twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

12 Ιουλίου 2009

Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει από τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα τη νέα γρίπη


Περισσότεροι από πεντέμισι εκατομμύρια Ελληνες αναμένεται να νοσήσουν από τη νέα γρίπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει παραγγείλει οκτώ εκατομμύρια δόσεις από το νέο εμβόλιο το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει τον μεταλλαγμένο ιό Η1Ν1, αλλά και αντιικά φάρμακα που θα καλύψουν έως και το 33% του πληθυσμού.

Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, με συνέπεια οι εκτιμήσεις των ειδικών να ανεβάζουν τον αριθμό στα χίλια μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ηδη έχουνέρθει στη χώρα μας εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, που έχουν ασθενήσει, ενώ στα κρούσματα είναι και δεκάδες Ελληνες, που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς και έχουν αρρωστήσει. Παράλληλα, κάθε μέρα ο αριθμός των ατόμων που νοσούν ανεβαίνει, αγγίζοντας μέχρι και τα τριάντα άτομα. «Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε αγγίξει τα χίλια κρούσματα. Συνήθως στις πανδημίες γρίπης έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Δηλαδή από εκεί που τα κρούσματα είναι πέντε με δέκα την ημέρα, ξαφνικά παρουσιάζεται μια έξαρση που μπορεί να φτάσει και τα είκοσι ή τριάντα την ημέρα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα νοσήσουν περίπου 5,5 εκατομμύρια Ελληνες» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Ιωάννης Κοσμίδης, λοιμωξιολόγος και επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, και συνέχισε: «Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί, γιατί εάν μέχρι και το φθινόπωρο έχει νοσήσει το 30% έως και 50% του πληθυσμού, τότε ακόμη και εάν γίνει μετάλλαξη του ιού, ο πληθυσμός θα έχει αντισώματα από τον Η1Ν1 και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα και τον μεταλλαγμένο ιό. Οπότε μας συμφέρει να προχωρήσει η νόσος γρήγορα τώρα που έχουμε καλοκαίρι στην Ελλάδα, προτού γίνει μετάλλαξη του ιού» εξηγεί ο κ. Κοσμίδης.

Αυτό σημαίίνει ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη αποθεραπευτεί και αυτοί που θα νοσήσουν και θα αποθεραπευτούν έως και το φθινόπωρο είναι πολύ τυχεροί, αφού πλέον έχουν αποκτήσει ανοσία και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην τους απειλήσει ο μεταλλαγμένος ιός.

Φυσικά, δεν πρέπει να επιδιώκουμε να κολλήσουμε τη νέα γρίπη Η1Ν1, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί σε καθέναν από εμάς και κυρίως σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθείς. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κοσμίδης: «Μπορεί ο ιός Η1Ν1 να έχει πολύ χαμηλή θνητότητα, όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν άντεξαν και πέθαναν. Γι' αυτό είναι λάθος να επιδιώκουμε να κολλήσουμε».

Αξίζει να τονιστεί ότι έως πριν από τρεις ημέρες είχαν πεθάνει περισσότεροι από 450 άνθρωποι από τον ιό Η1Ν1 σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Μεξικό, Ινδονησία κ.λπ. και έχουν ασθενήσει σε όλον τον κόσμο περισσότεροι από 94.500 άνθρωποι.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα της νέας γρίπης μέχρι σήμερα είναι ήπιας μορφής. Δηλαδή οι ασθενείς για επτά με δέκα ημέρες έχουν:
- πυρετό που μπορεί να φτάσει έως και 39 βαθμούς,
- πονόλαιμο,
- καταρροή,
- πόνους στα κόκαλα και
- αισθάνονται αδυναμία.

Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι τα αντιικά φάρμακα έχουν καλή ανταπόκριση στους ασθενείς, οι οποίοι ύστερα από δέκα μέρες αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές.


ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει με τους ειδικούς επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τους ειδικούς στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΕΚΕΠΥ) έχει δώσει οδηγίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, που αφορούν το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις». Το σχέδιο αυτό πρόκειται να μπει σε εφαρμογή όταν θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, δηλαδή από το φθινόπωρο -χειμώνα και ένα από τα μέτρα περιλαμβάνει ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όλοι οι άνθρωποι πάνω από 55 ετών που έχουν προβλήματα υγείας (π.χ. καρδιά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) αλλά και όλοι άνω των 65 ετών, θα πρέπει από τώρα να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, καθώς η πνευμονία είναι από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης, που επιφέρουν ακόμη και θάνατο.

Οσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό, αυτός είναι ήδη καλυμμένος, αφού όλα τα Ελληνοπούλα έχουν εμβολιαστεί με το τριπλό ή επταδύναμο ή οκταδύναμο εμβόλιο που περιλαμβάνει και τον ιό του πνευμονιόκοκκου.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick