twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

24 Ιουνίου 2009

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Στο προσκήνιο βρίσκεται πάλι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να γίνουν πιο εντατικές επί σουηδικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Μ. Νίμιτς οι δύο πλευρές «παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει, πάντως, ο ανταποκριτής μας Ν. Μπέλλος από τις Βρυξέλλες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, που παρουσίασε χθες τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας, είπε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει «ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα» να επιβάλει λύσεις σε κανέναν.

Στο μεταξύ, ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε, προχθές στη Γενεύη, με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, πρέσβεις Α. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι. Η συνάντηση ήταν προκαταρκτική των συνομιλιών που θα έχει, στις αρχές Ιουλίου, με τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Ενδέχεται, επίσης, να προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών -την οποία ζήτησε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι- στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ, το Σαββατοκύριακο, στην Κέρκυρα.

Στις συνομιλίες της Γενεύης δεν κατατέθηκε νέα πρόταση ούτε υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος, τονίστηκε όμως ότι είναι καιρός πλέον να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις. Συζητήθηκαν, επίσης, τα σημεία εκείνα των διαπραγματεύσεων που μέχρι στιγμής λειτούργησαν παρελκυστικά στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά -σύμφωνα με το Μ. Νίμιτς- οι δυο πλευρές «παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους».

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «η συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος θα πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της ΠΓΔΜ», ενώ ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα του εισέρχεται στην «τελική φάση» των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μια από τις λύσεις για την οποία ζητήθηκε ατύπως η γνώμη της ελληνικής πλευράς είναι η ονομασία της ιθαγένειας και της γλώσσας να επιλυθεί με συνδυασμό της ενδεχόμενης μελλοντικής λύσης και της υφιστάμενης ονομασίας της ιθαγένειας και γλώσσας.

Ειδικότερα, στα έγγραφα του ΟΗΕ, στα σημεία που αφορούν την ιθαγένεια να αναγραφεί ο όρος «Μακεδόνες» με τη διευκρίνιση «πολίτες που ζουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και σε εκείνα που αφορούν τη γλώσσα να παραμείνει «μακεδονική», πάλι με τη διευκρίνιση ότι είναι γλώσσα που ομιλείται στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick