twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

27 Ιουλίου 2009

Βάσεις 2009 : Πόσο θα ανέβουν σε κάθε επιστημονικό πεδίο


Οι βάσεις 2009 δείχνουν να ανεβαίνουν αλλά η ένταση της ανόδου των βάσεων θα είναι διαφορετική στα υψηλόβαθμα τμήματα των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Χαμηλής έντασης άνοδο των βάσεων (50- 200 μόρια) θα έχουν τα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Πεδίου (εκτός από τα Παιδαγωγικά, που είναι κοινά του 1ου και του 2ου Πεδίου), μεσαίας έντασης άνοδο των βάσεων (100- 300 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Πεδίου και υψηλής έντασης (200- 600 μόρια) τα υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου, 5ου και 2ου Πεδίου. Προσοχή:Αναφερόμαστε πάντα στην πορεία των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, αυτά δηλαδή που πέρσι είχαν βάσεις εισαγωγής από 18.000 μόρια και άνω.

Οι λόγοι της διαφοροποιημένης έντασης της ανόδου; Πρώτον, ο πλεονάζων αριθμός αριστούχων σε κάθε Κατεύθυνση (Θεωρητική, Θετική, Τεχνολογική) σε σχέση με πέρσι και, δεύτερον, ο αριθμός των υψηλόβαθμων τμημάτων (από 18.000 μόρια και άνω) κάθε Επιστημονικού Πεδίου στα οποία θα μοιραστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αριστούχων. Και η ζήτηση; Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τη συμπλήρωση των φετινών Μηχανογραφικών των υποψηφίων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι τέτοιες που να μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην κίνηση των βάσεων.

Μια τελευταία παρατήρηση πριν δούμε αναλυτικά τι θα γίνει στα υψηλόβαθμα τμήματα:Ο αριθμός των τμημάτων πουθα απαιτήσουν περισσότερα από 18.000 μόρια (εκτός των τμημάτων με ειδικό μάθημα και των ΣτρατιωτικώνΑστυνομικών) θα είναι αυξημένος φέτος περίπου κατά 40% (από 40 το 2008 σε περίπου 55 το 2009).

1o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Παίρνουν κεφάλι από τις Νομικές τα Παιδαγωγικά
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα βρεθούν μπροστά από τα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων στη ζήτηση των υποψηφίων. Καθώς προς αυτά στρέφονται αριστούχοι όχι μόνο της Θεωρητικής αλλά και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (που έχει πολύ μεγάλο «περίσσευμα» αριστούχων)- σε αντίθεση με τα τρία Νομικά Τμήματα και το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου στα οποία απευθύνονται μόνο αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης- φέτος διεκδικούν να οδηγήσουν την κούρσα των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Όσον αφορά τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Πέρυσι (2008) η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε 1.217

περισσότερους αριστούχους σε σχέση με το 2007. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα ήταν μεταξύ 350 και 420 μορίων (Νομικές Σχολές) και περίπου 800 μορίων (Ψυχολογία Παντείου). Φέτος, σε σχέση με πέρυσι έχουμε μόνο 220 περισσότερους αριστούχους.

Η πορεία των αριστούχων
Τα «καθαρόαιμα» τμήματα του Πεδίου, οι Νομικές Σχολές, εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 19.150 μορίων η Νομική Αθήνας και των 18.450 μορίων η Νομική Θράκης. Παράλληλα το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου θεωρούμε ότι πέρυσι εξάντλησε τα καύσιμα της ανόδου (+ 838 μόρια) και φέτος δεν μπορεί να ξεπεράσει το φράγμα των 18.250 μορίων. Αυτές τις εκτιμήσεις ενισχύει το γεγονός ότι ιδιαίτερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο καταγράφεται σημαντικός αριθμός αριστούχων που κατευθύνεται και προς άλλα τμήματα, όπως π.χ. Νηπιαγωγών, Φιλολογίας, ΦΠΨ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Ψυχολογίας κ.λπ. καθώς βέβαια και σε Οικονομικά Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

3o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Η Ιατρική Αθήνας πρώτη των πρώτων!
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε 499 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι. Μάλιστα στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, από 793 πέρυσι, οι υποψήφιοι φέτος έγιναν 1.337. Οι επιδόσεις αυτές εμφανίζονται πρώτη φορά μετά το 2001 και ωθούν ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής για τα υψηλόβαθμα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά αλλά και τα Κτηνιατρικά Τμήματα καθώς και για τα αντίστοιχα Στρατιωτικά. Είναι βέβαιο ότι η Ιατρική Αθήνας θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα αυξήσει την ήδη πολύ υψηλή βάση της. Όλα δείχνουν ότι τα περυσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς υποψηφίους, καθώς οι βάσεις για την εισαγωγή αναμένεται να κινηθούν από 19.400 έως και 19.600 μόρια. Πάνω από 100 μόρια και μέχρι και 300 αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις και για τα λοιπά Ιατρικά, Οδοντιατρικά, Φαρμακευτικά και Κτηνιατρικά Τμήματα (παρότι η Ιατρική και η Φαρμακευτική Πάτρας και η Ιατρική Ιωαννίνων και Κρήτης προσφέρουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι) καθώς και για το υψηλόβαθμο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Στα τέσσερα Τμήματα Βιολογίας επειδή επιλέγονται από υποψηφίους και της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αναμένεται ανοδική ώθηση των βάσεων από 200 έως 450 μόρια κατά μέσο όρο.

Αν έτσι διαγράφεται η κατάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στα «ισόγεια» υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για πτώση των βάσεων. Και αυτό γιατί στις βαθμολογικές κλίμακες κάτω από τα 14.000 μόρια, οι φετινοί υποψήφιοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους περυσινούς. Στα μεσαία τμήματα, αυτά που απαίτησαν πέρσι 14.000

έως 17.990 μόρια, έχουμε μεν υποψηφίους με μικρότερες βαθμολογίες από πέρσι, είναι όμως βέβαιο ότι κάποιοι αριστούχοι που δεν θα εισαχθούν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα «ανεβάσουν» σε κάποια από αυτά τις βάσεις.

2o-4ο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Ξέφρενη πορεία στα Πολυτεχνικά
Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 που τροφοδοτεί τα Επιστημονικά Πεδία 2ο και 4ο έχει φέτος 1.035 περισσότερους αριστούχους (18-20) από πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα των δύο Πεδίων. Και ενώ πέρυσι τα Πεδία 2ο και 4ο είχαν (εκτός από τα Στρατιωτικά και τα τμήματα με ειδικό μάθημα) συνολικά 17 τμήματα που απαιτούσαν περισσότερο από 18.000 μόρια, φέτος μπορεί ο αριθμός τους μέχρι και να διπλασιαστεί.

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεκδικούν την πρωτιά ανάνεσα στα τμήματα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από 19.300 μόρια. Παράλληλα πάνω από 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης, όπως και στα Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Επειδή ένα μέρος αριστούχων δεν θα εισαχθεί στις υψηλόβαθμες σχολές, αυτοί θα «κατρακυλήσουν» προκαλώντας ντόμινο ανόδου στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων. Έτσι, παρότι φέτος οι υποψήφιοι με 16.000- 18.000 μόρια αλλά και 14.000- 16.000 μόρια είναι λιγότεροι από όσοι ήταν πέρυσι, αναμένεται άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων που πέρσι κινούνταν μεταξύ 14.000 έως και 17.990 μορίων. Αντίθετα, σε πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, υπάρχει ελπίδα να πέσουν βάσεις εισαγωγής.

5o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στα ύψη οι περιζήτητες οικονομικές
Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο μετά την περυσινή κατρακύλα των βάσεων στις περισσότερες σχολές του, φέτος θα πάρει τη ρεβάνς καθώς θα ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων του- και όχι μόνο. Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.700 μόρια, ενώ το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πάνω από 18.400 μόρια.

Ως γνωστόν, το Πεδίο επιλέγουν υποψήφιοι και από την Τεχνολογική και από τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Μέρος των αριστούχων και από τις δύο Κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-κλειδί Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα ωθήσει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρυσι απαιτούσαν πάνω από 16.000

μόρια.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ 10%
Μία από τις συνέπειες της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΠΘ για τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να εκδηλωθεί φέτος. Πολλοί παλιοί απόφοιτοι Λυκείου, υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέχρι το 2005, οι οποίοι είναι ήδη πτυχιούχοι διαφόρων σχολών, έχουν καταθέσει φέτος Μηχανογραφικό σε μεγαλύτερο αριθμό από άλλες χρονιές για να προφτάσουν να διεκδικήσουν και μια άλλη σχολή της προτίμησής τους. Πολλοί από αυτούς μεταφέρουν υψηλότατες βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανόδου των βάσεων εισαγωγής.


Με ποιον τρόπο θα βλέπουν τα γραπτά τους οι υποψήφιοι

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 1369/09-07-2009 καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος υποβολής της αίτησης των υποψηφίων οι οποίοι συμμετέχουν από το σχολικό έτος 2008-2009 κι εφεξής σε Πανελλήνιες Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να δει το γραπτό του υποβάλλει αίτηση (ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του) στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του που εξετάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο αποκλειστικά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις. Στην αίτηση αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά στοιχεία του υποψηφίου (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μαζί με την αίτηση καταβάλλεται και σχετικό παράβολο ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών των οποίων ζητά την επίδειξη- η αξία του καθορίζεται με κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων στους υποψηφίους γίνεται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, στη Διεύθυνση ή Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, σε χώρο που ορίζει ο διευθυντής της Δ/νσης Δ.Ε. ή ο προϊστάμενος του Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που καταρτίζεται για τον σκοπό αυτό και ανακοινώνεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. ή το Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε.

Ειδικά για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών Μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), των μαθημάτων Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, καθώς και για όλα τα γραπτά δοκίμια των ειδικών κατηγοριών, οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις και οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση με επίδειξη του πρωτοτύπου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick