twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

23 Ιουνίου 2009

Δεν παραιτείται τελικά ο Αλαβάνος


Επικαλούμενος το σκληρό όπως το χαρακτηρίζει μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε τελικά την απόφαση του να παραιτηθεί από βουλευτής και πρόεδρος της Κ.Ο. Μιλώντας για τις σχέσεις ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να καταλάβει ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχει το σχήμα αλλά να γονιμοποιούν την κοινή δράση.

«Μένω για να συμμετέχω με τις μικρές μου δυνάμεις στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορέσω να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη», είπε ο κ. Αλαβάνος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την πολιτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις με μια σκληρή δήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζει ιλαροτραγικά όσα συμβαίνουν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ προσθέτοντας ότι διασύρουν την αξιοπιστία του κόμματος.

Τις θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα παρουσιάσει στις 8 στο ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ ο Φώτης Κουβέλης.

Πανελλαδική διάσκεψη το φθινόπωρο

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο οργανωτική πανελλαδική συνδιάσκεψη, η οποία θα προχωρήσει στις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες, υπό το φως της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Στις αρχές Ιουλίου θα συγκληθεί πανελλαδικό σώμα, το οποίο θα ολοκληρώσει τα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του. Για το αμέσως προσεχές διάστημα θα συγκληθούν πανελλαδικά άμεσα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε με ικανοποίηση για το γεγονός ότι έστω και τη τελευταία στιγμή ο Αλέκος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση, κάνοντας όμως λόγο για φθορά στην παράταξη.

«Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτοί πρέπει να επανεξεταστούν συνολικά.

«Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων. Το ότι υπάρχουν αυτοί οι όροι δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να υπάρχουν επ' άπειρον. Αν κάποιος τους αμφισβητεί είναι σαφές -και είναι για όλους μας σαφές- ότι θα τους επανεξετάσουμε. Όμως θα επανεξετάσουμε τα πάντα από την αρχή. Τα πάντα από την αρχή» σχολίασε με έμφαση.

Αναφορικά με τις σχέσεις του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

«Για άλλη μια φορά θέλω να διατυπώσω κι επισήμως την πεποίθησή μας ότι θα ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα για μας είναι μέλημά μας, πρώτο μας μέλη η ενωτική παρουσία του ΣΥΝ που αποτελεί εγγύηση για το προχώρημα του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ικανοποιημένος ο Τσίπρας

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».

Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

- Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

-Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

-Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

-Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.


EPΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick