twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

12 Ιουλίου 2009

Σκάνδαλο με υποκλοπές κλυδωνίζει την αυτοκρατορία Μέρντοχ


Η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, το μακενέκ Ελ Μακφέρσον, ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπορις Τζόνσον καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, είναι μεταξύ των χιλιάδων ατόμων, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των οποίων παρακολουθούσαν παράνομα για λογαριασμό της εφημερίδας News of the World, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ.


To σχετικό δημοσίευμα-καταγγελία έχει σήμερα η Guardian, η οποία επικαλείταανώτατες πηγές της αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτό, η πλέον δημοφιλής κυριακάτικη εφημερίδα της χώρας, η News of the World- με κυκλοφορία περί τα 3 εκατομμύρια- πλήρωσε ντεντέκτιβ για να υποκλέψουν ηχητικά μηνύματα, προσωπικούς αριθμούς τηλεφώνων, τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και άλλες πληροφορίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2000-3000 άτομα, κυρίως διασημότητες και πολιτικοί, έγιναν στόχος της επιχείρησης.


Η Guardian έγραψε επίσης πως η News of the World είχε καταβάλει περίπου 1 εκατομμύριο στερλίνες σε τρία άτομα - θύματα, για να ρυθμίσει εξωδικαστικά την υπόθεση και να εξαγοράσει τη σιωπή τους.


Όπως έγινε γνωστό, δημοσιογράφοι της Sun (επίσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ) και της News of the World είχαν προσφύγει σε υπηρεσίες ιδιωτικών ντετέκτιβ για να παγιδεύσουν τα τηλέφωνα προσωπικοτήτων, ώστε να εξασφαλίσουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ανέλαβε η αστυνομία

Λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ Πολ
Στίβενσον ανέθεσε στον βοηθό του τη διεξαγωγή έρευνας για τις κατηγορίες που διατυπώνει η Guardian και είπε ότι θα κάνει δήλωση εντός της ημέρας.


Επίσης συνεκλήθη εκτάκτως η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ σχετικά με το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει δήλωση σήμερα το απόγευμα και ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Χάνσον.


Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για ζητήματα ηθικής στον βρετανικό Τύπο, όπου επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ εφημερίδων καικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick