twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

3 Σεπτεμβρίου 2009

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των εκλογών


Η πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καταδεικνύει πως η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ξεπερνά τα επίπεδα του 6%.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα "Το Ποντίκι", δημοσιεύεται την επομένη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, αλλά αφορά τις ημέρες που προηγήθηκαν και όλο το θολό πολιτικό τοπίο που είχε δημιουργηθεί στον τόπο.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 31,5% και η Νέα Δημοκρατία μόλις το
25,1%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας βρίσκεται στις 6,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθούν με 6,7% το ΚΚΕ, με 6,3% (ιδιαίτερα ενισχυμένος) ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 3,9%.

Αυτοί που στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι χάνουν την είσοδό τους στη Βουλή είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι απολαμβάνουν της προτίμησης του 2,9% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αποσπάσει αυτοδυναμία.

Πάντως, αυτό που επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι και τα ποσοστά στην παράσταση νίκης.

Εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ «βλέπει» το 68,9%, ενώ υπέρ της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται μόλις το 16%.

Με βάση το νόμο Σκανδαλίδη, που ουσιαστικά προβλέπει αναλογική κατανομή των εδρών για τις 260 έδρες και μπόνους 40 εδρών για το πρώτο κόμμα, θα διεξαχθούν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτόν, για να εξασφαλιστεί αυτοδυναμία 151 εδρών θα πρέπει το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον άνω του 39%, ανεξάρτητα από την διαφορά που θα έχει από τον δεύτερο. Αλλά και πάλι, αυτή δεν είναι η μόνη προϋπόθεση.

Κλειδί για την αυτοδυναμία είναι το συνολικό ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής εξαιτίας του εκλογικού ορίου του 3%. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες αυτοδυναμίας. Με άλλα λόγια, κρίσιμος παράγοντας θα είναι αν θα έχουμε πάλι πεντακομματική Βουλή ή αν θα πάμε σε τετρακομματική (οπότε ευνοείται η αυτοδυναμία από το πρώτο κόμμα) ή και εξακομματική (οπότε και μειώνονται οι πιθανότητες).

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις 4 Οκτώβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει διαδοχικά τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων για να τους αναθέσει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Αν αυτές δεν τελεσφορήσουν, τότε θα γίνει μια τελευταία απόπειρα για «οικουμενική κυβέρνηση» και αν πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

Ωστόσο, από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα ισχύει ο νόμος Σκανδαλίδη αλλά ο νόμος Παυλόπουλου που ανεβάζει σε 50 έδρες το μπόνους του πρώτου κόμματος και σχεδόν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να διασφαλίζεται από το πρώτο κόμμα με οποιονδήποτε από τους δύο εκλογικούς νόμους είναι οι 180 έδρες που απαιτούνται για να μπορέσει να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος και αν είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις 5 Οκτώβρη ή και αργότερα, θα μπορεί και πάλι να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Φεβρουάριο, αναλαμβάνοντας φυσικά και το σχετικό πολιτικό κόστος.
Zougla

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΛΑ.Ο.Σ τριτο κομμα
για να σπασει το κατεστημενο.

το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ας τους ψηφισουν οι αλλοδαποι ασιατες(λαθρομεταναστες)
αφου μονο αυτοι τους ενδιαφερουν.

πρωην αριστερος

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick