twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

29 Σεπτεμβρίου 2009

Σεισμός 8,3 ρίχτερ και τσουνάμι 3 μέτρων στα νησιά Σαμόα


Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 20:48 ώρα Ελλάδας στο σύμπλεγμα των νήσων της Σαμόα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (ΑΣΙ).

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού (PTWC) ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 8,3 R, ενώ και το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (ΕΜΣΚ) αναθεώρησε προς τα πάνω τους υπολογισμούς του, δίνοντας τελικά 8,1 R.

Ο πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους περίπου 1,57 μέτρων σύμφωνα με το PTWC, το οποίο λίγη ώρα νωρίτερα είχε εκδόσει προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι τόσο στην αμερικανική Σαμόα, όσο και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Τόνγκα και τα νησιά Φίτζι.

Το επίκεντρο του πρωτοφανούς σε μέγεθος σεισμού εντοπίστηκε 184 χιλιόμετρα νότια της πόλης Apia και 131χλμ επίσης νότια της Siumu, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 60 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το ΕΜΣΚ.

Την ίδια στιγμή το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολόγισε το εστιακό βάθος του ισχυρότατου σεισμού στα 11,9 χιλιόμετρα.



Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά η η πρώτες αναφορές για ζημιές κάνουν λόγο για πλημμυρισμένα κτίρια στις παράκτιες περιοχές της Σαμόα.

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας έγινε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,9 R στην ίδια περιοχή, με εστιακό βάθος 33χλμ., σύμφωνα με το ΕΜΣΚ.

Ο μετασεισμός εντοπίστηκε στα 204χλμ νοτιο-δυτικά της πόλης Tafuna και 186χλμ νότια της Siumu.

Ένας δεύτερος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 21:40 ώρα Ελλάδας ανοιχτά της Τόνγκα. Αυτός ο μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,6 R και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 216χλμ νοτιοδυτικά της Apia και 189 νότια της πόλης Gataivai, με το βάθος του να υπολογίζεται στα 50χλμ από το ΕΜΣΚ.

Τα νησιά Σαμόα αποτελούνται από δύο ξεχωριστά κρατίδια, το έθνος της Σαμόα και το έθνος της αμρικανικής Σαμόα, η οποία ανήκει διοικητικά στις ΗΠΑ, με συνολικό πληθυσμό 250.000 κατοίκων.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick