twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

26 Ιουλίου 2009

Λογοκρισία σε βίντεο του Μουσείου της Ακρόπολης


Λογοκρισία, κατόπιν απαίτησης μελών της Ιεράς Συνόδου, σε βίντεο του Κώστα Γαβρά, που προβάλλεται έξω από την αίθουσα του Παρθενώνα και δείχνει ρασοφόρους να καταστρέφουν μετόπες του Φειδία

Το επίμαχο κομμάτι (ανιμέισιον) στο βίντεο του Κώστα Γαβρά, διάρκειας 1,5 λεπτού, που λογοκρίνεται για να «μη σκανδαλίσει και διχάσει», σύμφωνα με το ΥΠΠΟ
Κατ' απαίτηση μελών της Ιεράς Συνόδου θα κοπεί το βίντεο που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάζονται χριστιανοί φορώντας σκουρόχρωμα ράσα να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να λαξεύουν τα φειδιακά ανάγλυφα. Την απόφαση αυτή έλαβαν από κοινού ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων. «Το μουσείο δεν διχάζει ούτε σκανδαλίζει», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το επίμαχο κομμάτι, διάρκειας 1,5 λεπτού, που «ψαλιδίζεται» «για να μη σκανδαλίσει και διχάσει», προέρχεται από ένα φιλμάκι (ανιμέισιον) του Κώστα Γαβρά για την ιστορία της Ακρόπολης και των μνημείων της που είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στη Νέα Υόρκη.

Ολόκληρη η ταινία, συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, παρουσιάζει το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή μετά τους Περσικούς πολέμους και εστιάζεται στον Παρθενώνα, δείχνοντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, τον γλυπτό διάκοσμο και τη θέση που είχε μέσα στο ναό το λατρευτικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς.


Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία του μνημείου διά μέσου των αιώνων, όπου ο ναός γνώρισε πολλές περιπέτειες και καταστροφές. Από τους Ερουλους, που το 267 μ.Χ. τον έκαψαν, προχωρούν στην αφήγηση δείχνοντας την απολάξευση των αναγλύφων κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όπου έγιναν κι άλλες ζημιές σε γλυπτά. Τότε αναφέρεται ότι έπεσε κι έσπασε ο Ποσειδώνας. Γίνεται αναφορά στις μετατροπές του μνημείου σε εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, σε εκκλησία λατινικού δόγματος από τους Φράγκους μετά την Δ' Σταυροφορία, σε μουσουλμανικό τέμενος και σε πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών, που είχε συνέπεια τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τα στρατεύματα του Μοροζίνι (1687). Το βίντεο καταλήγει στη λεηλάτηση του μνημείου από τον Ελγιν.

Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Παντερμαλή, μας επιβεβαίωσε ότι θα αφαιρεθεί το κομμάτι που δείχνει να ανεβαίνουν χριστιανοί σε σκάλα πάνω στο μνημείο και να καταστρέφουν τις μετόπες. Θα παραμείνει όμως αυτούσιο το κείμενο που αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα, μας είπε. Ο λόγος είναι γιατί «κάποιους αυτή η σκηνή τους ενόχλησε», «όπως κάποιους άλλους μπορεί να ενοχλήσει μια μαγική σφαίρα που εκθέτουμε, η οποία βρέθηκε στις υπώρειες της Ακρόπολης».

Αρχικά, ο πρόεδρος του Μουσείου μάς είχε πει ότι το γεγονός το πληροφορήθηκε από δημοσίευμα εφημερίδας και θεωρεί την αντίδραση υπερβολική. Δεν έλαβε ο ίδιος ποτέ καμία έγγραφη διαμαρτυρία από ιεράρχη, από την Ιερά Σύνοδο ή από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν έχει δει το βίντεο. Ο κ. Ιερώνυμος είχε επισκεφθεί το μουσείο πριν από τα εγκαίνιά του και είχε μιλήσει στη διάρκεια μιας Ημερίδας για την Αρχαιοκαπηλία. Στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου έλειπε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αλεξάδρεια, γι' αυτό δεν παρέστη στον αγιασμό που τελέσθηκε την πρώτη ημέρα των τετραήμερων εγκαινίων.

Θυμίζουμε πως ο κ. Ιερώνυμος έχει σπουδάσει, εκτός από Θεολογία, Αρχαιολογία και είναι περίεργο να θέλει να αποσιωπήσει ένα πασίγνωστο ιστορικό γεγονός όπως αυτό της απολάξευσης των μετοπών κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Αλλωστε τα ίδια τα γλυπτά στην περίφημη αίθουσα του Παρθενώνα είναι αψευδείς μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Προς τι λοιπόν αυτή η προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας;
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick