twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Ιουλίου 2009

Διευρύνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ


Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προσωπικές συγκρούσεις προστίθενται τώρα και οι πολιτικές διαφωνίες που κάνουν το μείγμα πιο εκρηκτικό και την πορεία προς το «διαζύγιο» αναπόφευκτη.

Μολονότι συμπληρώνονται σε λίγο δύο μήνες από τις ευρωεκλογές, οι σχέσεις του Αλέκου Αλαβάνου με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν στον πάγο και μάλιστα ορισμένα στελέχη της πλατείας Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι είναι πλέον χειρότερες και από της προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, το θέμα της προεδρικής εκλογής σηματοδοτεί και την όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων όσον αφορά τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαφορές τους, η πτέρυγα των Αλαβάνου και Τσίπρα προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα του κ. Παπούλια και της διάλυσης της Βουλής, αλλά η ανανεωτική πτέρυγα υπό τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ΦώτηΚουβέλη τάσσεται εγγύτερα στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον κ. Κουβέλη, ο οποίος διαφώνησε ευθέως με την άποψη των συνταγματολόγων Δημ. Τσάτσου και Γ. Κασιμάτη, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιο κόμμα -εν προκειμένω στο ΠΑΣΟΚ- να προκαλεί διάλυση της Βουλής χωρίς σ' αυτό να υπάρχει «κάτι συνταγματικά αθέμιτο». Μάλιστα, κατά το στέλεχος του Συνασπισμού, οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις ήθελαν να υπάρχει αυτή η πολιτική δυνατότητα και γι' αυτό στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 δεν τροποποιήθηκε η διάταξη που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να προκαλεί εκλογές.

Η αντίθεση αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου της κλασικής διαμάχης στο εσωτερικό του Συνασπισμού για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να διατηρεί ψηλά τα ποσοστά του και το ΠΑΣΟΚ να μην κερδίζει σίγουρα το προβάδισμα από τη Ν.Δ., το ζήτημα αυτό είχε μπει στο συρτάρι. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως έφερε την απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα και επανέφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχετικό δίλημμα έχει τεθεί πλέον σε νέες διαστάσεις. Παλαιότερα, η ανανεωτική πτέρυγα υποστήριζε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν μπορέσει να κερδίσει αυτοδυναμία, ο Συνασπισμός θα πρέπει να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση και να της δώσει ψήφο ανοχής. Από τη στιγμή όμως που διαφαίνεται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην μπει στην επόμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι διεργασίες στην ανανεωτική πτέρυγα έχουν πυκνώσει ως προς το «τι κάνουμε».
Αν η κατάσταση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου επιδεινωθεί και η διάσπαση σημειωθεί προεκλογικά, τότε θεωρείται πολύ πιθανό τα υπό τον κ. Κουβέλη στελέχη να προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης, κάτι που επεξεργάζεται άλλωστε το επιτελείο της Ιπποκράτους.

Το μόνο ίσως ζήτημα που υπάρχει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τις κινήσεις τακτικής που θα γίνουν για να χρεώσει η μία πτέρυγα του Συνασπισμού στην άλλη τη διάσπαση. Μια διάσπαση που φαίνεται να εξυπηρετεί πλέον τόσο τους μεν όσο και τους δε.

Στο ηγετικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι αν «απαλλαγούν» από τους ανανεωτικούς θα μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα σκληρή αντιπολίτευση προς πάσα κατεύθυνση και ταυτόχρονα θα λύσουν τους δικούς τους λογαριασμούς μεταξύ των Αλαβάνου και Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, η ανανεωτική πτέρυγα κατηγορεί δημοσίως πλέον το Αριστερό Ρεύμα ότι έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας. Καταλογίζει επίσης άρνηση αυτοκριτικής για τα πολιτικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές και κυρίως προδιαγράφει τα νέα αδιέξοδα, αφού «δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο, δεν υιοθετήθηκε η ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής μακριά από αριστερισμούς και δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για άνοιγμα στον σοσιαλιστικό χώρο και στον χώρο της πολιτικής οικολογίας».

Ενδεικτικές του πολύ άσχημου κλίματος είναι και οι οξείες δηλώσεις του πρώην ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλ. Αλαβάνο ότι μεγαλύτερη ζημιά προκάλεσε η μετεκλογική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία «ορισμένες φορές είχε στοιχεία αυτοκαταστροφής».

Με τα δεδομένα αυτά η πανελλαδική σύσκεψη που αποφασίστηκε για τον Οκτώβριο αποκτά καθοριστική σημασία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν να επισημοποιείται τότε η διάσπαση και κάθε πλευρά να παίρνει τον δρόμο της εν όψει των εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σε κανέναν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι οι διακηρύξεις του νεοεκλεγέντος γραμματέα του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα για «συλλογικότητα στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων αλλά και την ευθύνη του κόμματος στην προώθηση της ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς» μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία να λάβουν σάρκα και οστά...


Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωση

Ακόμη και μέσα στο Αριστερό Ρεύμα, από το οποίο έρχεται ο προερχόμενος από τη σκληρή πτέρυγα του ΚΚΕ και ένα από τα «παιδιά» του Χαρίλαου Φλωράκη 53χρονος κ. Βίτσας, τα μαχαίρια συνεχίζουν να ακονίζονται. Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έχει «συγχωρήσει» ακόμη τις «πατροκτονικές» τάσεις του Αλέξη Τσίπρα και θέλει να επαναποκτήσει τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του κόμματος, έστω για ένα μεσοδιάστημα.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί θεωρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία έχει ξεκινήσει και ότι αυτή θα συμβεί αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ως πρώτο βήμα να αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να μη θέσει καν υποψηφιότητα για βουλευτής, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος.

Ταυτόχρονα, ο ισχυρός άνδρας του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεν θέλει να ακούει κουβέντα περί συνεργασίας, τωρινής ή μελλοντικής με το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να κάνει πρόβα στο «κοστούμι του αρχηγού» για την επόμενη μέρα των εκλογών και έχοντας κατά νου έναν «αριστερό» Συνασπισμό -ένα «δεύτερο ΚΚΕ» λένε οι επικριτές του- είτε εντός είτε εκτός Βουλής.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick