twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

24 Αυγούστου 2009

Βάσεις 2009 : Πότε θα ανακοινωθούν και τι προβλέπεται


Η ώρα της "κρίσης" για τους υποψήφιους φοιτητές ήρθε. Πιθανότατα αύριο Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη όλοι θα ξέρουν αν και που πέρασαν. Τα ονόματα των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στα λύκεια. Βέβαια τα αποτελέσματα θα μπορούν να τα πληροφορηθούν όλοι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αμφισβητούν τις βαθμολογίες τους, μπορούν να ελέγξουν τα γραπτά τους το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Άνοδος από 42 έως και 373 μόρια αναμένεται στις περιζήτητες σχολές, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν στις μεσαίας και χαμηλής ζήτησης σχολές , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

Πιο συγκεκριμένα, τα 19.000 μόρια θα ξεπεράσει η Νομική της Αθήνας και η Ιατρική, ενώ αύξηση κατά 250 και 300 μόρια, αντίστοιχα, θα εμφανίσουν οι Αρχιτεκτονικές και Οικονομικές Σχολές.

Άνοδος παρατηρείται και στις καθηγητικές σχολές, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η μεγάλη αποχή από Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.
Συγκεκριμένα, τα 19.000 μόρια υπερβαίνουν σχεδόν στο σύνολό τους οι Ιατρικές σχολές και η Νομική της Αθήνας, αύξηση 250 μορίων εμφανίζουν οι Αρχιτεκτονικές, ενώ οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών σπάνε το «φράγμα» των 18.500 μορίων. Οι δημοφιλείς Οικονομικές σχολές σημειώνουν σημαντική άνοδο 300 και πλέον μορίων. Ανοδικές τάσεις που ξεπερνούν και τα 250 μόρια καταγράφονται και στις καθηγητικές σχολές. Την «έκπληξη» με θεαματική πτώση των βάσεων εισαγωγής κάνουν φέτος Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, κάθε κατηγορία για διαφορετικούς λόγους.

Μια τελευταία παρατήρηση πριν δούμε αναλυτικά τι θα γίνει στα υψηλόβαθμα τμήματα:Ο αριθμός των τμημάτων που θα απαιτήσουν περισσότερα από 18.000 μόρια (εκτός των τμημάτων με ειδικό μάθημα και των

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία επανατίθεται σε ισχύ το μέτρο της επίδειξης των γραπτών δοκιμίων των πανελλαδικών, ο υποψήφιος μπορεί να δει τα γραπτά του, αφού υποβάλει αίτηση ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία διαγωνίστηκε.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους συμμετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις, η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων, που μπορεί εκ νόμου να ξεκινήσει νωρίτερα του Νοεμβρίου εφ' όσον έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, γίνεται με φωτοτυπία, εκτός των ειδικών μαθημάτων, υπογραμμίζεται ωστόσο πως δεν προβλέπεται δυνατότητα αναβαθμολόγησης, αφού αυτή προηγείται, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα:

* Η ρύθμιση αφορά τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ ή των ΤΕΕ ή άλλων αντίστοιχων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

* Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Ειδικά για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών μαθημάτων (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ξένες γλώσσες, αρμονία, έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων), των μαθημάτων «αρχιτεκτονικό σχέδιο» και «γραφιστικές εφαρμογές» καθώς και για όλα τα γραπτά των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών, επιδεικνύεται το πρωτότυπο.

* Ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο του. Οι απόφοιτοι του Β' κύκλου των ΤΕΕ και των ΕΠΑΛ - Ομάδα Α' υποβάλλουν αίτηση στο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέθεσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο για εισαγωγή στα Τμήματα των ΤΕΙ.

* Στην αίτηση που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος τον Σεπτέμβριο, αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά του στοιχεία, ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του και τηλέφωνο επικοινωνίας. Μαζί με την αίτηση πρέπει να κατατεθεί και το σχετικό παράβολο, ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών των οποίων ζητά την επίδειξη (η αξία του καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Παιδείας).

* Η επίδειξη των γραπτών πραγματοποιείται σε χώρους των Διευθύνσεων ή των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το χρονικό αυτό διάστημα θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων και μπορεί να ξεκινά και νωρίτερα της 1ης Νοεμβρίου, εφ' όσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες. Ο υποψήφιος μπορεί να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση ή το Γραφείο Δ.Ε., προκειμένου να ενημερωθεί για την ακριβή ημέρα κατά την οποία θα λάβει γνώση των γραπτών του.

* Απαραίτηση προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι να παραδώσει ο υποψήφιος (και ο γονέας του εάν τον συνοδεύει) στον αρμόδιο υπάλληλο την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του και το κινητό του τηλέφωνο.

* Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού του και να κρατήσει σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, απαγορεύονται η με οποιονδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κ.λπ.) καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού του. Ε.Δ.Β.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick