twitter
    http://www.papagalaki.tk
test

31 Αυγούστου 2009

Επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο

Ωρες περισυλλογής και αποφάσεων ήταν οι χθεσινές για τον Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνοντας τον καλοκαιρινό ακόμη ήλιο από τον κήπο του σπιτιού του και έχοντας ακουμπισμένα στο τραπέζι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις εισηγήσεις των συνεργατών του, σκεφτόταν όλες τις συνιστώσες προκειμένου να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα. Το εάν έλαβε την τελική απόφαση ή όχι θα το μάθουμε πάρα πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέχρι την Τετάρτη. Αλλωστε οι επιλογές που έχει είναι τέσσερις:

- Πρώτον, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι δομικός και όπως λένε πολλοί, δεν θα σκεφτεί το πολιτικό κόστος και τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και λογικά θα μετακινηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, παρά το γεγονός ότι τον συμπαθεί ιδιαίτερα, επειδή είναι από τους λίγους που δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες.

- Δεύτερον, να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Είναι ένα σενάριο που «παίζει» έντονα τα τελευταία 24ωρα. Οι σφυγμομετρήσεις βέβαια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας φέρουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται από 6% έως 6,2%. Ειδικότερα, στο γκάλοπ της «Marc» («Εθνος της Κυριακής») το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,7% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό της «Alco» («Πρώτο Θέμα») το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 31,7% και η Ν.Δ. ακολουθεί με 25,7%. Μάλιστα πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου ξεπερνά τον Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Με τέτοια ποσοστά πώς μπορεί να πάει σε εκλογές η Ν.Δ.; Κυβερνητικά στελέχη έχουν καταθέσει την άποψη πως «όσο ταχύτερα πάμε σε εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι, γιατί αργότερα η διαφορά μάλλον θα μεγαλώσει». Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός από τις πρώτες συζητήσεις που είχε με τις παραγωγικές τάξεις, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, με πλειάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Εάν μάλιστα κάνει εκλογές σύντομα, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έχει αυτοδυναμία, άρα να ξαναπάμε σε εκλογές. Εάν στις δεύτερες εκλογές βγει αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε και τρίτη φορά στις κάλπες την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τις απαιτούμενες 180 βουλευτικές ψήφους. Πάντως ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και βουλευτής Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι «οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία».

- Τρίτον, είναι να προβεί πρώτα σε ανασχηματισμό (αλλάζοντας κυρίως υπουργούς που διαχειρίστηκαν αμέσως ή εμμέσως τις πυρκαγιές) και μετά σε εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Οκτωβρίου, αν και κάποιοι προτείνουν την 25η του μήνα, μιας και ακολουθεί το τριήμερο της εθνικής επετείου και οι εργαζόμενοι μπορούν να διασφαλίσουν ένα εκλογικό πενθήμερο, ώστε να μην προσέλθουν... βαρυγκωμώντας στην κάλπη.

- Τέταρτο σενάριο είναι πολύ απλά να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά. Να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας και να περιμένει μέχρι την άνοιξη, οπότε το ΠΑΣΟΚ απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News & Media Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryCurrent Events & News Blogs - Blog Rankings Entertainment blogsblogarama - the blog directoryBlog Flux DirectoryOn our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.comBlogger Trick