twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

25 Ιουλίου 2009

Πάνω από 600 τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Στα πρώτα στάδια βρίσκεται ακόμα η πανδημία της νέας γρίπης, σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό για τη νόσο Κέιτζι Φουκούντα. Ο Φουκούντα, ο οποίος εκτελεί χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε πως η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία- όπου μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 100.000 κρούσματα - δεν εκπλήσσει τον ΠΟΥ, που θεωρεί «λογικό» να νοσήσουν συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Σε 160 χώρες. Σύμφωνα με τον Φουκούντα, οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και οι φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να επιταχύνουν την παραγωγή του εμβολίου προτού το βόρειο ημισφαίριο εισέλθει στην περίοδο της (εποχικής) γρίπης το φθινόπωρο. Όμως «ένα από τα πράγματα στα οποία δεν μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί είναι η ασφάλεια των εμβολίων». Τα πρώτα εμβόλια, επεσήμανε ο αξιωματούχος, θα πρέπει κανονικά να είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο- για άλλα εμβόλια όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο προτού διατεθούν στην αγορά. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Γκρέγκορι Χαρτλ, εκπροσώπου του ΠΟΥ,ο οποίος δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη πως ο ιός της νέας γρίπης έχει εξαπλωθεί σε 160 χώρες και «πλησιάζει στο 100% του πλανήτη». «Προς το παρόν δεν έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του ιού», δήλωσε ο Χαρτλ. «Όπως όλοι οι ιοί της γρίπης, όμως, ευνοείται από το κρύο και θα μπορούσε να μεταλλαχθεί τον χειμώνα.

Την ίδια ώρα, ειδικοί των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ποσοστό μέχρι και 40% του αμερικανικού πληθυσμού θα μπορούσε να μολυνθεί από τον νέο ιό και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν μέσα σε δύο χρόνια, αν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και καταπολέμησης του ιού με τα εμβόλια και με τα άλλα μέτρα δεν έχουν επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC) ανακοίνωσε χθες πως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1.671

νέα κρούσματα της γρίπης στην Ευρώπη- ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού οι αντίστοιχοι αριθμοί των δύο προηγούμενων εικοσιτετραώρων ήταν 552 και 212 κρούσματα. Το ΕCDC, που συγκεντρώνει στοιχεία από τις 31 χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, έχει καταγράψει στις 30 από αυτές συνολικά 19.404 κρούσματα της νέας γρίπης και 35 θανάτους: 30 στη Βρετανία που έχει και τα περισσότερα κρούσματα (11.159), 4 στην Ισπανία και 1 στην Ουγγαρία. Δεύτερη στην Ευρώπη από πλευράς αριθμού κρουσμάτων είναι πλέον η Γερμανία, με 2.455 κρούσματα.

Το πρώτο κρούσμα. Ενάμιση μήνα αφότου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε την ύπαρξη πανδημίας, επιδημιολόγοι εντόπισαν στο Μεξικό τον «ασθενή μηδέν», το πρώτο γνωστό περιστατικό της νέας γρίπης: πρόκειται, όπως δήλωσε η Σέλια Αλπούτσε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογικής Διάγνωσης και Αναφοράς στην Πόλη του Μεξικού, για ένα κοριτσάκι έξι μηνών από το Σαν Λουίς Ποτόσι, στο Βόρειο Μεξικό, που κατάφερε να ξεπεράσει τη γρίπη. Σύμφωνα με την Αλπούτσε, το μωρό δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους- στην πραγματικότητα, ένα γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι πως, παρ΄ ότι ακόμα αδυνατούν να πουν μετά βεβαιότητας από πού ακριβώς ξεκίνησε η επιδημία, οι εξετάσεις δείχνουν ότι τα πρώτα κρούσματα δεν εντοπίζονται σε αγροτικές ζώνες.

Ξεπέρασαν τα 600 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ προβληματισμός υπάρχει και αναφορικά με το θέμα του χρόνου παραλαβής αλλά και της ασφάλειας των εμβολίων. Εν τω μεταξύ, δίχως να πραγματοποιηθούν εξετάσεις στους ασθενείς απέπλευσε χθες το κρουαζιερόπλοιο από τον Πειραιά.

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία παράδοσης του εμβολίου για τη νέα γρίπη αλλά και με την ασφάλειά του, καθώς σήμερα αναμένεται να ληφθεί η επίσημη απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για τη χορήγηση ή μη των πρώτων δόσεων του εμβολίου χωρίς την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Glaxo, η οποία αναμένεται να παραδώσει τα πρώτα εμβόλια στην ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την ημερομηνία παράδοσης για την οποία έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. «Οι χώρες που έχουν συμφωνίες και εντάσσονται στο πρώτο κύμα παραδόσεων θα λάβουν τις παραγγελίες τους τον Σεπτέμβριο» ξεκαθαρίζει η εταιρεία.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το στέλεχος της φαρμακευτικής, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που θα παραδοθεί στη χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.

Ο ΕΟΦ. Στην περίπτωση που δεν δοθεί σήμερα το «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΜΕΑ, για κυκλοφορία των εμβολίων, τότε σημαίνει ότι την ευθύνη για την εισαγωγή, τη χορήγηση αλλά και την ασφάλεια θα αναλάβει αποκλειστικά ο ΕΟΦ με ειδική εθνική άδεια.

Έτσι, εύλογα τίθεται θέμα ασφάλειας του εμβολίου, καθώς ενδέχεται να παρουσιάσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες θα είναι άγνωστες ακόμη και στους γιατρούς.

«Κανένας παιδίατρος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο σε παιδιά χωρίς να έχει κάνει κλινικές δοκιμές», ξεκαθαρίζει ο κ. Παναγιώτης Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διευκρινίζεται ότι οι παιδίατροι εξετάζουν από νεογέννητα έως ασθενείς ηλικίας 16 ετών
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick