twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

22 Ιουνίου 2009

Σήμερα παντρεύονται Άδωνις Γεωργιάδης-Ευγενία Μανωλίδου


Ολα του γάμου δύσκολα για τον Αδωνη και χωρίς... μητροπολίτη. Ο βουλευτής και η αγαπημένη του Ευγενία Μανωλίδου θα ανέβουν απόψε τα σκαλιά της εκκλησίας, με τις ευχές των 1.500 προσκεκλημένων τους και κουμπάρο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Ομως, ορισμένα από τα σχέδιά τους δεν θα γίνουν πραγματικότητα. Ο Αδωνης Γεωργιάδης μπορεί να ήθελε τον Αρχιεπίσκοπο ή τον μητροπολίτη Γλυφάδας, αλλά τελικά αυτοί που θα τελέσουν το μυστήριο απόψε (στις 8.00 το βράδυ) στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Γλυφάδα, θα είναι ο παπα-Τσάκαλος και ο εφημέριος του ναού. Και μάλιστα με την ειδική ακολουθία για δίγαμους (όσους δηλαδή παντρεύονται για δεύτερη φορά).Ο βουλευτής προ ημερών είχε ζητήσει από τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο να τελέσει το μυστήριο. Ο σεβασμιότατος, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του βουλευτή, του είπε πως δεν θα παραστεί στο μυστήριο. Προφανώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι και ο Γεωργιάδης και η Μανωλίδου θα τελέσουν το δεύτερο γάμο τους.

Στη συνέχεια ο βουλευτής επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διερευνώντας τη δυνατότητα τέλεσης του γάμου από τον μακαριότατο. Προφανώς, όμως, ο κ. Ιερώνυμος θα τον παρέπεμψε στον επιχώριο μητροπολίτη (δηλαδή στον μητροπολίτη Παύλο). Να σημειωθεί ότι και για την τέλεση μυστηρίου από κληρικό άλλης μητρόπολης σε άλλη μητροπολιτική επαρχία απαιτείται άδεια από τον επιχώριο δεσπότη. Ετσι μετά την ατυχή κατάληξη των προσπαθειών του, ο Αδωνης έμεινε με τον καλό του φίλο, τον πατέρα Σπυρίδωνα Τσάκαλο. Ο παπα-Τσάκαλος, ο επίδοξος υποψήφιος βουλευτής, μαζί με τον εφημέριο του καθεδρικού ναού πατέρα Τιμόθεο Λαμπίρη θα τελέσουν το μυστήριο του γάμου.

Στις αρχές Ιουνίου ο βουλευτής είχε επισκεφθεί το Φανάρι και είχε πάρει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκεί ως ιστορικός θα πληροφορήθηκε ότιι στα χρόνια του Βυζαντίου καθ’ όλα άψογος ήταν μόνον ο πρώτος γάμος, ιερός και απαραβίαστος στα μάτια της εκκλησίας, τον οποίο ο άνθρωπος απαγορευόταν να διασπάσει. Ο δεύτερος αντιμετώπιζε περιορισμούς και θεωρούνταν «ευπρεπής μοιχεία».

Ομως, ο Αδωνης Γεωργιάδης είχε και κάποια άλλα σχέδια για την ημέρα του γάμου του με την εκλεκτή της καρδιάς του, εκ των οποίων κάποια «ναυάγησαν». Ο μελλόνυμφος είχε ζητήσει από τη διοίκηση του καθεδρικού ναού τα εξής:

1. Ενα μικρόφωνο, ώστε μετά το πέρας του μυστηρίου να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους εκατοντάδες προσκεκλημένους. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό όχι μόνο γιατί δεν συνηθίζεται, αλλά και γιατί το μυστήριο του γάμου δεν είναι αφορμή για δημόσιες δηλώσεις.

2. Να τοποθετηθεί μπουφές στον προαύλιο χώρο του ναού με αναψυκτικά και γλυκά. Ούτε και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό, αφού και ο χώρος που περιβάλλει το ναό είναι ιερός και, επιπλέον, έχουν απαγορευτεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου μπουφέδες έξω από τις εκκλησίες.

3. Να υπάρχει γιγαντοοθόνη (video-wall) στο εξωτερικό του ναού για να παρακολουθούν οι εκτός της εκκλησίας ευρισκόμενοι το μυστήριο. Ούτε και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό, αφού το ιερό μυστήριο δεν προσφέρεται για θέαμα.

4. Να υπάρχει χορωδία, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Η καλλίφωνη χορωδία του ιερού ναού αποτελείται από δέκα άτομα.

5. Αδεια να παραστεί στο μυστήριο ο πατήρ Σπυρίδων Τσάκαλος, προσωπικός φίλος του βουλευτή αλλά και του ΛΑΟΣ, που παραμονές των εκλογών του 2007 είχε εκδηλώσει την πρόθεση να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η άδεια δόθηκε και έτσι ο παπα-Τσάκαλος θα συμμετέχει στο μυστήριο, μαζί με τον παπά Τιμόθεο, τον κληρικό που έχει τελέσει μυστήρια πολλών προσωπικοτήτων.

Επίσης, ένας καλός παρατηρητής θα μπορέσει σήμερα να διακρίνει κάποιες διαφορές στην ακολουθία. Επειδή και ο Αδωνις και η Ευγενία είναι δίγαμοι, θα υπάρξει ειδική ακολουθία, όπως προβλέπεται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Παλαιότερα στους δίγαμους ο κουμπάρος δεν τοποθετούσε τα στεφάνια στα κεφάλια τους, αλλά στους ώμους. Σήμερα, βέβαια, αυτό δεν ισχύει και ο κουμπάρος θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη τελετή στέψης. Επίσης, σύμφωνα με τον Β’ Κανόνα του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού: «Ο δίγαμος ού στεφανούται, αλλά και επιτιμάται μή μεταλαβείν των Αχράντων Μυστηρίων, έτη δύο». Ομως, ο Α’ Κανών της Συνόδου της Λαοδικείας λέει ότι όσοι τελέσουν δεύτερο γάμο, αφού περάσει λίγος χρόνος με κάποιο κανόνα νηστείας και προσευχής, μπορούν κατ’ οικονομία να μεταλαμβάνουν. Σήμερα, βέβαια, πολλοί κληρικοί δεν ακολουθούν αυτούς του κανόνες, αν και ισχύουν
Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick