twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

11 Ιουλίου 2009

Εκπτώσεις μέχρι και 70%


Για τους εμπόρους που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εκπτώσεις αποτελούν ευκαιρία να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών. Άλλωστε, ο τζίρος στο λιανεμπόριο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχει μειωθεί κατά 14%, ενώ η βουτιά συνεχίστηκε και τους επόμενους δύο μήνες- όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς- παρά τις συνεχείς προσφορές. Μειώνοντας τις τιμές κατά υψηλά ποσοστά από την ερχόμενη Δευτέρα (επισήμως οι εκπτώσεις αρχίζουν 15 Ιουλίου), οι έμποροι επιδιώκουν παράλληλα να διαφοροποιήσουν τις επίσημες εκπτώσεις από το μπαράζ των προσφορών που παρουσίαζε σε συνεχή βάση η ελληνική αγορά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Άλλωστε,ακόμη και αυτές τις ημέρες υπάρχουν- μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης- προσφορές, σε ποσοστά μάλιστα μέχρι και 40%.

Άλλωστε, οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν τις προσφορές, σύμφωνα με στέλεχος των πολυκαταστημάτων Νotos Galleries. Τα πολυκαταστήματα της εταιρείας Νotos Com, όπου λειτούργησε και φέτος το σύστημα της προκράτησης προϊόντων σε τιμές εκπτώσεων, ετοιμάζονται να προβούν σε μείωση των τιμών μέχρι και 70%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όγκος των προϊόντων που θα προσφέρονται με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων θα είναι μεγαλύτερος από άλλες χρονιές, ενώ από τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων θα «μετακινηθούν» προϊόντα από χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων σε υψηλότερα.

Κλιμάκωση των εκπτώσεων
Πολιτική κλιμάκωσης των εκπτώσεων ετοιμάζεται να ακολουθήσει η πολυεθνική Ζara. Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην ελληνική αγορά, κ. Ηλίας Μάλαμας, υποστηρίζει ότι «η εταιρεία δεν έχει αλλάξει τιμολογιακή πολιτική ούτε στις εκπτώσεις λόγω της κρίσης», η αλυσίδα προγραμματίζει να κλιμακώσει σταδιακά τις εκπτώσεις της, ιδίως σε προϊόντα που εμφανίζουν μεγάλα αποθέματα. Άλλωστε, αυτές τις ημέρες εφαρμόζονται γενναιόδωρες προσφορές μέχρι και 40% στην έτερη αλυσίδα του ισπανικού ομίλου Ιnditex, τη Μassimo Dutti.

Προς γενναιόδωρες εκπτώσεις προσανατολίζεται συνολικά η αγορά της ένδυσης και της υπόδησης, αν και κατατάσσεται στους κλάδους του λιανεμπορίου που παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων- και μάλιστα κατά περίπου 6%- τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους (η οποία ήταν όμως οριακή τον Απρίλιο). Επιθετική είναι η διάθεση και από την πλευρά των λιανεμπόρων σε τομείς που έχουν χτυπηθεί σοβαρά από την κρίση, όπως είναι τα ηλεκτρικά, τα είδη σπιτιού αλλά και τα έπιπλα, όπου πωλήσεις μειώθηκαν φέτος κατά 20%. «Είναι η πρώτη φορά που οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και 50% στην Οmnishop», παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της αλυσίδας, κ. Γιώργος Σαλάχας. «Συνήθως η μείωση στις τιμές έφτανε μέχρι 30%. Ρίχνουμε τις τιμές για να τονώσουμε το αγοραστικό ενδιαφέρον», παρατηρεί.

Η κρίση άλλαξε την πολιτική μας
«Οι εκπτώσεις φέτος στην αγορά είναι πιο επιθετικές. Γίνονται με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι πέρυσι», παρατηρεί η κ. Τίνα Σκλαβόλια, στέλεχος της γαλλικής Fnac. «Τα καταστήματά μας παίρνουν κόκκινο χρώμα», δηλώνει χαρακτηριστικά, για να δείξει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός κόκκινων επιγραφών που αναρτά η εταιρεία στα προϊόντα που βάζει σε εκπτώσεις. «Λόγω της κρίσης έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις εκπτώσεις». Μάλιστα, σε ορισμένα είδη τεχνολογίας που φτάνουν στο τέλος της «ζωής» τους, οι εκπτώσεις διαμορφώνονται μέχρι και 80%.

Περισσότερες προτάσεις στον πελάτη την περίοδο των εκπτώσεων κάνει η εταιρεία επίπλων Νeoset, όπως επισημαίνει η κ. Ελευθερία Ψαρού, διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας επίπλων. Παρότι η εταιρεία, όπως υποστηρίζει η κ. Ψαρού, ακολουθεί πολιτική χαμηλών τιμών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους να συμπιέζεται, θα προβεί σε εκπτώσεις μέχρι 30%. Άλλωστε, φέτος η εταιρεία έχει μειώσει τις τιμές από την αρχή του έτους σε συγκεκριμένα προϊόντα «προκειμένου να υπάρχει πάντα μια οικονομική πρόταση προς τους καταναλωτές».

Οι λιανέμποροι ετοιμάζουν πυρετωδώς τις επιγραφές που θα αναρτήσουν στις βιτρίνες τους, προκειμένου να ανακοινώσουν πτώση- που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι κατακόρυφη- τιμών, σε μεγάλη μάλιστα γκάμα προϊόντων. Οι τιμές πέφτουν φέτος ακόμα και κατά 70%, ενώ οι εκπτώσεις σε προϊόντα και κατηγορίες που παραδοσιακά δεν ξεπερνούσαν το 30%, θα φτάσουν φέτος ακόμα και σε 50%.

«Η αγορά ετοιμάζεται για πιο επιθετικές εκπτώσεις», παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, επικεφαλής των πολυκαταστημάτων Αttica. «Ακόμα και στη δική μας περίπτωση, που παραδοσιακά φτάνουμε μέχρι και το 70%, φέτος θα είμαστε ακόμη πιο επιθετικοί σε ορισμένα είδη». Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι επώνυμες φίρμες στα Αttica θα φέρουν ταμπέλες με ποσοστά γύρω στο 50%- 60%.

Σημαντικές μειώσεις τιμών εφαρμόζουν την περίοδο των εκπτώσεων η αλυσίδα Leroy Μerlin. Όπως δηλώνει η κ. Μαριαλένα Αθανασίου, υπεύθυνη εξωτερικής επικοινωνίας της γαλλικής αλυσίδας, «την περίοδο των εκπτώσεων τα Leroy Μerlin προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις τιμών και στις τέσσερις βασικές κατηγορίες προϊόντων για το σπίτι που διατίθενται στα καταστήματα».

Πάντως, οι λιανέμποροι θεωρούν ότι παρά την κρίση, τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων κρύβουν κινδύνους. «Ακόμα και το 40% είναι υψηλό», παρατηρεί ο κ. Λαμπρόπουλος. «Με τις εκπτώσεις μπορεί να κάνουμε τζίρο, αλλά η κερδοφορία μας πέφτει δραματικά, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να εμφανίζουν ακόμη και ζημιά την περίοδο των εκπτώσεων». Άλλωστε, κατά τον κ. Θεόδωρο Βάρδα, πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, «οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τα καλά προϊόντα σε καλή τιμή με έκπτωση μέχρι 30%. Όταν οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, οι εκπτώσεις δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις».

Πωλούν φθηνότερα και οι προμηθευτές
Τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων οφείλονται και στην πολιτική χαμηλότερων τιμών που ακολούθησαν, λόγω κρίσης, και οι προμηθευτές.

Σύμφωνα με την κ. Σέβη Πόντη, διευθύντρια μάρκετινγκ στη γερμανική Saturn, «η κρίση έχει οδηγήσει και εμάς αλλά και τους προμηθευτές σε περισσότερο ελαστική τιμολογιακή πολιτική, την οποία κατά συνέπεια θα εκμεταλλευθεί ο Έλληνας καταναλωτής». Παρότι οι εκπτώσεις στις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτώνται από παραμέτρους όπως είναι η τεχνολογία (ένα παλαιότερο laptop έχει μεγαλύτερη έκπτωση από ένα τελευταίας τεχνολογίας) ή το διαθέσιμο απόθεμα (ένα laptop τελευταίας τεχνολογίας, από το οποίο υπάρχουν περιορισμένα κομμάτια, θα έχει ενδεχομένως μικρή έκπτωση), η γερμανική Saturn θα προχωρήσει σε μείωση τιμών 10%- 50% στα βασικά είδη (τηλεοράσεις, φωτογραφικά προϊόντα, λευκές συσκευές και computers).

Πρώτη φορά ακολουθούν και τα καλλυντικά
Ακόμη και οι αλυσίδες καλλυντικών, οι οποίες παραδοσιακά δεν μπαίνουν στον χορό των εκπτώσεων, εκτιμάται ότι φέτος θα ακολουθήσουν το γενικό κλίμα της αγοράς. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες οι μεγαλύτερες αλυσίδες (Ηondos, Sephora αλλά και τα πολυκαταστήματα) έκαναν προσφορές 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλυσίδες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε μείωση τιμών κατά 25% την περίοδο των εκπτώσεων .
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick