twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

3 Αυγούστου 2009

Νέα γρίπη : Τα εφιαλτικά σενάρια


Ο μισός πληθυσμός, ήτοι ένας στους δύο Ελληνες, έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης και από αυτούς 11.003 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας! Δεν πρόκειται για σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το χειρότερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση στην ακραία αλλά καθόλου απίθανη περίπτωση που προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης το 50% του πληθυσμού.

Για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, όπως και των άλλων δύο, λιγότερο ανησυχητικών σεναρίων που προβλέπονται παγκοσμίως για την πανδημία της γρίπης, η κυβέρνηση, οι υγειονομικοί και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα! Οπως τόνισε, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει το απόρρητο κομμάτι «Αρτεμις», το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί αν ο ιός προσβάλει το σύνολο του πληθυσμού ή μεταλλαχθεί ξαφνικά. «Μια οργανωμένη πολιτεία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε έως εκεί» εμφανίστηκε καθησυχαστικός ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή που προβλέπεται για την πανδημία, από τον ιό θα προσβληθεί το 10% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα νοσήσουν 1.096.402 πολίτες, από τους οποίους οι 2.201 θα νοσηλευτούν. Η δεύτερη εκδοχή είναι να έρθει σε επαφή με τον ιό το 30% των Ελλήνων. Τότε θα νοσήσουν 3.289.206 και από αυτους6.602 θα εισαχθούν στα νοσοκομεία. Στην τρίτη και χειρότερη περίπτωση θα προσβληθεί το 50% του πληθυσμού, δηλαδή θα αρρωστήσουν 5.482.010, εκ των οποίων οι 11.003 θα νοσηλευτούν.

Το εθνικό σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή προβλέπει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες -μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την ασφάλεια του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Αμέσως μετά ακολουθούν οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, τα παιδιά ηλικίας 5-18 ετών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι άνω των 65 ετών. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και οι έγκυοι θα πρέπει να μπουν στην προτεραιότητα των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σμύρνης ο 77χρονος Ελληνας νεφροπαθής, καθώς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του δεν μπορεί να διακομιστεί στην Αθήνα. Ο ηλικιωμένος τουρίστας, ο οποίος έκανε διακοπές στο Κουσάντασι της Τουρκίας, είχε εμφανίσει υψηλό πυρετό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Εκεί βρίσκεται διασωληνωμένος με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και σύμφωνα με τους Τούρκους γιατρούς η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη.

Οσον αφορά τον 42χρονο Βορειοηπειρώτη που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριάς μορφής πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, εξακολουθεί να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, όπως και ο 33χρονος που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Αντίθετα, σε καλύτερη κατάσταση είναι η νεαρή Βρετανίδα, που από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης. Η 16χρονη που είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, γεγονός που κάνει τους γιατρούς να αισιοδοξούν.

Η νέα γρίπη πάει διακοπές. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που καταγράφουν τόσο την αύξηση των κρουσμάτων όσο και τη διαδρομή που ακολουθεί ο νέος ιός Α (Η1Ν1), φαίνεται πως οι Έλληνες τουρίστες γυρνούν από τις διακοπές τους γριπιασμένοι.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, εκτός από τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη που αριθμούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσβεβλημένων πολιτών από τον νέο ιό Α, μετά την Αττική στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα νησιά των Κυκλάδων- ιδίως η Πάρος και η Μύκονος- που προσελκύουν κατά τους θερινούς μήνες μεγάλο ποσοστό παραθεριστών. «Είναι γεγονός πως στα νησιά και ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν τη νέα γρίπη οι τουρίστες. Είναι κάτι που το διαπιστώνουμε καθημερινά», λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος- σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το γεγονός πως στην πλειονότητά τους οι Έλληνες τουρίστες που ασθενούν είναι νεαροί, ο λοιμωξιολόγος κρίνει ως βασικό ένοχο τους κλειστούς χώρους- όπως είναι τα μπαρ και τα κλαμπ- όπου και συνωστίζονται κάθε βράδυ οι παραθεριστές. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προφύλαξης, οι ειδικοί επιμένουν πως η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξίσου σημαντική είναι και η ατομική ευθύνη: δηλαδή, εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του.

Πάντως, και παρ΄ όλο που ο κ. Τσιόδρας εκτιμά ότι «έως τα τέλη Αυγούστου θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων», παραμένει καθησυχαστικός, καθώς θα συνεχίζουν να είναι ήπια. Ωστόσο, εκτιμά πως η νέα γρίπη ήρθε για να... μείνει, καθώς δεν παρουσιάζει σημάδια εκφύλισης και σημειώνει πως το φθινόπωρο αναμένεται το πρώτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων.

Στον στρατό
Στο μεταξύ, αυξάνονται και τα κρούσματα σε στρατόπεδα: ειδικότερα, άλλο ένα θετικό κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε σε μονάδα της Κω. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, τα συμπτώματα του ασθενούς, ο οποίος είναι επαγγελματίας οπλίτης, κρίνονται ήπια. Υπενθυμίζεται πάντως πως στην Κω έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες δύο ακόμη κρούσματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick