twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

21 Αυγούστου 2009

Που θα κινηθούν οι τιμές για την φοιτητική στέγη μετά τις βάσεις 2009

Aπό 250 έως 400 ευρώ για γκαρσονιέρες και από 350 έως 600 ευρώ για δυάρια είναι τα ποσά που πρέπει να υπολογίζουν φέτος οι γονείς για τα λεγόμενα φοιτητικά ενοίκια. Δηλαδή για τη στέγαση των φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την πατρική στέγη.

Ηδη πολλοί γονείς έχουν ξεκινήσει την έρευνα αγοράς στις πόλεις όπου θεωρούν (με γνώμονα τις περυσινές βάσεις) ότι πέρασαν τα παιδιά τους. Με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής η εικόνα οριστικοποιείται και αρχίζει ο… αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση στέγης.

Οι επαγγελματίες της αγοράς αλλά και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνουν πάντως ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι η βιασύνη, όπως και η «απαίτηση» να βρεθεί καλό και φθηνό σπίτι δίπλα στην πύλη του πανεπιστημίου. Μια ενδιαφέρουσα και σαφώς φθηνότερη επιλογή είναι η συγκατοίκηση με άλλους συμφοιτητές, σε μεγαλύτερο σπίτι. Ετσι, το ποσό του ενοικίου μειώνεται δραστικά, ενώ οι συγκάτοικοι μοιράζονται και τα πάγια έξοδα, για κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, προβάδισμα έχουν οι παλιοί φοιτητές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα από τα τέλη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους να κάνουν έρευνα αγοράς και να εντοπίσουν τυχόν ευκαιρίες σε νεόδμητες κατοικίες ή σπίτια όπου κατοικούσαν τελειόφοιτοι και είναι διαθέσιμα τη φετινή χρονιά.

«Ρυθμιστής» της αγοράς τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει η εφαρμογή της βάσης του «10». Με τη θέσπιση του βαθμολογικού ορίου εισαγωγής, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές και περιορίστηκαν οι πιέσεις στη μισθωτική αγορά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι αυξήσεις στα «φοιτητικά» ενοίκια τα τελευταία χρόνια είναι σχετικά περιορισμένες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι μικρή.

«Η πρόβλεψη είναι ότι το πολύ ένα μήνα μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι τιμές των μικρών κατοικιών θα επανέλθουν στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο χαμηλότερα. Προς το παρόν πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν τιμές μέχρι και 15% υψηλότερες από τις περυσινές».

Οι συμβουλές

«Συνεπώς, κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα αναζητήσουν κατοικία από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Μόνο όσοι αναζητούν διαμερίσματα “φιλέτα”, χωρίς το οικονομικό να είναι το κύριο μέλημά τους, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα».

Οσο για το αν συμφέρει η αγορά από τη μίσθωση κατοικίας, η απάντηση είναι όχι, για τρεις λόγους: Οι δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου είναι ποσό τουλάχιστον διπλάσιο από τα μισθώματα, τα ενοίκια τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να κινηθούν πτωτικά, οπότε δεν θα επαρκούν για την εξόφληση του δανείου μετά την περίοδο φοίτησης, και οι τιμές των κατοικιών προβλέπεται επίσης να κινηθούν πτωτικά, οπότε θα είναι δύσκολη η μεταπώληση χωρίς ζημιά.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών δίνει επίσης συμβουλές για τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους:

1 Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων.

2 Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια.

3 Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν υπερβολικό μίσθωμα, πάνω από τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε.

4 Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

5 Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της μέρας.

6 Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας. Μην καταβάλετε μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης.

7 Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς αξία. Γενικά μην προκαταβάλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

Η στέγαση όλων των φοιτητών και σπουδαστών εξασφαλίζεται σε απόλυτα λογικές τιμές λόγω της σημαντικής προσφοράς κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών και σπουδαστών αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ με αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας περιόδου φοιτητικών μισθώσεων.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
1. ΑΘΗΝΑ: δωρεάν προσφορά και ζήτηση φοιτητικής στέγης για φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ Αθηνών μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.rento.gr που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ΠΟΜΙΔΑ.
2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Τηλ. 2310-995132 & 42, φαξ 2310 995112, ιστοσελίδα προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής στέγης:
3. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τηλ. 26510-97106, φαξ 26510-97024, ιστοσελίδα προσφοράς-ζήτησης φοιτητικής στέγης:
4. ΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ: Στην ιστοσελίδα μας www.pomida.gr τις ηλεκτρονικές σελίδες των υπολοίπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας .
Η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωση της "ζητά από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους πρωτοετείς φοιτητές τους, ιδρύοντας γραφεία στέγασης στις φοιτητικές τους λέσχες, ή έστω ειδικές ιστοσελίδες προβολής της προσφοράς και ζήτησης".
Στη σχετική ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ προχωράει στις παρακάτω συμβουλές σε φοιτητές και γονείς:
- Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων.
-Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν υπερβολικό μίσθωμα, πάνω από τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
-Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
- Μακριά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών υπάρχει οικονομική αρωγή, που βασίζεται στην κρατική μέριμνα. Η παροχή δωρεάν σίτισης στους σπουδαστές, των οποίων το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται μέχρι τα 30.000 ευρώ, αποτελεί βοήθημα στην οικονομική δυσχέρεια. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ το χρόνο δίνεται σε όλους τους φοιτητές, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας τους και πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις για την καταβολή του:

- Εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

- Να μην υπάρχει κατοικία μεγαλύτερη από 200 τ.μ. στην οικογένεια του δικαιούχου. Εξαιρούνται τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους.

- Η επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγούμενου έτους. Για το πρώτο έτος αρκεί μόνο η εγγραφή

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην εφορία είναι δυο:

- Πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής για την κατάσταση των σπουδών του.

- Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο τόπο φοίτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick