twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

28 Ιουλίου 2009

Δεύτερο επικίνδυνο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα...


Το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης σημειώθηκε στην Ελλάδα, καθώς από τα ξημερώματα της Τρίτης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ένας 42χρονος.

Ο 42χρονος, που κατάγεται από τη Βόρειο Ήπειρο, πάσχει από βαρύτατη πνευμονία, η οποία έχει προσβάλει και τους δύο λοβούς. Ήδη έχει διασωληνωθεί και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Ο ίδιος είχε συμπτώματα και για το λόγο αυτό είχε επισκεφθεί πέντε ημέρες νωρίτερα το νοσοκομείο. Ωστόσο αμέλησε να πάρει έγκαιρα τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, ενώ και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε κρίσιμη κατάσταση, στην ίδια μονάδα εντατικής θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου της Κρήτης, νοσηλεύεται και ο 33χρονος που επίσης έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης και αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο σοβαρό κρούσμα στην χώρα μας. Η κατάστασή του παραμένει σταθερή.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Tα Νέα», οι πολίτες άρχισαν να αγοράζουν από τα φαρμακεία οτιδήποτε θεωρούν ότι θα τους προστατεύσει από τη νέα γρίπη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές μάσκες, εμβόλια πνευμονόκοκκου, αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια.

Ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων πριν από την άφιξη του χειμώνα, είναι ο στόχος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο. Στη Βρετανία μάλιστα, που μετρά ήδη τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, θα χορηγηθούν τον επόμενο μήνα οι πρώτες 132 εκατομμύρια δόσεις. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ασφάλεια του εμβολίου, όταν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης για τη χορήγηση του εμβολίου.

Εξαιτίας, της επείγουσας κατάστασης έχει δώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες το πράσινο φως να διανεμηθεί το εμβόλιο, χωρίς να έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Σίγουρη απάντηση ότι το εμβόλιο είναι 100% ακίνδυνο θα υπάρξει σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους αφού εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ίδιοι ωστόσο, υπογραμμίζουν, ότι το ρίσκο αξίζει τον κόπο, αν πρόκειται να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Στη Βρετανία, 150 άνθρωποι που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές εμφάνισαν ήπιας μορφής παρενέργειες, όπως αλλεργίες και γαστρεντερικές διαταραχές.

"Κρατήστε τα αντιικά για τους νέους"

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκαλεί η άποψη Ιταλών ερευνητών για τη διάθεση των αντιικών θεραπειών.

Σε επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό "BMC Infectious Diseases" αναφέρουν ότι αν η τωρινή επιδημία της γρίπης, εξελιχθεί, όπως η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 τότε τα διαθέσιμα αντι-ιικά φάρμακα, όπως το "Ταμιφλού" (oseltamivir) της Roche και το "Ρελέντσα" (zanamivir) της GlaxoSmithKline, θα πρέπει να φυλαχτούν για τους νέους και να μην "σπαταληθούν" στους ηλικιωμένους.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν η παροχή αντιικών φαρμάκων στα άτομα τρίτης ηλικίας δεν θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας από τη νέα γρίπη, ενώ παράλληλα, θα οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση του ιού στις θεραπείες.

Έμβρυα προσβλήθηκαν από τη γρίπη

Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι στην Ταϊλάνδη γεννήθηκε βρέφος, πάσχοντας από τη νέα γρίπη, αφού προσβλήθηκε από τον ιό όντας ακόμα στη μήτρα.

Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η 24χρονη μητέρα έπασχε από τη νέα γρίπη.

Η μητέρα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Τρεις ανάλογες περιπτώσεις εγκύων γυναικών που μετέδωσαν τον ιό στο μωρό τους έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ.
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick