twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

20 Σεπτεμβρίου 2009

Το χάλκινο μετάλλιο η Εθνική μπάσκετ!

Το 36ο Ευρωμπάσκετ δεν ήταν για την Εθνική Ομάδα σαν όλα τα άλλα. Απουσίες, νέος προπονητής, ερωτηματικά. Κι όμως, αυτή η ομάδα, που ταξίδεψε στην Πολωνία «φορτωμένη» αμφισβητήσεις, επιστρέφει με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε για ακόμη μία φορά το καθήκον της και τους Έλληνες υπερήφανους γι' αυτήν, επικρατώντας στον μικρό τελικό της Σλοβενίας με 57-56! Από τα χέρια του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (23π.) το μετάλλιο στο στήθος των διεθνών.



H Eλλάδα άρχισε με καλό ρυθμό την αναμέτρηση, αλλά εξίσου καλά μπήκε στο παρκέ κι ο Μπόστιαν Νάχμπαρ. Έτσι, το αρχικό 5-0 στο 1' έγινε με δύο τρίποντα του φόργουορντ της Εφές Πίλσεν 5-6 στο 3'06''.

Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, από την πλευρά τους, δεν είχαν την ίδια επιτυχία πίσω από τη γραμμή των 6.25μ. (1/7τρίπ. μέχρι το 10'), είχαν, όμως, τον τρόπο να αναπληρώσουν την αστοχία τους, «χτυπώντας» κοντά στο καλάθι. Πώς; Μα, με το... θωρηκτό και τον ιδιαίτερως «ανεβασμένο» από ό,τι μας έχει συνηθίσει Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ο «Σόφο» πέρασε στο 2' στο παρκέ και, παίρνοντας... παραμάζωμα τη σλοβένικη φροντ λάιν, βοήθησε την Εθνική όχι απλώς να μπει επικεφαλής, αλλά να βρεθεί στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου μπροστά στο σκορ με διψήφια διαφορά (23-13 στο 11'59'' με 10π. από τον σέντερ του Ολυμπιακού).

Η Σλοβενία δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με την ελληνική άμυνα, σημάδευε διαρκώς σίδερο, την ώρα που η «γαλανόλευκη» έβρισκε επιπλέον λύσεις στο παιχνίδι της από τους Καλάθη και Πρίντεζη. Έτσι, η διαφορά διατηρούνταν σε καλά επίπεδα (29-19 στο 16'09'') και το πρώτο μισό «έκλεισε» με το σκορ στο 31-24.

Το μακρινό σουτ έλειπε από την ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς, ωστόσο, κάποιες... αναλαμπές στα μισά της τρίτης περιόδου έφταναν για να αγχώσουν την Ελλάδα. Λάκοβιτς και Σλόκαρ βρήκαν στόχο από τα 6.25μ. και στο 27'28'' η Σλοβένοι πλησίασαν σε 38-33. Σχορτσιανίτης και Φώτσης «μίλησαν» στη συνέχεια (42-35 στο 29'06''), όμως, με την έναρξη της τέταρτης περιόδου ο δεύτερος κάθισε στον πάγκο για να προφυλαχθεί, αφού χρεώθηκε με το τέταρτο φάουλ του, όπως είχε συμβεί δευτερόλεπτα νωρίτερα και με το Νίκο Ζήση.

Η Εθνική έψαχνε τον τρόπο να επιβάλει και πάλι το παιχνίδι της, αλλά τα λάθη την τραβούσαν πίσω. Στο 32''52'' ο Σάμο Ούντριχ εκμεταλλεύτηκε το 14ο ελληνικό και με «εκτέλεση» πίσω από τη γραμμή του τριπόντου έφερε το ματς στον πόντο, 45-44. Ο «Σόφο», ωστόσο, ήταν άλλο πράγμα απόψε και, όντας σχεδόν αλάνθαστος ακόμη κι από τη γραμμή του φάουλ, η Ελλάδα, μπαίνοντας στα πλέον κρίσιμα λεπτά, διατήρησε το προβάδισμα (51-46 στο 36'59'' με τον 24χρονο διεθνή να έχει 23 πόντους).

Ο Λάκοβιτς με τρίποντο στο 37'57'' μείωσε σε 51-49, αλλά ο Αντώνης Φώτσης στα -31'' είχε έτοιμη την «απάντηση» για το 54-49. Κάπου εκεί η συνάντηση οδηγήθηκε στη «ρουλέτα» των ελευθέρων βολών και λίγο έλειψε να γίνει το κακό. Στα -24.6'' ο Βασίλης Σπανούλης είχε 1/2 για το 55-51, ο Λάκοβιτς στα -18'' με 2/2 μείωσε σε 55-53, ο Ζήσης δεν λάθεψε και με 2/2 έκανε στα -16'' το 57-53, αλλά ο Λάκοβιτς με τρίποντο στα -9'' «έγραψε» το 57-56! Στα -4.2'' ο Σπανούλης οδηγήθηκε στη γραμμή του φάουλ, αλλά αστόχησε στην πρώτη, αστόχησε και στη δεύτερη. Ευτυχώς, όμως, αυτό δεν κόστισε, αφού ο Νάχμπαρ δεν βρήκε χόρο να σουτάρει όπως θα ήθελε και η τελική κόρνα ακούστηκε με το σκορ στο 57-56 υπέρ της Εθνικής.

Έτσι, μετά το χρυσό μετάλλιο το 2005 στο Βελιγράδι και την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης, η «γαλανόλευκη» επιστρέφει στο βάθρο ενός Ευρωμπάσκετ για να φορέσει στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο, που ίσως και να αξίζει κάτι παραπάνω στην προκειμένη περίπτωση...

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 31-24, 42-37, 57-56
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9 (2τρίπ., 7ρ.), Ζήσης 6, Σπανούλης 3 (1/6δίπ., 0/5τρίπ., 0/4β., 4λ.), Καλάθης 4, Φώτσης 5 (1), Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3 (1), Σχορτσιανίτης 23 (7/9δίπ., 9/12β., 6ρ., 3λ., 2κλ., 2κοψ.)
Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9 (1τρίπ., 5ρ., 4ασ.), Λάκοβιτς 16 (3), Ούντριχ 5 (1), Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9 (2τρίπ., 5ρ., 4λ.), Γιαγκόντνικ, Λόρμπερκ Ντ., Γκόλεματς, Λόρμπερκ Ε. 12 (1τρίπ., 9ρ.)

Mικρά-μικρά από τη Spodek Arena

-Η Εθνική Ομάδα άρχισε τον μικρό τελικό με τους Σπανούλη, Ζήση, Περπέρογλου, Φώτση και Μπουρούση. Η Γιούρι Ζντοβτς έχει στο παρκέ τούς Λάκοβιτς, Κλόμπουτσαρ, Νάχμπαρ, Σλόκαρ και Εράζεμ Λόρμπεκ.

18:55: Οι Σλοβένοι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να ξεκινήσουν προθέρμανση. Οι επευφημίες των οπαδών τους δίνουν το έναυσμα στους Έλληνες οπαδούς για τα πρώτα συνθήματα με τη συνοδεία των τυμπάνων. Δύο λεπτά αργότερα κάνει την εμφάνιση της και η ελληνική ομάδα μέσα σε χειροκροτήματα.

18:25: Ο Ντόμεν Λόρμπεκ και ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ εμφανίζονται πρώτοι στο γήπεδο για τη Σλοβενία.

18:20: Οι Σλοβένοι φίλαθλοι φτάνουν στο γήπεδο και κάνουν θόρυβο με τις κόρνες, που στον χθεσινό ημιτελικό ήταν δεκάδες, χαλώντας τον κόσμο. Αρχίζουν και τα πρώτα συνθήματα.

18:15: Ο Γιούρι Ζντοβτς κάθεται στον πάγκο των Σλοβένων και συνομιλεί με τους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας, Στέφανος Δέδας.

18:10: Νικ Καλάθης και Κώστας Κουφός είναι οι πρώτοι Έλληνες που πατούν το παρκέ της Spodek Arena για τα πρώτα σουτ. Ακολουθούν ο Γιάννης Καλαμπόκης και ο Κώστας Καϊμακόγλου.

-Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στον τελικό, όμως, θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, Ο Λάζαρος Βορεάδης θα είναι ο ένας από τους τρεις διαιτητές του αγώνα της Ισπανίας με τη Σερβία, αποδεικνύοντας πως είναι ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της Ευρώπης. Μαζί με τον Βορεάδη, τον τελικό θα διευθύνουν και ο Λιθουανός Ρομάλντας Μπραζάουσκας με τον Ισραηλινό Σμουέλ Μπαχάρ. Στον μικρό τελικό, όπου αγωνίζεται η Εθνική Ομάδα, θα σφυρίψουν ο Ισπανός Ντάνι Ιερεζουέλο, ο Σέρβος Μιλιβόγιε Γιόβσιτς και ο Πολωνός Μάρερ Κμίκεβιτς.
ΠΟΛΩΝΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Νίκος Καραγιώργης
gazetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick