twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

30 Νοεμβρίου 2009

25.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

Καταιγίδα προσλήψεων έρχεται έως τα τέλη του έτους, ενώ σημαντικές ευκαιρίες διορισμού θα φέρει και το 2010 στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας για τους οποίους δεν ισχύει το πάγωμα προκηρύξεων. Πρόκειται για πακέτο περίπου 25.000 θέσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να καλυφθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το πράσινο φως για την ανακοίνωση των θέσεων σε διάφορους φορείς θα δοθεί με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις. Ήδη, το νομοσχέδιο έχει πάρει την τελική μορφή του μετά και τη δημόσια διαβούλευση που έγινε και αφού περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, θα κατατεθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με τις θέσεις που έχουν εγκριθεί ή προγραμματιστεί από τους φορείς, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τις προσλήψεις θα ανοίξει ο δρόμος και για την καταγραφή αναγκών από υπηρεσίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, που θα

χρειαστούν το επόμενο διάστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, οι επιμέρους φορείς πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματα ώστε να επικυρωθούν τόσο από την αρμόδια υπουργική επιτροπή όσο και από το ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι φορείς του Δημοσίου- εκτός από εκείνους της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειαςδεν θα μπορούν να προσλάβουν για το επόμενο έτος μόνιμο προσωπικό και πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω συμβασιούχων. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσει τους νέους δήμους μετά την υλοποίηση των συνενώσεων. Οι διαδικασίες γι΄ αυτές τις προσλήψεις θα αρχίσουν προς τα τέλη του 2010, αλλά η τοποθέτηση όσων επιλεγούν θα γίνει το 2011.

Περισσότερα από 2.000 είναι τα αιτήματα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που έχουν φτάσει από τους δήμους στο ΑΣΕΠ. Αφορούν παλαιότερα αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από την προεκλογική περίοδο και δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν λόγω εκλογών ή για αιτήματα τα οποία έφτασαν λίγο μετά τις εκλογές αλλά και αυτά μπλοκαρίστηκαν εξαιτίας του παγώματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Από το ΑΣΕΠ επιχειρείται να εκδοθεί έως τα τέλη του έτους ενιαία προκήρυξη για την κάλυψη και των 2.000 θέσεων και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε συζητήσεις με το υπουργείο προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθούν και οι προκηρύξεις για περίπου 10.000 συμβάσεις έργου στους δήμους, οι οποίες είχαν εγκριθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά δεν είχαν καλυφθεί. Όπως είχε αναφερθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, οι προσλήψεις αυτές θα προχωρήσουν κανονικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που παρουσίαζαν ελλείψεις και τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξαιτίας και της νέας γρίπης. Συνολικά το τρέχον έτος και το 2010 θα καλυφθούν περισσότερες από 8.000 θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αρχή θα γίνει με 300 άτομα που θα στελεχώσουν τις Εντατικές Μονάδες νοσοκομείων. Για τη γρήγορη κάλυψη των θέσεων αυτών έχει αποφασιστεί η επιλογή να γίνει από τους κυλιόμενους πίνακες επιλαχόντων του ΑΣΕΠ.

Άμεση θα είναι και η πρόσληψη 1.000 γιατρών. Η σύσταση των θέσεων αυτών για ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προβλέφθηκε προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εφημερίας του ιατρικού προσωπικού και να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κατανομή των θέσεων κατά ειδικότητα και νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνει με υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας.

Παράλληλα, ανοίγει σύντομα ο δρόμος για την πλήρωση 3.127

θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού. Πρόκειται για τις 1.727 προσλήψεις που είχαν σταλεί από το ΑΣΕΠ στο Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν και δεν προχώρησαν οι διαδικασίες, καθώς μεσολάβησε το πάγωμα όλων των προκηρύξεων από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι να ψηφιστεί το νέο σύστημα προσλήψεων.

Μαζί με αυτές θα προχωρήσουν και οι 1.400 θέσεις που προέκυψαν από αιτήματα τα οποία είχε συγκεντρώσει το υπουργείο Υγείας και ετοιμαζόταν πριν από τις εκλογές να αποστείλει για επεξεργασία προς το ΑΣΕΠ.

Τώρα αποφασίστηκε όλες οι θέσεις να περιληφθούν σε ενιαία προκήρυξη που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα το ΑΣΕΠ και θα αφορά τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Σημειώνεται ότι αρχικά μεταξύ των 1.400 θέσεων περιλαμβάνονταν και 220 θέσεις κατηγορίας ΥΕ (τραυματιοφορείς, βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά τελικά και αυτές θα καλυφθούν από κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και για τον λόγο αυτό οι ΔΥΠΕ έχουν κληθεί να υποβάλουν συμπληρωματικά αιτήματα.

Για το 2010 ετοιμάζεται επίσης προκήρυξη άλλων 3.000

θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες θα είναι πέραν των θέσεων που θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων και θα καλυφθούν και αυτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, ο αριθμός των κενών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο έτος σε 600, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων στα νοσοκομεία σε 3.600.

Τουλάχιστον με 4.000 νέες προσλήψεις θα ενισχυθούν το 2010 τα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 2.500 θα είναι οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και στη Σχολή Αστυφυλάκων το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Παράλληλα, τις 1.500 θέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν οι προσλήψεις για ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας, όπως είναι ειδικοί φρουροί, αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων. Ήδη, υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την πρόσληψη 100 αστυνομικών ειδικών καθηκόντων (οικονομολόγοι, προγραμματιστές) που θα καλύψουν ανάγκες, ενώ ετοιμάζεται η πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στην πρόσληψη μεταναστών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών.

Στο μεταξύ, σταδιακή προκήρυξη μόνιμων θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα από το επόμενο έτος και έως το 2012 προβλέπεται για την πρόσληψη των 5.500 εποχικών πυροσβεστών. Αυτό είχε αναφέρει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι το 2012 λήγουν οι συμβάσεις τους, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα προβλεφθεί προσαύξηση των μορίων προκειμένου να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% των μόνιμων και των πάγιων αναγκών.

Κανονικά θα προχωρήσουν μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις και οι επιλογές των 3.800 Επαγγελματιών Οπλιτών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους 2.000 οπλίτες του Στρατού Ξηράς όπου αφαιρείται η βαθμολογία της συνέντευξης, καθώς και για 700 Επαγγελματίες Οπλίτες στο Πολεμικό Ναυτικό, 900 στην Πολεμική Αεροπορία και 200 στο κοινό στρατολογικό σώμα για τους οποίους εκκρεμούν κάποιες διαδικασίες (π.χ. διενέργεια αθλητικών δοκιμασιών) για να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των πινάκων.

Οι διαδικασίες είχαν σταματήσει καθώς στο πλαίσιο του νομοσχεδίου απαιτείται να υπάρξει τροπολογία που θα ακυρώνει την προφορική συνέντευξη, η οποία είχε προβλεφθεί στις αντίστοιχες προκηρύξεις για Επαγγελματίες Οπλίτες. Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ακόμη προγραμματισμός για το 2010 ως προς την έκδοση νέων προκηρύξεων για οπλίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick