων, εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και ομιχλώδους προσανατολισμού της εφημερίδας.

Ο Άρης Βουδούρης ήταν ιδρυτής του «Ελεύθερου Τύπου», ο οποίος ξεκίνησε να εκδίδεται από το 1983. Το καλοκαίρι του 2006, πέρασε στα χέρια του ζεύγους Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Το ίδιο επιχειρηματικό σχήμα απέκτησε το καλοκαίρι του 2007 και τον ραδιοσταθμό «Planet», ο οποίος μετονομάστηκε σε «City 99.5». O «Ελεύθερος Τύπος» ανασχεδιάστηκε από την ισπανική εταιρεία Innovation.

Στις 12:00 , το μεσημέρι της Δευτέρας σταμάτησε να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY . Ο διευθυντής του σταθμού Γιάννης αντί δελτίου ειδήσεων μιλώντας στα ερτζιανά , «πώς όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος «. Αύριο Τρίτη θα εκδοθεί το τελευταίο συλλεκτικό τεύχος της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος. Η ιδιοκτησία του Ομίλου ανακοίνωσε πώς θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις (αποζημιώσεις, μισθούς ,επιδόματα) προς τους εργαζομένους καθώς η επιχείρηση οδηγείται σε εκκαθάριση.

Η είδηση δεν έπεσε σαν βόμβα . Ήδη εδώ και μήνες είχαν γίνει αντιληπτές οι κινήσεις του ζεύγους Αγγελόπουλου προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε την συγκρότηση μετώπου με στρατηγικούς μετόχους .Η δεύτερη αφορούσε την πώληση του Ομίλου σε άλλο εκδοτικό Συγκρότημα ή ιδιώτη. Οι κινήσεις αυτές δεν κατάφεραν να φθάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Προφανώς λόγω τελικού οικονομικού τιμήματος. Το άνοιγμα που επιχείρησε η Γιάννα Αγγελοπούλου αγοράζοντας την εφημερίδα, μετά την αποτυχία της οικογενείας Αγγελόπουλου να εξαγοράσει την εταιρεία «Πήγασος» του Γιώργου Μπόμπολα, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα όρια ακόμη και του πλούσιου επιχειρηματία – συζύγου της. Η έλευση ειδικών από την Ισπανία, οι πειραματισμοί ως προς το περιεχόμενο και την εμφάνιση του φύλλου αλλά και οι συχνές έως και αυτοκαταστροφικές εναλλαγές στην διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας κατέληξαν να διογκώσουν το αδιέξοδο και να φορτώσουν με αρνητικό πρόσημο την κυκλοφορία της. Οι απώλειες σε σχέση με το οικονομικό άνοιγμα ήταν δυσανάλογες. Η παραδοσιακή κεντροδεξιά απόκλιση της εφημερίδας ,υπέστη ανακατατάξεις και το συντηρητικό κοινό που την προτιμούσε στράφηκε προς ανταγωνιστικά φύλλα δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον στην σημερινή εποχή απόσταση που χώριζε κάποτε τις πρωϊνές από τις απογευματινές εκδόσεις.

Το κλείσιμο της εφημερίδας που έστησε το ζεύγος Βουδούρη κατά τις αρχές της δεκαετίας του 80 και που αποτέλεσε τότε ένα στοίχημα για την ανανέωση της τεχνολογίας αλλά και της νοοτροπίας στην έκδοδη εφημερίδων , σημαίνει ότι επιβαρύνεται το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά εντύπων αλλά και γενικότερα στα πλαίσια της εμφανούς κρίσης που πλήττει τα Μέσα Ενημέρωσης ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η επιβάρυνση αυτή θα γίνει αμέσως αισθητή στην δημοσιογραφική πιάτσα όπου κατά την τελευταία περίοδο λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή με άλλοθι την οικονομική κρίση αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των ανέργων δημοσιογράφων. Είναι προφανές πώς η συρρίκνωση της διαφημιστικής αγοράς κατά ένα 30% στους τηλεοπτικούς σταθμούς, περισσότερο στον περιοδικό τύπο και ελάχιστα λιγότερο στις εφημερίδες, συμβάλλει καταλυτικά στην διαμόρφωση συνθηκών ασφυξίας σε μία αγορά που είναι κατ εξοχήν πληθωρική τόσο ως προς του τίτλους εφημερίδων που κυκλοφορούν, όσο και σε αριθμό περιοδικών εκδόσεων και αριθμό τηλεοπτικών σταθμών. Η «πίττα» της ελληνικής αγοράς είναι δεδομένη, δεν αυξάνει λόγω αντικειμενικών παραγόντων και άρα κατατέμνεται σε περισσότερους από όσους αντέχει, συντελεστές.

Μία άλλη παράμετρος που συνετέλεσε στην βραχεία χρονικά παρουσία του ζεύγους Αγγελόπουλου στα πράγματα του Τύποιυ είναι και η εντυπωσιακή προσπάθεια στην οποία προέβησαν να συνοδεύσουν το εγχείρημα τους με ογκώδεις επενδύσεις και κυρίως με την καλλιέργεια ,μη ρεαλιστικών προσδοκιών στην αγορά. Αυτή η πληθωρική «εισβολή» που συντέλεσε και στην τεχνητή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση, στα πλαίσια μια εκστρατείας καταγοήτευσης της πιάτσας από τους νέους εκδότες, τελικά προσέκρουσε σε μία αμείλικτη πραγματικότητα.

Ακολουθεί η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.

Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick