twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ψηφοδέλτια επικρατείας για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Με μία ιδιαίτερα συγκινητική επιστολή, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον 70χρονο πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ για την προσφορά του στο κόμμα και την επιλογή του να τεθεί στην 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι με ορισμένες μικροεκπλήξεις.

Στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον κ. Εβερτ σε πρώτο ενικό πρόσωπο: «Αγαπητέ μου πρόεδρε, η επιθυμία σου να τεθείς στην τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως εκφράζεται στην επιστολή που μου έστειλες, σε τιμά. Υπηρέτησες την παράταξή μας και το κόμμα με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας σε όλη τη μακρά πολιτική πορεία σου πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τον τόπο. Απέδειξες με τη δράση σου τις δυνατότητες της πολιτικής, όταν υπάρχει θέληση και όραμα. Η σημερινή σου απόφαση υπηρετεί τις αρχές της ανανέωσης σε πολιτικές και πρόσωπα, όπως πίστευες πάντα». Και καταλήγει: «Η στάση σου είναι μία ακόμα απόδειξη του ήθους και της αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη μακρά πολιτική σου διαδρομή. Μία διαδρομή που δίδαξε μία ολόκληρη πολιτική γενιά στην οποία έχω την τιμή να ανήκω».

Οι στιγμές στο Πικέρμι, όπου ζει τα τελευταία χρόνια ο κ. Εβερτ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες όταν έλαβε την επιστολή. Οπως έλεγε ο ίδιος σε συγγενείς και φίλους του: «Δύο είναι οι δυσκολότερες αποφάσεις που πήρα στη ζωή μου. Η μία ήταν όταν μπήκα στην πολιτική και η άλλη τώρα που φεύγω»!

Κατά τα άλλα, όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επικεφαλής τέθηκε όπως αναμενόταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ενώ από την τρίτη έως και την έκτη θέση, που θεωρείται εκλόγιμη, φιγουράρουν γυναίκες που προέρχονται από τον επιστημονικό χώρο.

Ειδικότερα, το ψηφοδέλτιο έχει ως εξής:
1. Γεώργιος Σουφλιάς, υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.
2. Δημήτριος Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
3. Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, γενική γραμματέας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου.
4. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, ειδική σε θέματα κλιματικών αλλαγών.
5. Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος.
6. Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.
7. Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
8. Νίκη Γκοτζοπούλου, δρ Νομικής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
9. Κώστας Δημητρίου, μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
10. Ιωάννα Καλατζάκου-Τσατσαρώνη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι.
11. Ιωάννης Οικονόμου, γενικός γραμματέας Καταναλωτή, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
12. Μιλτιάδης Εβερτ, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Από το πρωί χθες οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «έκοβαν» με το βλέμμα τους κάθε πρόσωπο που έμπαινε να δει τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς είχαν πληροφορίες ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος θα αποτελούνταν από πρόσωπα που δεν είναι ευρέως γνωστά, με εξαίρεση τον γραμματέα Γιάννη Ραγκούση που είχε «κλειδώσει» εδώ και ημέρες ότι θα είναι επικεφαλής, όπως και δύο-τρεις άλλους. Ολοι οι υπόλοιποι θα έμπαιναν μετά βεβαιότητας την τελευταία στιγμή. Οπότε, ο καθένας που συνομιλούσε χθες κατ’ ιδίαν με τον κ. Παπανδρέου αυτομάτως χριζόταν και υποψήφιος για το Επικρατείας. Μέχρι που οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν 7.00 το απόγευμα και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσημα τα ονόματα των υποψηφίων.

Ετσι, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
1. Γιάννης Ραγκούσης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
2. Ελενα Παναρίτη, καθηγήτρια, με σπουδές στα πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard και πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος.
3. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και σε θέματα κοινωνικού κράτους και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSE, στη Μεγάλη Βρετανία.
4. Μάγια Τσόκλη, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος. Εχει εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα.
5. Παύλος Γερουλάνος, γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος, με μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Harvard και MIT. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού.
6. Σταυρούλα Σαλουφάκου, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
7. Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Προέρχεται από το χώρο του πολιτισμού και της τηλεόρασης, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, με έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, πολιτισμού, αλλά και πολιτικής.
8. Δημήτρης Λάλας, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.
9. Κώστας Θέος, πολιτικός μηχανικός, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
10. Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, με αγώνες στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε μετά από ειδική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.
11. Αννα Καφέτση, έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στο χώρο του πολιτισμού.
12. Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, νεοελληνιστής, καθηγητής φιλοσοφικής σχολής.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οπως είπε, η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλιώς «όλα είναι στον αέρα».
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick