twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

25 Νοεμβρίου 2009

Στο εφετείο η δολοφονία Σεργιανόπουλου...

Εισαγγελικό «θυμό» και δικονομικό «στραγγαλισμό» κάθε ελαφρυντικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο μακελάρης του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου για να δει κάποια μέρα τα παιδιά του, επιδεικνύει στην έφεση που στρέφεται κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Αργυρώ Χουδετσανάκη.

Με ένα σκληρό «κατηγορώ» πέντε σελίδων που συντάχθηκε και παρεδόθη την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου (και είναι στη διάθεση της zougla.gr) η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του τηλεοπτικού ζεν πρεμιέ -που στα σήριαλ γοήτευε τις γυναίκες και στην ιδιωτική του ζωή είχε βυθιστεί στη μοναξιά και την κοκαΐνη- αρχίζει τυπικά και ουσιαστικά από την αρχή. Για όσους δε γνωρίζουν, η Εισαγγελία Εφετών έχει το αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα να κρίνει, να επικρίνει και να καταρρίψει, στο όνομα της πολιτείας και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, μια δικαστική απόφαση. Με τη συγκεκριμένη πρόταση και με σκληρό σκεπτικό, η αντιεισαγγελέας ζητά να ξαναγίνει η δίκη και να επιβληθούν τα ισόβια στον 31χρονο φονιά. Χωρίς οίκτο και χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη. Όπως αναμενόταν, η εισαγγελική ενέργεια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, η οποία με οξείς χαρακτηρισμούς κάνει λόγο για

δίκες που αποφασίζονται πια από εισαγγελείς κι όχι από τακτικούς δικαστές και ενόρκους.

«Δεν είναι έντιμος ένας έγγαμος πατέρας δυο παιδιών που ψωνίζεται»

Η αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, κ. Χουδετσανάκη, ξεδιπλώνει το σκεπτικό της, κάνοντας λόγο για απόφαση που εφάρμοσε εσφαλμένα τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και τα πραγματικά περιστατικά και κατέληξε κατά πλειοψηφία «σε λανθασμένη κρίση».

Στο στόχαστρο της εισαγγελικής λειτουργού είναι το επιβαλλόμενο ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου», που αναγνωρίστηκε σε έναν κακοποιό που μπαινόβγαινε παράνομα στην Ελλάδα, κορόιδευε τις αστυνομικές αρχές και έκανε δουλειές του ποδαριού, αλλά και παραδινόταν τις νύχτες στις αγκαλιές καλοβαλμένων κυρίων στις πιάτσες της αμαρτίας για να ανταπεξέλθει οικονομικά. Από το αμείλικτο ύφος και από λέξεις κλειδιά της εισαγγελέως, κατακρίνεται με δριμύτητα η κολασμένη ζωή ενός παντρεμένου άντρα που, αν και ήταν πατέρας δύο παιδιών και είχε έρθει για να μαζέψει λεφτά ως μετανάστης, εκδιδόταν.

Είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμά της: «…Ήταν προσεσημασμένος, είχε συλληφθεί τέσσερεις φορές από την Αστυνομία, δηλώνοντας κάθε φορά διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, μάλιστα δε μια φορά δήλωσε και στοιχεία ατόμου αφγανικής καταγωγής. Ακόμα, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος κατά το από 27/9/2007 έως 27/12/2007 χρονικό διάστημα, είχε κρατηθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών - Τμήμα Απελάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διοικητικής απέλασής του και αφέθη ελεύθερος την 27/9/2007 με τον όρο να εμφανίζεται στο Α.Τ. της κατοικίας του την 1η και 16η κάθε μήνα, έχοντας παράλληλα την υποχρέωση να αναχωρήσει από τη χώρα μας το αργότερο εντός τριμήνου από την ανωτέρω ημερομηνία λήξης της κράτησής του. Όμως, ο κατηγορούμενος δεν αναχώρησε από τη χώρα μας, αλλά παρέμεινε εδώ παράνομα, αποκερδαίνοντας τα προς το ζην με περιστασιακές εργασίες και μάλιστα εκδίδοντας το σώμα του με χρήματα σε ομοφυλόφιλους άνδρες στην πλατεία Βικτωρίας κυρίως, αν και ήταν έγγαμος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών».

Και συνεχίζει σε άλλο χαρακτηριστικό της απόσπασμα, η εισαγγελέας: «…ο κατηγορούμενος, μέχρι την τέλεση των προαναφερθέντων αξιοποίνων πράξεων, δεν έζησε έντιμη, οικογενειακή, ατομική και επαγγελματική ζωή, ούτε επέδειξε θετική και επωφελή για την κοινωνία δράση, αλλά, αντίθετα, επέδειξε επίμεμπτη ηθικά και άδικη ποινικά δραστηριότητα (παράνομη είσοδο, παράνομη παραμονή, παράνομη εργασία, παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων) και ως εκ τούτου η ύπαρξη και μόνο λευκού ποινικού μητρώου, που συμπτωματικά εν προκειμένω είναι λευκό, δεν αρκεί για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση του προτέρου εντίμου βίου, όπως εσφαλμένα δέχτηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κατά περίσταση».

Είδε το χρήμα και «γυάλισε» το μάτι του

Απόλυτη είναι η εισαγγελέας και για το κίνητρο της δολοφονίας που, για πρώτη φορά, προβάλλεται (επιτέλους) από έναν κορυφαίο παράγοντα της ποινικής διαδικασίας, αφού κανένας μέχρι τώρα (ακόμα και οι ελλιπείς σε πολλά σημεία τους προανακριτικές ενέργειες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής) δεν είχαν προσεγγίσει. Ασχέτως εάν συμφωνούν ή διαφωνούν, κάποιοι νομικοί παρατηρητές που γνωρίζουν την έκβαση της πολύκροτης ποινικής υπόθεσης. Το πρώτιστο κίνητρο κατά την πρόταση είναι η ληστεία. Το παρεπόμενο που «τυλίχτηκε» σαν φίδι θανάτου στη ληστεία, η επ’ αμοιβή ικανοποίηση των ομοφυλόφιλων διαθέσεων του θύματος.

Ο κατηγορούμενος, όπως διατείνεται η αντιεισαγγελέας Εφετών, είδε πλούτη και μεγαλεία στο διαμέρισμα του Νίκου Σεργιανόπουλου, ένα βράδυ πριν από τη δολοφονία, τον στοχοποίησε και την επόμενη νύχτα τον σκότωσε και τον έκλεψε. Αυτή η εκτίμηση δίνει άλλες διαστάσεις στην υπόθεση, αφού, εάν τεκμηριωθεί στο Εφετείο, ο Γεωργιανός David Murthiknelli κινδυνεύει να φορτωθεί και άλλα αμαρτήματα που απέφυγε πρωτόδικα με την αρπαγή περιουσιακών στοιχείων που θεωρήθηκαν κλοπή.

Λέει και σε αυτό το σημείο η ανώτερη δικαστική λειτουργός: «…Την 2/6/2008 και περί ώρα 02:00 πμ ο παθών επέλεξε τον κατηγορούμενο, υπήκοο Γεωργίας, έγγαμο και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος ήταν πρόσωπο εκδιδόμενο με άρρενα άτομα έναντι αμοιβής στην πλατεία Βικτωρίας και συνευρέθηκαν ερωτικά στην οικία του. Εκεί όμως ο κατηγορούμενος διαπίστωσε ότι το θύμα διαβιούσε μόνο του έχοντας υψηλό βιοτικό επίπεδο και δη πολυτελές διαμέρισμα εξοπλισμένο με πίνακες, ασημικά, χαλιά, τεχνολογικό εξοπλισμό και χρήματα, ενώ ο ίδιος διαβιούσε λάθρα στην Ελλάδα, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία. Μετά από την ανωτέρω συνεύρεσή τους, ο Νικόλαος Σεργιανόπουλος και ο κατηγορούμενος κανόνισαν εκ νέου συνάντηση για το επόμενο βράδυ, οπότε περί ώρα 20:45 της 3/6/2008 συναντήθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας και μετέβησαν εκ νέου στην ανωτέρω οικία του θύματος. Εκεί ο Νίκος Σεργιανόπουλος έκανε μόνος του χρήση κοκαΐνης με ένα πλαστικό καλαμάκι, ο δε κατηγορούμενος κατανάλωσε μπύρες. Ακολούθως, απέβαλαν τα ενδύματα και τα εσώρουχά τους, οπότε ο κατηγορούμενος, έχοντας ήδη από την προηγουμένη μέρα αποφασίσει να αφαιρέσει από την οικία του θύματος χρήματα και άλλα αντικείμενα, αιφνιδίασε το θύμα γρονθοκοπώντας αυτό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει οιδηματική θλάση της ρινός με εκχυμώσεις του ριζορρινίου (ιατροδικαστική έκθεση) και στη συνέχεια πήρε ένα μαχαίρι…».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτή η εισαγγελική απόφαση (όπως και η πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών προς το Δικαστικό Συμβούλιο), εμπεριέχει, όπως επισημαίνουν στη zougla.gr εξαιρετικά καταρτισμένοι νομικοί κύκλοι, λάθη, αλλά και άγνοια σημαντικών πραγματικών περιστατικών που θα θέλαμε ένα ολόκληρο βιβλίο για να τα απαριθμήσουμε. Είναι χαρακτηριστική η άγνοια που πιθανόν να οφείλεται σε φόρτο εργασίας (ένα από τα ενδεικτικά παραδείγματα) του γεγονότος ότι η γροθιά που ο δράστης έριξε στο θύμα δε διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική έκθεση Κουτσάφτη (όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας Εφετών) αλλά από μάρτυρα στο δικαστήριο (τον έτερο ιατροδικαστή Γιάννη Αϊβατίδη), ο οποίος κατέθεσε ότι ο Κουτσάφτης είχε ξεχάσει να δει τη γροθιά… στην επικαλούμενη από την εισαγγελέα ιατροδικαστική του έκθεση. Λεπτομέρεια, αλλά σημαντική λεπτομέρεια, που δεν είναι η μόνη που αποσιωπείται, όπως προκύπτει και για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι.

Υπεράσπιση: Δε βγάζουν αποφάσεις οι εισαγγελείς

«Με τον ορθό τρόπο που διαχειριστήκαμε την πρωτόδικη διαδικασία αλλά και με πιο σημαντικά υπερασπιστικά όπλα που θα αποκαλυφθούν στο δικαστήριο, η υπεράσπιση θα κάνει πάλι το καθήκον της. Έντιμα και ρεαλιστικά. Αποφάσεις στα δικαστήρια δε βγάζουν οι εισαγγελείς, αλλά οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι που επιλέγονται», ανέφερε στη zougla.gr , ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Γεωργιανού κατηγορούμενου, ο δικηγόρος Αθηνών, Νίκος Καραδήμας. «Κάποιοι νομίζουν ότι το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο είναι λάθος. Πλανώνται. Στο Εφετείο, δε θα είναι μόνο αυτό το ελαφρυντικό που θα υποστηρίξουμε. Στον κατηγορούμενο έπρεπε να έχει αναγνωριστεί και ο βρασμός ψυχικής ορμής. Αποδείχτηκε από τα πραγματικά περιστατικά και από τις καταθέσεις», κατέληξε ο κ. Καραδήμας.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick