twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

27 Ιουλίου 2009

Από τη νέα γρίπη θα εξαρτηθούν οι εκλογές


Μπορεί η γρίπη των χοίρων να βάλει φρένο στις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο; Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, μπορεί!
Τις τελευταίες ημέρες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους βάζουν στο πολιτικό παιχνίδι και την παράμετρο της ραγδαίας εξάπλωσης της γρίπης, που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα όσα θα διαδραματιστούν τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με την προκήρυξη ή μη πρόωρων εκλογών.

Και αυτό γιατί εάν η γρίπη επανέλθει δριμύτερη από τις αρχές φθινοπώρου, όπως αναφέρουν οι δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών, και νοσήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, τότε θα κλείσουν τα σχολεία, θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του μέχρι να αναρρώσει και άπαντες θα αποφεύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις και συναθροίσεις. Σε ένα τέτοιοκλίμα όμως, από άποψη δημόσιας υγείας, είναι λογικό να μην μπορούν να διενεργηθούν εκλογές. Και η δημόσια υγεία είναι πολύ πιο σοβαρή παράμετρος από οποιοδήποτε πολιτικό λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την έξαρση της γρίπης των χοίρων το φθινόπωρο, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να ζητήσει «εθνική συναίνεση» για την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. «Ας τα βρούμε μεταξύ μας, να ψηφίσουμε όλοι μαζί και πάλι τον κ. Παπούλια Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προχωρήσει η πολιτική ζωή του τόπου ομαλά, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο λαός» θα πει πάνω κάτω ο πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση όπως εικάζουν στην Ιπποκράτους. Και το ζήτημα είναι ότι με βάση αυτό το σκεπτικό δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσσης χωρίς να αναλάβει το υψηλό ρίσκο να προκαλέσει εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα ευνοήσει τη Νέα Δημοκρατία που με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει αυτή την περίοδο τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά όμως, σε περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας να αποδείξουν ότι είναι αντάξιες του ρόλο τους και να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, γιατί σε περίπτωση αμέλειας ή κακών χειρισμών η κατάσταση θα γυρίσει πλήρως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει βάρος στον τρόπο χειρισμού της νόσου από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει λάβει εντολή προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια ζωών σε περίπτωση πανδημίας, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε και πολιτικό κόστος. Και μάλιστα μεγάλο!

Αλαλούμ έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για τους χειρισμούς στο καυτό θέμα της γρίπης των χοίρων, που κανείς δεν είναι θέση να αποκλείσει ότι θα πάρει από το φθινόπωρο μορφή πανδημίας στη χώρας μας. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους και η φημολογία για ανασχηματισμό τον Αύγουστο τεντώνει τα νεύρα όλων, με αποτέλεσμα καθημερινά να διαπληκτίζονται για τα μικρά και τα μεγάλα ενώ με μεγάλη ευκολία πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών. Έτσι, για ψύλλου πήδημα ζητούν τη διαιτησία του Μαξίμου προς επίλυση διαφορών τους.

Αντιπαράθεση
Η γρίπη των χοίρων είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Η μάχη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει και είναι θέμα χρόνου η δημόσια σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού, Εσωτερικών, Μεταφορών αλλά και Ναυτιλίας που έχει την ευθύνη της ακτοπλοΐας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει ότι εργάζεται πυρετωδώς και η χώρα είναι πανέτοιμη με ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί, καθώς και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να απαγορευτούν οι μαζικές συναθροίσεις δημιουργούν δραματικές συνέπειες για την οικονομία σε μια κρίσιμη περίοδο. Και το σημαντικότερο, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι ο τουρισμός θα υποστεί μεγάλη ζημιά, γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές εκρήξεις σε όλους τους τομείς αγοράς και θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο τον δείκτη της ανεργίας.

Μέχρι πριν από ένα μήνα στο υπουργείο Τουρισμού είχαν επιστρέψει τα συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού έβλεπαν η μείωση του τουρισμού να μην ξεπερνάει το 10% ενώ στις αρχές του χρόνου οι προβλέψεις ήταν εφιαλτικές. Παράγοντες του τουρισμού τον Ιανουάριο έβλεπαν ότι η μείωση θα ήταν τόσο μεγάλη που θα ήταν αναπόφευκτο το ναυάγιο της τουριστικής μας βιομηχανίας. Αυτός ο εφιάλτης τώρα επιστρέφει και επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα κίνδυνου. Λένε ότι δίνουν μάχη να διατηρήσουν τις κρατήσεις που εξασφάλισαν με δυσκολία ενώ, όπως υποστηρίζουν, θα μειωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των τουριστών που γίνονται συχνά στα μεγάλα ξενοδοχεία όπως γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι γενεθλίων.

Κλίμα πανικού
Είναι αλήθεια ότι η αγωνία της κυβέρνησης να ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης και η μανία που έχει καταλάβει μερίδα γιατρών για υπερπροβολή στα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην κοινωνία. “Αυτοί που λένε ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη θέλουν να ξεχνούν ότι οι άλλες χώρες δεν στηρίζουν το μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό του Αυγούστου. Εμείς πρέπει να προσελκύσουμε τώρα κόσμο και όχι να τους διώξουμε”, λέει επιχειρηματίας του τουρισμού. Άλλος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι “είμαστε η χώρα που έχουμε το μικρότερο πρόβλημα στη Ευρώπη και μόνοι μας πριονίζουμε το κλαδί όπου καθόμαστε από την υπερβολή και την αγωνία μας να δείξουμε ότι παράγουμε έργο”. Πράγματι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ακυρώσεις αφίξεων τουριστών που έρχονται μαζικά μέσω πρακτορείων. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υποστεί μεγάλο πλήγμα ο συνεδριακός τουρισμός το φθινόπωρο. “Ο συνεδριακός τουρισμός θα πληγεί σίγουρα, το θέμα είναι τουλάχιστον να γλιτώσουμε τις ακυρώσεις του Αυγούστου “ λέει στα «ΝΕΑ» παράγοντας του τουρισμού. Ο τρίτος κίνδυνος είναι να υποστούν νέα μεγάλη κρίση τα πολυκαταστήματα καθώς οι πελάτες ήδη αποφεύγουν να μπουν σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος.

Όσοι στην κυβέρνηση διαφωνούν με τον θόρυβο που γίνεται υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται σιωπηλά αυτή την περίοδο, τα στελέχη της υγείας και οι γιατροί να αποφεύγουν δηλώσεις και τηλεοπτικά παράθυρα και μετά το καλοκαίρι να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο. Υπάρχει όμως και σοβαρός αντίλογος από στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ιατρικού κόσμου. Λένε λοιπόν ότι εάν οι αρμόδιοι σιωπήσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ και την οργή της κοινωνίας ότι η πολιτεία εγκαταλείπει τους πολίτες στη τύχη τους. “Πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα μέτρα που παίρνουμε ώστε να ξέρουν ότι η πολιτεία είναι οχυρωμένη και προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα” λέει χαρακτηριστικά επιστήμονας ο οποίος συμμετέχει στο επιτελείο που προετοιμάζει τη χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick