twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

2 Αυγούστου 2009

Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό από Σεπτέμβριο


Πέντε χρόνια περισσότερα στην εργασία για τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, για τους νέους που θα μπουν σε επαγγέλματα που ως σήμερα χαρακτηρίζονται «βαρέα και ανθυγιεινά» και σύνταξη στα 37 ή 40 χρόνια εργασίας για όσους ξεκίνησαν τον εργασιακό βίο τους ως μισθωτοί αλλά στη συνέχεια έκαναν τη δική τους δουλειά και ασφαλίστηκαν στο ΤΕΒΕ προβλέπουν οι «διαρκείς αλλαγές» στο Ασφαλιστικό τις οποίες ξεκίνησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Οκτωβρίου.

Εκτός κι αν μεσολαβήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Τις αλλαγές αυτές, που κινούνται στην πολιτική κατεύθυνση «σύνταξη στα 65 για όλους», προωθούν, κρατώντας όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, το επιτελείο του οποίου προετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία καλείται να λύσει χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος στον ιδιωτικό τομέα.

* Τι αλλάζει στα βαρέα και ανθυγιεινά: Η υπουργός Απασχόλησης πέρασε από τη Βουλή τη ρύθμιση που της επιτρέπει με υπουργική απόφαση να ανανεώνει τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών ύστερα από εισήγηση της επιτροπής γνωμοδότησης που έχει συσταθεί στο υπουργείο προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Αυτό θα οδηγήσει στον αποκλεισμό δεκάδων ειδικοτήτων από τα «βαρέα και ανθυγιεινά», καθώς άλλαξαν με τον χρόνο οι συνθήκες εργασίας και βελτιώθηκαν οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.

Η κυρία Πετραλιά βεβαιώνει πάντως ότι οι όποιες εξαιρέσεις από τον κατάλογο των βαρέων επαγγελμάτων θα αφορούν μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όχι όσους ήδη εργάζονται και κολλάνε βαρέα ένσημα τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Αλλά για τους νέους εργαζομένους σημαίνει ότι θα συνταξιοδοτούνται πλέον με όρους ΙΚΑ, δηλαδή στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ακόμη κι αν απασχολούνται σε μια ειδικότητα που για τον πατέρα τους ήταν βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζει τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, που επίσης αποτελεί «καυτό» ασφαλιστικό θέμα για τους εργαζομένους οι οποίοι στον εργασια κό βίο τους μεταπήδησαν από τον έναν τομέα της οικονομίας στον άλλο (π.χ. από τον ιδιωτικό, στον δημόσιο ή στο ελεύθερο επάγγελμα) και αναγκαστικά από το ένα ταμείο ασφάλισης στο άλλο.

* Τι αλλάζει στη διαδοχική ασφάλιση: Συνταξιοδότηση από το Ταμείο με τα περισσότερα χρόνια απασχόλησης και σύνταξη με 40 χρόνια συνολικής εργασίας, ανεξάρτητα το από ποια Ταμεία έχει περάσει ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εργασιακού βίου του, είναι τα δύο σημεία-«κλειδιά» των αλλαγών στη διαδοχική ασφάλιση στα οποία φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Απασχόλησης διεξάγει αναλογιστική μελέτη σε 5.000

πραγματικές περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης για να καθορίσει τις τελικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά των Ταμείων, και ειδικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η κυρία Πετραλιά μετά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΙΚΑ, το οποίο είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή, θα φέρει τον Οκτώβριο νέο Ασφαλιστικό για τη διαδοχική.

Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τις αλλαγές στη συνταξιοδότηση των γυναικών.

* Τι αλλάζει για τις γυναίκες στο Δημόσιο: Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε από τις Βρυξέλλες δεκαετή περίοδο προσαρμογής για να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους από τα 60 στα 65 έτη, ώστε η αύξηση του ορίου να γίνεται ένα εξάμηνο ανά έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπρότεινε να ισχύσει πενταετής περίοδος προσαρμογής. Συγκεκριμένα αντιπρότεινε να αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα έτος κάθε χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2010 το όριο συνταξιοδότησης θα ανέβει στα 61 χρόνια, το 2011 στα 62, το 2012 στα 63, το 2013 στα 64 και το 2014 στα 65.

Από την αύξηση του ορίου ηλικίας θα εξαιρεθούν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, για τις οποίες θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές αυτές στο Ασφαλιστικό θεωρούνται πλέον «ώριμες». Επειδή όμως συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος, και μάλιστα σε μια εποχή που ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών είναι αβέβαιος, ο χρόνος υλοποίησής τους θα εξαρτηθεί από άλλες πολιτικές αποφάσεις.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick