twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

30 Δεκεμβρίου 2009

Οι "Ροζ Πάνθηρες" χτύπησαν κοσμηματοπωλεία και στην Αθήνα!


Τους «Ροζ Πάνθηρες», τους ληστές που σπέρνουν το φόβο και τον τρόμο στους μεγάλους κοσμηματοπώλες σε όλο τον κόσμο, «δείχνουν» οι τρεις μεγάλες ληστείες που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Αθήνα.

Η Ασφάλεια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πίσω από τη χθεσινή ληστεία στο κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα (με λεία περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ), τη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο γνωστού παραλιακού ξενοδοχείου (με λεία περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ) και το χτύπημα σε κοσμηματοπωλείο του Πειραιά (με λεία περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) να κρύβεται η διεθνής σπείρα ληστών κοσμηματοπωλείων. Οι περιβόητοι «Ροζ Πάνθηρες» έχουν χτυπήσει μεγάλα κοσμηματοπωλεία, αλλά και μεγαλοεμπόρους διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων σε Παρίσι, Λονδίνο και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι τρεις ληστείες στην Αθήνα συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης

συμμορίας, γι’ αυτό και οι έρευνες της Ασφάλειας (που συνεργάζεται στενά με την Interpol, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί) στρέφονται κυρίως σε αυτή την κατεύθυνση.
Και στις τρεις ληστείες οι δράστες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα καλοντυμένοι, ήταν οπλισμένοι με ημιαυτόματα Ούζι και δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 1-2 λεπτά για να «ξαφρίσουν» εκατομμύρια ευρώ, σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, αλλά και πολυτελή ρολόγια.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων τόσο από το κοσμηματοπωλείο του γνωστού ξενοδοχείου στο Καβούρι όσο και από το κατάστημα στη Γλυφάδα, οι δράστες μεταξύ τους μιλούσαν σλαβικά - ίσως σέρβικα. Το γεγονός αυτό (καθώς είναι γνωστό ότι ο σκληρός πυρήνας των «Ροζ Πανθήρων» είναι Σέρβοι), όπως και το ότι η πρακτική που ακολούθησαν οι ληστές και στις τρεις περιπτώσεις είναι ακριβώς ίδια με αυτή των «Ροζ Πανθήρων» δικαιολογούν την υποψία των αρχών ότι πρόκειται για τη διεθνή σπείρα, που έχει οδηγήσει τις πλλέον οργανωμένες αστυνομίες του κόσμου σε απανωτές αποτυχίες.


Τι μαρτυρούν τα στοιχεία

Ας δούμε όμως τα στοιχεία ένα προς ένα που οδηγούν την Ασφάλεια Αττικής στα ίχνη των «Ροζ Πανθήρων»:

Πρακτική της περιβόητης συμμορίας είναι ένας καλοντυμένος άνδρας με αριστοκρατικό προφίλ (που συνήθως συστήνεται ως Ευρωπαίος επιχειρηματίας ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για δουλειές) να επισκέπτεται το κοσμηματοπωλείο-στόχο και να κάνει ερωτήσεις για ακριβά κοσμήματα και ρολόγια που δήθεν θέλει να αγοράσει, ενώ στην πραγματικότητα εξετάζει το χώρο.

Και στις τρεις ληστείες που διεπράχθησαν στην Αττική οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έκαναν λόγο για έναν κομψό, αριστοκρατικό και καλοντυμένο άνδρα που παρέμεινε για ώρα στο κατάστημα και έκανε ερωτήσεις για ακριβά κοσμήματα και ρολόγια. Είναι απλά σύμπτωση ή πρόκειται πράγματι για τον «εκτιμητή» της διαβόητης συμμορίας, που έχει ληστέψει περισσότερα από 150 κοσμηματοπωλεία σε όλο τον πλανήτη;

Ο χρόνος δράσης της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων» είναι από ενενήντα δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ ενάμισι λεπτό. Τόσο στο Καβούρι όσο και στη Γλυφάδα ο χρόνος που χρειάστηκαν οι ληστές για να αρπάξουν κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ δεν ξεπέρασε το ενάμιση λεπτό.

Στο Σεν Τροπέ οι ληστές σε γνωστό κοσμηματοπωλείο έσπασαν τις προθήκες ασφάλειας με μικρά μυτερά σφυριά. Σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο του Μέιφερ, στην καρδιά τις κοσμοπολίτικης περιοχής του Λονδίνου, επίσης οι «Ροζ Πάνθηρες» χρησιμοποίησαν μικρά μυτερά σφυριά. Στη ληστεία στο Καβούρι, αλλά και στη Γλυφάδα οι κουκουλοφόροι ληστές με τα Ούζι χρησιμοποίησαν μικρά σφυριά για να σπάσουν τις προθήκες και να αρπάξουν τα κοσμήματα. Ολα λοιπόν δείχνουν τους «Ροζ Πάνθηρες», οι οποίοι τελικά επισκέφτηκαν και τη χώρα μας προκειμένου να γεμίσουν το θησαυροφυλάκιό τους με επιπλέον εκατομμύρια ευρώ.

«Οι ληστές ήταν αδίστακτοι, είχε παγώσει το αίμα μου!»

«Αν με μαχαίρωνε κάποιος εκείνη τη στιγμή, αίμα δεν θα έβγαινε». Είναι η συγκλονιστική περιγραφή που κάνει στην «Espresso» για τη ληστεία που βίωσε χθες το πρωί στο κοσμηματοπωλείο του στη Γλυφάδα ο Ευάγγελος Σεραφείμ. Λίγες ώρες μετά τη ληστεία-μαμούθ, με δακρυσμένα μάτια από το σοκ που υπέστη, μας περιέγραψε την «αριστοκρατική» έφοδο των ληστών στο κατάστημά του.

«Ηταν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί όταν κάποιος κύριος που φορούσε κοστούμι χτύπησε το κουδούνι. Εχουμε διπλή πόρτα στο κατάστημα και όταν η σύζυγός μου πήγε να ανοίξει και τη δεύτερη, όρμησαν πέντε ή έξι κουκουλοφόροι με βαρύ οπλισμό και άρχισαν να διαλύουν το μαγαζί. Ηταν ψηλοί και γεροδεμένοι, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και ήταν πολύ αυστηροί. Μιλούσαν σπαστά ελληνικά, η προφορά τους έμοιαζε σέρβικη ή βουλγάρικη. Μας εξύβριζαν χυδαία για να φοβηθούμε. Ολα έγιναν αστραπιαία, η όλη επιχείρηση δεν κράτησε ούτε δύο λεπτά» λέει ο κ. Σεραφείμ και προσθέτει: «Εκείνη την ώρα βρισκόμουν στο κατάστημα μαζί με τη σύζυγό μου, την κόρη μου, τους δύο υπαλλήλους, ένα συνεργάτη και τον κουμπάρο μου. Τη σύζυγό μου τη χτύπησαν στον ώμο με το όπλο, ενώ απείλησαν τη ζωή του συνεργάτη μου βάζοντάς του το όπλο στον κρόταφο. Μάλιστα, όταν εισέβαλαν στο κατάστημα, προσπάθησα να τους πετάξω ένα βιβλίο με ρολόγια, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι δεν αστειεύονται. Επεσα κάτω και πάτησα το κουμπί του πανικού. Η αστυνομία ήρθε πολύ γρήγορα και ευτυχώς που δεν έπεσε πάνω στους δράστες, γιατί θα γινόταν μακελειό, καθώς όταν βγήκαν έξω είχαν προτεταμένα τα όπλα τους».

Οσον αφορά τη λεία των ληστών, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου μάς είπε: «Μας έχουν πάρει 120 ρολόγια και πολύ ακριβά κοσμήματα, η αξία των οποίων φθάνει ή και ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ευτυχώς, τα έχω ασφαλισμένα, αλλά θλίβομαι, γιατί δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Σε αυτή τη γειτονιά εργάζομαι επί τριάντα δύο χρόνια. Είμαι ορφανός και το σχολείο δεν το τελείωσα, καθώς δουλεύω από 12 ετών. Είμαι αυτοδημιούργητος και πάντα πρόσεχα, αλλά δεν τη γλίτωσα».

«Είχα έρθει επίσκεψη στους κουμπάρους μου για τις χριστουγεννιάτικες ευχές και ξαφνικά βρέθηκα μ’ ένα όπλο στον κρόταφο» λέει στην «Espresso» ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που απειλήθηκε από τους ληστές. «Αρχικά χτύπησε το κουδούνι ο καλοντυμένος κύριος και έπειτα εισέβαλαν σαν κομάντος στο κατάστημα πέντε κουκουλοφόροι. Μας απειλούσαν και έσπαγαν τις βιτρίνες με σφυρί. Ηταν όλοι οπλισμένοι και ο ένας απ’ αυτούς είχε αρχηγικό ρόλο, καθώς ήταν εκείνος που έδινε τις εντολές. Η προφορά του ήταν σλάβικη ή ρουμάνικη. Με απείλησαν μ’ ένα υποπολυβόλο Ούζι. Ο ληστής που φαινόταν ότι είχε και τον αρχηγικό ρόλο κρατούσε ένα όπλο τύπου μπερέτας, ενώ οι υπόλοιποι ημιαυτόματα όπλα».

Το «δόλωμα» των ληστών, ο καλοντυμένος κύριος που χτύπησε το κουδούνι του κοσμηματοπωλείου, σύμφωνα με τη σύζυγο του ιδιοκτήτη Ελευθερία Σεραφείμ, ήταν ένα νεαρό άτομο: «Είδα έναν καλοντυμένο κύριο, ψηλό, ηλικίας περίπου 35 ετών. Πριν προλάβω καν να ανοίξω, με έσπρωξε και στη συνέχεια εισέβαλαν οι υπόλοιποι κουκουλοφόροι. Με χτύπησαν με το όπλο στον ώμο. Αβίαστα πήγα στο υπόγειο και απορώ πώς τη γλίτωσα, καθώς δεν σκέφθηκα τίποτα. Κατέβηκα και πάτησα το μπουτόν πανικού, το οποίο ήδη το είχαν πατήσει από πάνω».

Ποια είναι η «θρυλική» συμμορία

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης των μεγάλων κοσμηματοπωλών, αλλά και εμπόρων πολύτιμων λίθων σε όλο τον κόσμο. Εχουν ληστέψει περισσότερα από 150 κοσμηματοπωλεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η λεία τους ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δράση της συμμορίας αποκτά θρυλικές διαστάσεις καθώς για 6 ολόκληρα χρόνια οι καλύτερες αστυνομίες του κόσμου δεν έχουν καταφέρει να τους εντοπίσουν. Ο λόγος για τους περιβόητους «Ροζ Πάνθηρες». Τη μεγαλύτερη συμμορία ληστών που έδρασε ποτέ στoν πλανήτη. Αποτελείται από τουλάχιστον 150 άτομα, Σέρβους, Βούλγαρους, Κροάτες και Μαυροβούνιους.

Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομίες στη Γηραιά Ηπειρο, τη συμμορία ίδρυσαν Σέρβοι και Κροάτες παραστρατιωτικοί, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση. Εχουν πραγματοποιήσει ληστείες σε κοσμηματοπωλεία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Ντουμπάι, ακόμα και στο Τόκιο, όπου κυκλοφορούσαν με ποδήλατα και μάσκες για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» τους το έδωσε αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ, όταν σε πολυτελή έπαυλη στα περίχωρα του Λονδίνου είχε ανακαλύψει το ακριβό διαμάντι που είχαν κλέψει από γνωστό κοσμηματοπωλείο της πόλης. Οι Σέρβοι «ταχυδακτυλουργοί» είχαν κρύψει το διαμάντι μέσα σε ένα κουτί γυναικείας κρέμας προσώπου. Οπως ακριβώς είχε κάνει ο φαντομάς στη γνωστή ταινία «Ροζ Πάνθηρας», με τον Πίτερ Σέλερς. Ετσι λοιπόν «βαφτίστηκε» η συμμορία των Βαλκάνιων παραστρατιωτικών, και το όνομά της έχει γίνει θρύλος, τόσο για τους απανταχού παράνομους όσο και για τους διώκτες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους αρχηγούς της συμμορίας, ο μόνος που έχει συλληφθεί, ο Σέρβος Ντράγκαν Μίκιτς, έχει έφεση στις θεαματικές αποδράσεις, καθώς το 2003 είχε αποδράσει από γαλλικές φυλακές με ανεμόσκαλα. Ο Μίκιτς συνελήφθη εκ νέου πριν από περίπου ένα χρόνο, περιπλανώμενος με πολυτελή σπορ αυτοκίνητο στα τουριστικά θέρετρα τις Βενεζουέλας.

Ενας από τους πιο γνωστούς διώκτες της συμμορίας, ο Γάλλος αστυνομικός Κριστόφ Χάζε, ο οποίος εντόπισε την τελευταία φορά τον Μίκιτς, αναφερόμενος σε αυτόν είχε πει: «Δυστυχώς, ούτε οχυρό σε μικρό νησί δεν μπορεί να κρατήσει αυτούς τους τύπους».



Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick