twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

1 Ιουλίου 2009

Ομολογία μοντέλων που σοκάρει : "Έτρωγα χαρτί"

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον κόσμο της μόδας προκαλεί η τάση των σχεδιαστών να επιβάλουν το νούμερο μηδέν.

Σε επιστολή που έστειλε στους οίκους μόδας η Αλεξάντρα Σούλμαν, αρχισυντάκτρια της βρετανικής έκδοσης της «Vogue»που διέρρευσε στους «Τimes»- κατηγορεί τους σχεδιαστές ότι επιβάλλουν στα περιοδικά να προσλαμβάνουν υπερβολικά αδύνατα μοντέλα για τις φωτογραφίσεις με το να τους δίνουν ρούχα σε πολύ μικρά νούμερα. Λέει ότι οι αναγνώστες αισθάνονται άβολα, όταν βλέπουν στο περιοδικό μοντέλα «με κόκαλα που προεξέχουν, χωρίς στήθος και γοφούς» και καλεί τη βιομηχανία της μόδας να αναλάβει δράση.

«Όσον καιρό είμαι στη “Vogue”, τα νούμερα των ρούχων που πρέπει να φορέσουν τα μοντέλα για τις φωτογραφίσεις έχουν γίνει πολύ μικρότερα», γράφει η Σούλμαν. Φτάσαμε στο σημείο να μην κάνουν τα ρούχα ούτε στα πετυχημένα τοπ μόντελ. Τώρα πια, ζητάω συχνά από τους φωτογράφους να ρετουσάρουν τις φωτογραφίες ώστε τα μοντέλα να φαίνονται παχύτερα. Συχνά βάζω στο εξώφυλλο μόνο πρόσωπα γιατί οι αναγνώστες ενοχλούνται με τα σώματα των μοντέλων».

«Μεγάλωσα βλέποντας εικόνες γυναικών πολύ αδύνατων σε περιοδικά και τηλεόραση. Ως παιδί ήταν λογικό να επηρεαστώ. Όταν το 2006 έκανα την αίτηση για τα καλλιστεία ήμουν 57 κιλά και στον διαγωνισμό ζύγιζα 43 κιλά. Το μήνυμα που ελάμβανα από παντού: μόνο αν είσαι πολύ αδύνατη μπορείς να πετύχεις».

Η Νάντια Καρβέλη είναι 22 ετών, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, αλλά εργάζεται παράλληλα ως μοντέλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: το 2006 συμμετείχε στα καλλιστεία κατακτώντας τον τίτλο της Β΄ Μις Ελλάς. Οι αναλογίες της είναι ιδανικές και φυσικά συγκαταλέγεται στις αδύνατες γυναίκες. Όμως πολλές φορές και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε πολλές επιδείξεις μόδας που συμμετείχε αισθάνθηκε άσχημα, αφού τα ρούχα κάποιων σχεδιαστών ήταν size zero: νούμερο μηδέν. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «τα ρούχα που δημιουργούν πια οι περισσότεροι σχεδιαστές δεν κάνουν ούτε σε μας που είμαστε μοντέλα. Αν δημιουργούν πρόβλημα σε μας, φανταστείτε τι θα αισθανθεί μια κανονική γυναίκα που πάει να φορέσει ένα φόρεμα και δεν της χωράει».

Η τάση των σχεδιαστών μόδας να προβάλλουν ως πρότυπο τις υπεραδύνατες γυναίκες, επηρεάζοντας αρνητικά κυρίως τα νεαρά κορίτσια, δέχεται σοβαρές επικρίσεις.

Η Νάντια Καρβέλη αποκαλύπτει τη δική της εμπειρία: «Έφτασα στο σημείο να τρώω χαρτί- είναι συνήθης τακτική των μοντέλων- και να παίρνω καθαρτικά. Δε με ένοιαζε, γιατί ήθελα όταν θα πάω στα καλλιστεία να είμαι πολύ αδύνατη. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία μου και τα πρώτα σημάδια της ασθένειας- νευρική ανορεξία- δεν άργησαν να φανούν. Μου κόπηκε η περίοδος για ένα χρόνο, δεν είχα δύναμη να σηκώσω ούτε ένα ποτήρι νερό και είχα συνεχώς υπνηλία. Η νοσηλεία μου στο νοσοκομείο ήταν επιβεβλημένη για να σώσω τη ζωή μου». Η Ειρήνη Κυπραίου, που εργάζεται στην οικοδομή, είναι 57 κιλά. «Πριν από μερικά χρόνια το νούμερό μου ήταν medium. Τώρα μόλις και μετά βίας χωράω στο large, αν και είμαι πιο αδύνατη. Νομίζω ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει πια να ενδίδει στις επιταγές της μόδας. Η υγεία μας δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από ένα φόρεμα το οποίο κάποιος το σχεδίασε για ανύπαρκτες γυναίκες...».

Την ίδια άρνηση στις επιταγές του size zero δείχνει και η Τατιάνα Μιχαήλ, 27 ετών, η οποία επίσης είναι μοντέλο: «Φυσικά, δεν είμαι διατεθειμένη να φτάσω για κανενός σχεδιαστή τη χάρη στο νοσοκομείο ούτε να οδηγηθώ σε ακραίες δίαιτες. Ας έχω λιγότερες δουλειές. Αλλά θα έχω την υγεία μου».

Η Μαργαρίτα Μιχελάκου, διευθύντρια του περιοδικού μόδας «Μarie Claire», επισημαίνει: «Το νούμερο μηδέν είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο, που εγώ δεν το συναντώ. Δηλαδή, κοιτάζω τα ρούχα που έχουμε στην αποθήκη για φωτογράφιση και είναι 2 και πάνω». Η κ. Μιχελάκου ξεκαθαρίζει ότι αυτό που λένε στους στυλίστες είναι να μη διαλέγουν τις υπερβολικά αδύνατες στις φωτογραφίσεις, αφού κανείς δεν θέλει να βλέπει κορίτσια που μοιάζουν ανορεξικά, χωρίς στήθος και με τα κόκαλα να πετάνε. «Το “Μarie Claire” δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ εξαντλητική δίαιτα. Παρουσιάζουμε κανονικές γυναίκες με κανονικές ζωές. Αλλά δεν νομίζω ότι θα βάλουμε στα εντιτόριαλ μόδας γυναίκες στα δικά μας κιλά. Τα ρούχα δείχνουν πιο όμορφα σε λεπτά σώματα. Και η αφίσα που κυριαρχεί στα δωμάτιό των κοριτσιών είναι με τον λεπτό Τζόνι Ντεπ, όχι με τον γεμάτο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν».

«ΕΤΡΩΓΑ ΧΑΡΤΙ»

«Έτρωγα χαρτί- είναι συνήθης τακτική των μοντέλων- προκειμένου να αδυνατίσω κι άλλο και να πάω στα καλλιστεία»

ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Global Greek είπε...

Ax Αφροδίτη, Θεά του Έρωτα, θα μας βλέπεις και θα γελάς..Εσύ γνώριζες τι θα πεί ομορφιά κι ας είχες τα ψωμάκια σου..

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick