twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

10 Αυγούστου 2009

Τελευταίες εξελιξεις για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα και τον Kόσμο


Περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα γρίπης Α καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως να έχουν ξεπεράσει τα 200.000 και τους θανάτους λόγω του ιού να φτάνουν τους 1.688. Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη καταγράφηκε στην Ιρλανδία, τον Μαυρίκιο, τη Δυτική Όχθη και το Ιράκ, όπου όπως ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός, 51 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν διαγνωστεί με τη γρίπη και 71 ακόμα βρίσκονται σε απομόνωση, καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχουν κολλήσει τον ιό.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο και σε ένα κέντρο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στο Καπ ντ΄ Ελ στη Νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τις αρχές, σε σύνολο 148 εφήβων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και περίπου 30 ενηλίκων, 59 έφηβοι και πέντε ενήλικες διαγνώστηκαν με τον ιό. Οι πέντε ενήλικοι και 15 από τους 59 εφήβους έχουν τεθεί σε απομόνωση, πολλοί από τους υπόλοιπους όμως ήδη αποχώρησαν, καθώς εκτιμήθηκε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πρακτικά ανύπαρκτος.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν ότι τα σχολεία στις ΗΠΑ δεν πρέπει να παραμείνουν κλειστά προληπτικά ή να κλείσουν εφόσον ενσκήψει νέο, σφοδρότερο κύμα γρίπης το φθινόπωρο: αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, ώστε να υπάρξει «ισορροπία ανάμεσα στον στόχο της μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν από τη γρίπη και τον στόχο της ελαχιστοποίησης της κοινωνικής αναστάτωσης και των κινδύνων για την ασφάλεια των παιδιών».Στα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσουν να φτάνουν τα αντιιικά φάρμακα στα φαρμακεία όλη της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι φαρμακοποιοί θα ξεκλειδώνουν τα ντουλάπια τους μόνον εάν οι πολίτες κατέχουν υπογεγραμμένη από γιατρό «αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για θεραπεία λοιμώξεως», συνεπώς οι λίστες αναμονής που τηρούν παράτυπα μερικοί φαρμακοποιοίδεν θα τηρηθούν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα παίρνουν τον δρόμο προς τις φαρμακαποθήκες τα ταμιφλού, συνεπώς τα φαρμακεία θα αρχίσουν να προμηθεύονται τα αντιιικά φάρμακα από την Τετάρτη. Ωστόσο, ύστερα από διευκρινίσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων η χορήγησή τους θα είναι ελεγχόμενη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Δικλίδα ασφαλείας, με σκοπό να περιοριστεί η πιθανότητα να γίνει παρεμπόριο, είναι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ η υποχρέωση των φαρμακοποιών να φυλάσσουν για δύο χρόνια τόσο την ειδική γνωμάτευση όσο και τη συνταγή, ώστε να πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν- σε περίπτωση ελέγχου- τις ποσότητες αντιιικών φαρμάκων που χορήγησαν σε ασθενείς. Εάν εντοπιστούν παραβάσεις, οι αρμόδιοι φορείς διευκρινίζουν πως θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

Για θεραπεία ή προφύλαξη
Επιπλέον, οι γιατροί καλούνται να αιτιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους κρίνουν απαραίτητη τη χορήγηση αντιιικής αγωγής. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την «αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση», οι ειδικοί μπορούν να αιτηθούν την χορήγηση ταμιφλού για τη «θεραπεία ασθενούς με συμπτώματα γρίπης που έχει σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές» και για την «προφύλαξη σε επαγγελματία υγείας που ήρθε σε στενή επαφή με ασθενή με συμπτώματα γρίπης χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας».

Στις προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνονται όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και είτε παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης είτε έχουν έλθει σε στενή επαφή με ασθενή με γρίπη.

Τα σοβαρά κρούσματα
Στο μεταξύ, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι θεράποντες ιατροί για την κατάσταση της υγείας και των τεσσάρων ασθενών που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.

Ειδικότερα, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό κρούσμα στη χώρα μας πήρε εξιτήριο τη περασμένη εβδομάδα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική.

Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο 42χρονος που νοσηλεύεται στην Κρήτη, ενώ αποσωληνώθηκαν η 16χρονη Βρετανή που συνεχίζει ωστόσο να παρακολουθείται απο τους γιατρούς στο Παίδων Πεντέλης και ο 30χρονος που εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία.
ΤΑ ΝΕΑ
γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick