twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

4 Αυγούστου 2009

Μόνο με υπεύθυνη δήλωση οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη!

Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράψουν οι πολίτες λίγο πριν εμβολιαστούν με το πολυαναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης. Η απόφαση αυτή ωστόσο προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και συνεπώς αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν ειδικοί στα «ΝΕΑ» το μέτρο αυτό δεν δικαιολογείται, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας πως παρόλο που η χώρα μας θα προμηθευτεί έγκαιρα τις δόσεις, δεν θα διατάξει την έναρξη του εμβολιασμών προτού δοθεί προηγουμένως έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

«Δηλώνω ότι: α) ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)».

Δεν έχει ξαναγίνει
«Σε κανένα εμβόλιο μέχρι στιγμής- ούτε στο σχετικά νέο εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας- δεν απαιτήθηκε η έγγραφη συναίνεση του ασθενούς. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο ούτε με φάρμακο. Εδώ γιατί απαιτείται; Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αναλαμβάνει ο πολίτης την ευθύνη της ιατρικής πράξης, αντί οι υπεύθυνοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Κώστας Λουράντος.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη αλλά και την ανησυχία που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της εσπευσμένης παραγωγής του πανδημικού εμβολίου που πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για εκτεταμένες μελέτες, ο κ. Λουράντος υποστηρίζει πως μεγάλη μερίδα των πολιτών θα αρνηθεί να εμβολιαστεί.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν νομικοί στα «ΝΕΑ», ακόμη και η υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων δεν απαλλάσσει τις φαρμακοβιομηχανίες από την ευθύνη τους απέναντι στους ασθενείς που κάνουν χρήση των προϊόντων τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ωστόσο περιορίζονται οι δικαστικές επιπτώσεις που θα έχουν εάν προκληθούν προβλήματα υγείας στους πολίτες. Συμπληρώνουν όμως πως η υπογραφή ενός εγγράφου λειτουργεί αποτρεπτικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, στην περίπτωση που κάποιοι θα σκέφτονταν να προβούν σε μηνύσεις.

«Ανοσία αγέλης»
Στο μεταξύ, έγκριτοι επιδημιολόγοι επιμένουν πως είναι ανώφελος ο μαζικός εμβολιασμός και τονίζουν πως αρκεί να εμβολιαστεί μόλις το 50% του πληθυσμού για να σταματήσει η διασπορά του νέου ιού.

«Με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η επιδημία είναι πιθανόν να επαρκεί ο εμβολιασμός των μισών πολιτών, καθώς ενδέχεται να επιτευχθεί η δημιουργία της “ανοσίας αγέλης”. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα μειωθούν τα κρούσματα σε ομάδες του πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται καθώς εμποδίζεται η μετάδοση του ιού εξαιτίας της υψηλής ανοσίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. Διευκρινίζει όμως πως η απόφαση για μαζικό εμβολιασμό πιθανόν να δρα θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Τα ίδια εισηγείται και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που ανακοίνωσε ποιες πληθυσμικές ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στον μισό πληθυσμό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως απαγορεύεται στους υπόλοιπους να εμβολιαστούν: όσοι το επιθυμούν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο από τα φαρμακεία.

Προτεραιότητες
Διαφορές όμως παρατηρούνται και στις προτεραιότητας που θέτει το CDC σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάλογα με τις πιθανότητες επιπλοκών που αντιμετωπίζει εάν προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). «Οι Αμερικανοί εξαιρούν όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 και δικαίως αφού είναι γεγονός πως δεν μολύνονται. Αντίθετα, πρώτες στη λίστα είναι οι έγκυοι και ακολουθούν οι γονείς αλλά και όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης.

Ακολουθούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έπειτα τα άτομα νεαρής ηλικίας (από έξι μηνών έως 24 ετών) και τελευταίοι οι άνω των 24 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των οποίων αυξάνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη. « Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι πιο ώριμη και ιδίως σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που είναι 65 ετών και άνω. Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένας πανικός στους ηλικιωμένους που είναι αδικαιολόγητος», λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει πως οι γιατροί συνήθως ακολουθούν τις οδηγίες του CDC.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick