twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

11 Ιουνίου 2009

Ο κόσμος αντιμέτωπος με την πρώτη του πανδημία γρίπης του αιώνα


Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν ανακοίνωσε σήμερα στους εκπροσώπους των κρατών μελών του Οργανισμού την αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Η1Ν1), έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στην Γενεύη.

"Επιβεβαίωσε ότι θα περάσουμε στην φάση 6", το ανώτατο επίπεδο του συναγερμού που σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πρώτη του πανδημία γρίπης του αιώνα, δήλωσε ένας αμερικανός διπλωμάτης κατά το τέλος μιας συνόδου με την κυρία Χαν. .
Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ ήταν καθησυχαστική, δήλωσε ένας αιγύπτιος διπλωμάτης. "Το σημαντικό μήνυμα της συνόδου αυτής είναι ότι είμαστε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει μια μοναδική συνταγή" για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόσθεσε.

Επισήμως, τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται στα 28.000και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη στους 141.Ένας από τους παράγοντες που οδήγησε τον ΠΟΥ στη συγκεκριμένη απόφαση είναι η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων για την εποχή στο νότιο ημισφαίριο.

Οι υγειονομικές Αρχές των χωρών ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η τελευταία εξέλιξη δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα η νέα γρίπη, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει έναυσμα για την επαγρύπνηση των προληπτικών και διαγνωστικών μηχανισμών κάθε χώρας.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέδωσε ο ΠΟΥ

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση που έκανε η πρόεδρος του ΠΟΥ, Margaret Chan, για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α, ανακοινώθηκε συνιστώμενη δέσμη μέτρων για να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό.

- Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

- Όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξής του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντίστασής του στα φάρμακα.

- Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

- Οι Αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

- Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούνται από το κλείσιμο των σχολείων και την προσαρμογή των ωρών εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.

- Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

- Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

- Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

- Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία "επικείμενη πανδημία" και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση του ΠΟΥ για κατάσταση πανδημίας

Χθες, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι βρισκόμαστε πλέον "πολύ κοντά" στην πρώτη πανδημία γρίπης του αιώνα μας και ότι πραγματοποιεί ήδη ενέργειες για την προετοιμασία των χωρών ενόψει του ενδεχομένου αυτού.

Σήμερα δε, εκπρόσωποι του οργανισμού ήρθαν σε επαφή με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη γρίπη, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν "αδιάσειστες" επιστημονικές αποδείξεις για την εξάπλωση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κλείσουν από αύριο Παρασκευή και για δύο εβδομάδες όλα τα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, μετά τη μόλυνση δώδεκα μαθητών από τον ιό Η1Ν1.

Παράλληλα, σχολείο στην Μπανγκόκ έκλεισε ορισμένες τάξεις του, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος ανάμεσα σε μαθητές. Πρόκειται για έναν 11χρονο μαθητή, που βρέθηκε θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης έθεσαν σε καραντίνα άλλους 13 μαθητές ιδιωτικού σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου.

Στη Γερμανία, οι αρχές επιβεβαίωσαν 30 κρούσματα του ιού της γρίπης Α σε ιαπωνικό σχολείο της πόλης Ντίσελντορφ στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Το σχολείο θα μείνει κλειστό έως την επόμενη εβδομάδα και τα παιδιά που μολύνθηκαν, τα δύο από τα οποία είναι σε σοβαρή κατάσταση, βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.


από το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick