twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

10 Αυγούστου 2009

Φωτογραφία - Ντοκουμέντο που σοκάρει από την εισβολή στην Κύπρο

Πολλοί Ελληνοκύπριοι ανατρίχιασαν, όταν αντίκρισαν τη φωτογραφία που ήρθε πριν από λίγες ώρες στη δημοσιότητα και δείχνει πέντε πατριώτες τους να έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, να έχουν γονατίσει κάτω και να έχουν περάσει τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι, λίγο πριν τους εκτελέσουν οι άντρες του «Αττίλα». Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι τα λείψανα των πέντε αυτών ελληνοκυπρίων, που ποτέ δεν είχαν δηλωθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου, βρέθηκαν μόλις τώρα, στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Πρόκειται για μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες- ντοκουμέντο του δράματος των αγνοουμένων και έχει τραβηχτεί από Τούρκο δημοσιογράφο (ονόματι Ερκίν Κονούσκεβερ), τον οποίο είχε συλλάβει η Εθνική Φρουρά δύο μέρες μετά την αιχμαλωσία των πέντε Ελληνοκυπρίων, δηλαδή στις 16 Αυγούστου 1974! Η συγκεκριμένη φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου και έχει δημοσιευτεί σε όλο τον κυπριακό Τύπο. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού. Πρόκειται για τους Κορέλη Αντωνάκη του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκο του Χρυσοστόμου, Σκορδή Χριστόφορο του Γεωργίου, Παπαγιάννη Ιωάννη του Χαραλάμπους και Χατζηκυριάκο Ιωάννη του Χαραλάμπους.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Ξενοφών Καλλής δήλωσε ότι «για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε». Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο, μέσα σε ένα πηγάδι, βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη δεκατεσσάρων προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ τόνισε: «Τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαναιχμαλώτους πολέμου».

H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύπο.

Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ τόνισε ότι "τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου".

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πως «πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της. Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα».

Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες με τη μέθοδο DNA τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο βοηθός εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για τους γονείς και τα δύο - αγόρι και κορίτσι- ανήλικα τότε παιδιά τους.

Η περίπτωση αυτή, ανέφερε ο κύριος Καλλής δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα παιδιά ήταν κλινήρη, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να περπατήσουν, πρόσθεσε

Τα λείψανα της οικογένειας, σύμφωνα με τον κ. Καλλή, βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, ξεκίνησαν να χτίσουν επιπρόσθετο δωμάτιο.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick